Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашно сладко от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само в нашето магазинче да донесат въпросните на сносни цени. Седмица по-късно ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Имаме много ягоди, ела да си набереш ако искаш". Въобще не се поколебах и след работния ден се озовах на "лозето". Събраха се около 5 килограма ягоди, а заедно с това си откъснах пресен джоджен за да си изсуша.

Сладка не консумирам често и общо взето се случва, когато хапваме палачинки. След като преди време бях направила сладко от малини с фикс, в който има основно пектин (и дава възможност за по-малко захар), си казах, ами и ягодите ще направя така, а един килограм ще направя по стара бабина рецепта. Само дето стара бабина рецепта нямаше и реших, че някъде в нета ще има информация. Общо взето навсякъде пишеше 2 кг захар, 1 кг плод, 1 ч.л лимонтозу - но количеството захар ми се стори ужасно много, а в последствие лично за моя вкус и лимонтозуто. Когато ги поръсих със захар, реших че ако им сложа малко вода ще забързам процеса на разтапяне. ГРЕШКА! Голяма. После имаше дълго варене, а когато ягодите станаха на тотална каша си казах, е може би е добре да прекратя варенето, те после ще стегнат. Заедно с изстиването на сладкото обаче изстиваше и надеждата ми, че това ще се случи. Остана рядко. Но си казах, ще взема от магазина 1 кг и ще опитам пак и пак, все пак обещах във фейсбук страничката, че ще има рецепта. Нужна ми бе сполучлива.

Два дена по-късно получих отново обаждане: Има още ягоди, искаш ли? Разбира се! И в 21:00 вечерта бях изправена пред същото количество ягоди. Което се получи:

2 кг по-дребни ягоди
2 кг захар
1 ч.л лимонтозу


Рецептата:

Ягодите се почистват от дръжките, измиват се и се отцеждат много добре. Стъпката с отцеждането е важна, всякакво допълнително количество вода е в минус.

В дълбока тава изсипваме ягодите и поръсваме със захар (ако обичате изключително сладко, можете да си я увеличите). Лека полека захарта започва да се стопява. От време на време (през 30-40 минути) разбърквайте ягодите. Моя близка ми сподели, че така ги оставяла за цяла нощ, но аз лично ги оставих за 3 часа. През това време ягодите пускат сок.

В дълбока тенджера изсипваме сместа и я слагаме на котлона. Когато започне да ври, започва да се образува пяна. С помощта на лъжица я отстраняваме няколко пъти и намаляваме котлона. Тъй като аз се бях улисала в нещо пропуснах този момент, но сладкото дойде да ме потърси само, разливайки се по целия котлон в доволно количество. С вече леко намален котлон, бъркайки от време на време, чакаме сладкото да се сгъсти.

Кога е готово. На мен ми отне около 2 часа, но проверката дали е готово се извършва по следния начин. В чиния капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Имайте предвид, че когато изстине сладкото стяга още.

2-3 минути преди да го сваля от котлона добавих лимонтозу и разбърках.

Разпределих сладкото, още горещо, в сухи бурканчета, затворих ги и обърнах бурканчетата с капачките надолу. Това е достатъчно за стерилизацията им. Вкусът на сладкото се получи точно какъвто очаквах с карамелен вкус.


И едно интересно предложение.

Ако сте решили да ползвате тези фиксове с пектин, пробвайте вариант след като го изсипете в бурканчетата да добавите физалис и...затаете дъх: листа джоджен. Да, точно така. Вкусът им е изключително сходен с тези на мента и придава много свеж вкус, както установих в последствие.


Коментари
2019-06-04 #25
дядо Илия
Сладко от ягоди или други плодове правя само в съотношение 1:1, иначе не го харесваме в къщи, а и след отваряне на бъркана се поврежда бързо. Промишлените производители слагат консерванти, а ние слагаме захар, която върши същото, но и подобрява вкуса. Но все пак въпрос на вкус.
2015-07-07 #24
Ренислава
Уважаеми дами, ползвайте готварските книги на своите майки, баби и прабаби - така увереността ще ви се възвърне, а резултатите ще бъдат повече от сладки, децата - благодарни, а мъжете ще ви боготворят...
2015-06-21 #23
Нася
ами за 9 кг ягоди колко лимонтузо да сложа
2015-06-21 #22
Ирина
Аз имам прясна мента и искам да попитам лога да я сложа в сладкото след като го нскея в бурканчетата ли но аз няма да ползвам фикс
2015-06-09 #21
Инна Георгиева
Ами около 4 бурканчета. Чаена лъжичка и то непълна
2015-06-02 #20
Ани
Инна, колко бурканчета стават от 2 килограма ягодки? Една лъжица ,или едно пакетче лимонтозу на това количество?
2015-06-01 #19
Инна Георгиева
Не, достатъчно е да се налива много горещо в бурканите
2015-05-30 #18
Valq
трябва ли да ги варя бурканите
2015-05-21 #17
Матьо
Наръсените със захар плодове кипвам в микровълновата и след това варя на слаба фурна! Икономия на време и енергия!!
2014-06-18 #16
puhi
пробвайте и като след като го свалите от котлона му сложите цели листа мента и го затворите по бурканчетата с нея дава страхотен аромат и вкус на сладкото
2014-06-09 #15
Инна Георгиева
Радвам се, Стоянка!
2014-06-06 #14
Стоянка Григорова
Изпробвах рецептата,добра е. Сладкото ми стана страхотно.
2014-04-26 #13
Lana
аз правя сладкото от ягоди и малини с желираща захар (предполагам и в бг я има). 1 кг захар на 1 кг плод (1:1) и 200 мл вода. Вари се час и 20 мин. и остава ярко червено.
2013-06-24 #12
Роди
Ето и моята рецепта за сладко от ягоди, която се приготвя изключително лесно. 1 кг захар завира с 1 чч /250мл/ вода. Сиропа ври 5-6 мин.след което се добавят 1 кг изчистени ягоди. След завиране, ври 5-6 мин. и тавата се оттегля от котлона.Аз лично я поставям във фурната и забравям за нея няколко часа, а може и цяла нощ в зависимост от това кога сте започнали сладкото. След определеното време процедурата се повтаря и пак ври 10 мин. и хоп ....пак във фурната за няколко часа престой. Третия път се доваря до нужната гъстота но това не отнема повече от 10 мин. и сладкото е готово, прекрасно, с целички плодове. Разбира се добавям половин чл лимонтузу няколко минути преди да сваля сладкото от котлона. По тази рецепта става сладко с всякакви плодове и винаги резултата е страхотен. Да ви е сладко!!!
2013-06-08 #11
Ани Николова
Здравей те,днес ще пробвам рецептата за сладко от ягоди,надявам се да ми се получи,ако успея ще ви се похваля!
2012-12-11 #10
Инна Георгиева
Катя, изваждаш сладкото, слагаш го в съд, добавяш малко вода, до желаната гъстота, завираш го и отново слагаш в буркан. това е.
2012-12-04 #9
Катя
Може би знаете някой трик как да накарам сладкото да слезе долу в буркана, защото прекара първата нощ с капачката надолу с резултат сега дъното на буркана да е празен?
2012-06-06 #8
Мария
Дани,пропорциите за сладко от череши както на това от ягоди.Само трябва да се внимава със сорта на черешите-трябва да са сладки.Има един сорт,на който казват хрущялки.Те са много подходящи за сладко.Ако черешите са бели става уникално вкусно сладко.Накрая може да се прибави 2-3стръка индреше(който обича).
2012-06-06 #7
Мария
За сладко от ягоди са необходими 1кг.плод,1кг. захар и 1 1/2 ч. вода.От захарта и водата се сварява захарен сироп и после в него се поставят измитите и почистени от дръжките ягоди.Така плодовете се запазват цели дори и да са по-едри.Сладкото се вари като се обира непрекъснато пяната отгоре.Ако оставите ягодите да престоят в захарният сироп една нощ и тогава да го сварите със сигурност ще получите сладко с цели плодове и кристрално прозрачен сироп.Накрая се прибавят 1-2ч.л. лимонена киселина(зависи от количеството на сладкото).Да ви е сладко!
2012-05-19 #6
ivi
Пропорциите за сладко са :1 кг. плод : 1 кг. захар

а за конфитюр пропорцията е : 3 кг. плод : 1 кг.захар

Винаги лимонтозу накрая .
2012-05-15 #5
Дани
Здравейте, имам въпрос! С череши получава ли се при същата пропорция? Благодаря!
2011-06-16 #4
Цвети
сега кат ви чета се чудя, защо аз не направих сладко, за Бога такава пишман домакиня кат мен. нищо - слагам в любими и оставам за догодина, йес
Иннка, изглежда повече от фамозно! аз обичам на препречена филийка с масълце
2011-06-16 #3
Светлана Чамова
Аз нарязах ягодите на парчета, защото бяха големи, но си останаха същите, без да мръднат. Никакво скашкване. По отношение на пектина, както казах, съм в изследователски период. Първият път сложих 20 г но реших, че може и с по-малко. Убедена съм, че и с 10 г пектин сладкото от ягоди пак ще стане, щом при кайсиите се получи.
Вярно, карамелен вкус няма, но аз бях изумена изобщо от факта, че се получи истинско сладко. Моето удивление може да е странно за опитните в тази област, но аз съм абсолютен новак. Но ме кефи, че вече знам какво има в сладкото, не като от магазина. А и излиза по-евтино.
Да се поправя -ягодите са 550 г, захарта заедно с пектина - 550 г.
2011-06-16 #2
Инна Георгиева
Светле, мерси за рецептата. Само не разбрах на 500 г ягоди 20 г пектин ли? Аз установих, че за сладко от ягоди май предпочитам карамеления вкус, които с пектина не се получава.
Освен това ми казаха, че ако искаме ягодите да останат по-цели, може да печем сладкото на фурна.
Свекърва ми ми сподели пък вариант, в който започваш да вариш само захарния сироп, който се е получил от ягодите, и към края за кратко добавяш ягодите - така пак ставали цели.
2011-06-16 #1
Светлана Чамова
Изкушавам се да споделя и моя скромен опит от преди няколко дни, когато направих първото си сладко, и аз от ягоди. Изненадващо - успешно! Само че по мързеливия начин - в хлебопекарна. Прави се с по половин килограм ягоди, толкова захар и пектин. Най ми беше трудно да определя количеството на пектина. Сложих 20 г, а на следващото сладко, защото след 1-2 дни направих друго - от кайсии - 10 г и стана даже още по-добре. Според всички в къщи резултатът е супер, веднага изядохме едно бурканче ягодово при пробването. Става за час и 20 мин., само сипваш продуктите и нищо повече. Излизат три бурканчета, последното - леко непълно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Петък
28
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook