Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният сладолед – с какво е по-добър?


Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите летни дни, как се топи в устата и се съчетава прекрасно с всякакви плодове, ядки и шоколад. Всички обожават сладолед. Но малцина са тези, които сами го приготвят. Обяснението е просто – замразяването му е мудна и трудоемка работа. Иначе лесно забърканата смес трябва да се пресипе в контейнер и да се сложи във фризера, а след това в продължение на часове да се вади и отново разбърква, за да не се получат големи кристалчета лед, а гладка и топяща се в устата смес. Съществуват обаче и машини за сладолед, а най-елементарните от тях далеч не са скъпи и са достъпни всяко едно домакинство.

Интересното е, че домашен сладолед са можели да си позволят дори хората през 18-19 и то не само знатните, но и най-обикновените. Ледът се носел с кораби от Арктика, продавал се по пазарите и всеки можел да си купи голям блок. Противно на популярните истории обаче не се поливал просто с плодов сироп, а се използвал като своеобразен фризер. Големият леден блок се натрошавал с чук, посипвал се с едра морска сол, която понижава температурата на леда с химична реакция и в тази смес се бъркала купичката с яйчено-млечна смес, овкусена с бурбонска ванилия или горски плодове. Днес такъва лакомство могат да си позволят малцина ценители в някой изискан гурме ресторант.

Разбира се, днес производителите на сладолед се множат с геометрична прогресия. Качеството на крайният продукт с всеки ден обаче става все по-лошо. Промишленото лакомство определено го докарва на вид и консистенция, но не това е най-важното. Само се зачетете в състава на опаковката и ще бъдете поразени, че във вашия ягодово-сметанов сладолед няма нито ягоди, нито сметана. Вместо тях нужният вид се постига с хидрогенирани растителни мазнини и млечен протеин, оцветители, ароматизатори, стабилизатори и консерванти. Разбира се, производителите имат своите основания – такъв продукт има продължителна трайност, запазва формата си при транспортиране и има ниска себестойност (която обаче не винаги рефлектира върху продажната цена). Потребителите в този случай не са съвсем невинни жертви, защото се интересуват преди всичко от привлекателният външен вид, ниската цена, рекламата, а на съдържанието рядко обръщат внимание.

Какви са предимствата на домашно приготвеният сладолед? Можете да сложите в него истинска пълномаслена сметана, а не сухо мляко или смес от транс-мазнини и казеин, горски ягоди вместо ароматизатор, мед вместо рафинирана захар или още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп. Също така можете да използвате кисело мляко и да направите сладоледа по-свеж и ниско калоричен. А защо не вместо обичайният синтетичен ванилин да не сложите истински ванилов екстракт или току-що изстъргани зрънца. Да не говорим, че в този случай имате неповторимата възможност да приготвите лакомство, което удовлетворява на 100% вкусът на един-единствен човек – вие.

Колкото до самото приготвяне, нека не ви плаши. Евтините варианти на машините за сладолед действат на много прост принцип. Слагате предварително охлаждащата купа във фризера, за да набере необходимата температура. След това я изваждате и изсипвате в нея продуктите от избраната рецепта, затваряте капака, натискате копчето и отивате да обядвате. След 30 минути десертът ще бъде готов.

Разбира се, съществува вариант да приготвите сладоледа и без машина. Тогава ще ви бъдат необходими малко повече усилия...или хитрост. Ако прибавите към съставките някакъв вид алкохол (ром, ликьор, бейлис) не само ще придадете невероятен аромат на лакомството, но и ще предотвратите образуването на едри кристали без необходимостта от постоянно разбъркване. Да ви е сладко!

Виж още статии за:   Лятото · Десертите · сладолед ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
Виж още статии за:   Лятото · Десертите · сладолед ·
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook