Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време


След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало, ако започна да си го правя сама. Така поне ще знам точно какво има в него, какво всъщност слагам всеки ден на масата.

До този момент винаги, щом видех уреда хлебопекарна в магазините, съм си мислела едно и също – и без това съм толкова заета, само това остава – да взема да си приготвям и хляба – продуктът, което всеки си купува. Винаги съм смятала, че домашното приготвяне на хляб е нещо, което отнема много време и усилия. Слава богу, този мой мит, бе напълно развенчан. Нужни бяха най-много 3-4 минути, за да „сложа“ хляба. Оказа се, че съществува неподозиран проблем – качеството на брашната. Далеч не всички уж „бели“ брашна са такива, но по пътя на пробата и грешката човек може да намери брашно, от което става наистина бял хляб. Има обаче няколко прости, но безотказни правила, които гарантират хубавия хляб, приготвен с хлебопекарна.

На всяка цена трябва да се спазва последователността при поставянето на продуктите, като принципът е първо течните съставки, накрая брашното и на финала – маята. Пропорциите не бива да се нарушават, мерните лъжички и чашка са задължителни, а брашното се мери с кухненска везна. В никакъв случай не бива да се отваря машината, докато работи, за да не спадне печивото. За да се запази по-дълго хлябът мек, е важно съхранението му – да се покрива с кърпа, например.

Сега у дома ядем хляб, направен само от брашно, вода, сол, захар, олио и мая. Отначало слагах в него разни допълнения- слънчогледови семки, подправки, но накрая вкъщи решихме, че автентичният вкус само и единствено на хляб е най за предпочитане. Ала винаги има място за експерименти, ако човек е настроен за тях. При най-бързата програма хлябът се приготвя само за час и половина, но е по-сладък на вкус, което едва ли всеки би харесал. По желание малко преди готовност, можете да намажете хляба с жълтък и да поръсите със сусам или маково семе.
За 700 г бял хляб:270 мл вода, 3 с.л. слънчогледово олио, 1¼ с.л. сол, 2 ¼ ч.л. захар, 450 г бяло брашно, 1 ч.л. суха мая се изсипват във ваничката в тази последователност. На моята хлебопекарна това е програма 1, времето за приготвяне е 2,53 часа.


Дълго се колебах дали от домашно направения хляб стават пържени филийки – стават и то превъзходни, а препечените на тостер нямат равни. Да не говорим за вълшебната миризма на току-що опечен хляб, докато той се приготвя – мирише на дом, на уют, на храна и за тялото, и за душата.

Уредът прави освен това лесни и хубави сладка от всякакви плодове – само от захар, плод и пектин. Единствено кексовете стават по-сбити, тежки и в този случай класическата технология е за предпочитане. Страхотно удоволствие е да похапваш филийка, намазана със сладко, като знаеш, че и хлябът, и сладкото са домашно приготвени.

Ако се страхувате, че ще започнете да ядете много хляб, защото е по-вкусен, моят опит показва, че в началото е така, но не след дълго всичко си идва на мястото и похапването на хлебец се връща в предишните си параметри. Дори по-малко, защото този повече засища.

А около Великден всеки ден правех по няколко козунака именно с хлепопекарната – всички до един успешни. В рецептата, с която разполагах, намалих на една трета съставките, за да се получи количество, адекватно на вместимостта на уреда ми - 900 гр. Макар че не сме в сезона на козунаците, ето и рецептата – лесна и с отличен резултат:
330 г фино бяло брашно, 2 яйца, 80 г захар, 70 г масло, 80 г прясно мляко, 2 чаени лъжички суха мая, щипка сол, кора и сок на лимон – на око, стафиди и бадеми по желание.

В тавичката на уреда сипвам първо течните съставки – яйцата и захарта предварително разбити заедно в отделен съд, прясното мляко, лимона, после сухите – солта, брашното и на финала – маята. Маслото изсипвам по време на месене по съвета на домакинята, ползвала преди мен рецептата, а стафидите и бадемите, когато уредът започне да „пиука“ - знак, че е дошъл моментът за слагане на добавките. Намазвам козунака с жълтък и го поръсвам с ядки преди да започне печенето – този момент става ясен от инструкциите в книжката, където е описано по колко минути е месенето, втасването и печенето при всяка програма. Тъй като нямам специална програма за козунаци, избрах най-продължителната – в моя случай това е за френски хляб 700 г – 3.40 часа, следвайки логиката „колкото е по-дълго, по-добре“.
Коментари
2012-06-11 #11
Славка Бойкова
Момичета ,да споделя и аз.Вече трета година правя невероятен хляб и всичко слагам на око,без никаква последователност.Става много по хубав без мерилки и теглилки,но в началото вдигам капака и леко пипвам с показалеца как е тестото.Ако е твърдо слагам вода,ако е меко брашно и готово.
2012-04-12 #10
Светлана Чамова
Дес, не знам дали би се получило нещо, не съм пробвала, но мисля, че е важно всяка съставка да присъства и то в точната пропорция. Ако много ти се рискува - опитай - тъкмо ще разказваш.
2012-04-12 #9
des
възможно ли е да се получи нещо,ако не слагам мазнина в хляба или за машината е задължително
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
· Съдомиялнята - лукс или инвестиция
· Как да изберем блендер
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Четвъртък
2
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook