Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време


След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало, ако започна да си го правя сама. Така поне ще знам точно какво има в него, какво всъщност слагам всеки ден на масата.

До този момент винаги, щом видех уреда хлебопекарна в магазините, съм си мислела едно и също – и без това съм толкова заета, само това остава – да взема да си приготвям и хляба – продуктът, което всеки си купува. Винаги съм смятала, че домашното приготвяне на хляб е нещо, което отнема много време и усилия. Слава богу, този мой мит, бе напълно развенчан. Нужни бяха най-много 3-4 минути, за да „сложа“ хляба. Оказа се, че съществува неподозиран проблем – качеството на брашната. Далеч не всички уж „бели“ брашна са такива, но по пътя на пробата и грешката човек може да намери брашно, от което става наистина бял хляб. Има обаче няколко прости, но безотказни правила, които гарантират хубавия хляб, приготвен с хлебопекарна.

На всяка цена трябва да се спазва последователността при поставянето на продуктите, като принципът е първо течните съставки, накрая брашното и на финала – маята. Пропорциите не бива да се нарушават, мерните лъжички и чашка са задължителни, а брашното се мери с кухненска везна. В никакъв случай не бива да се отваря машината, докато работи, за да не спадне печивото. За да се запази по-дълго хлябът мек, е важно съхранението му – да се покрива с кърпа, например.

Сега у дома ядем хляб, направен само от брашно, вода, сол, захар, олио и мая. Отначало слагах в него разни допълнения- слънчогледови семки, подправки, но накрая вкъщи решихме, че автентичният вкус само и единствено на хляб е най за предпочитане. Ала винаги има място за експерименти, ако човек е настроен за тях. При най-бързата програма хлябът се приготвя само за час и половина, но е по-сладък на вкус, което едва ли всеки би харесал. По желание малко преди готовност, можете да намажете хляба с жълтък и да поръсите със сусам или маково семе.
За 700 г бял хляб:270 мл вода, 3 с.л. слънчогледово олио, 1¼ с.л. сол, 2 ¼ ч.л. захар, 450 г бяло брашно, 1 ч.л. суха мая се изсипват във ваничката в тази последователност. На моята хлебопекарна това е програма 1, времето за приготвяне е 2,53 часа.


Дълго се колебах дали от домашно направения хляб стават пържени филийки – стават и то превъзходни, а препечените на тостер нямат равни. Да не говорим за вълшебната миризма на току-що опечен хляб, докато той се приготвя – мирише на дом, на уют, на храна и за тялото, и за душата.

Уредът прави освен това лесни и хубави сладка от всякакви плодове – само от захар, плод и пектин. Единствено кексовете стават по-сбити, тежки и в този случай класическата технология е за предпочитане. Страхотно удоволствие е да похапваш филийка, намазана със сладко, като знаеш, че и хлябът, и сладкото са домашно приготвени.

Ако се страхувате, че ще започнете да ядете много хляб, защото е по-вкусен, моят опит показва, че в началото е така, но не след дълго всичко си идва на мястото и похапването на хлебец се връща в предишните си параметри. Дори по-малко, защото този повече засища.

А около Великден всеки ден правех по няколко козунака именно с хлепопекарната – всички до един успешни. В рецептата, с която разполагах, намалих на една трета съставките, за да се получи количество, адекватно на вместимостта на уреда ми - 900 гр. Макар че не сме в сезона на козунаците, ето и рецептата – лесна и с отличен резултат:
330 г фино бяло брашно, 2 яйца, 80 г захар, 70 г масло, 80 г прясно мляко, 2 чаени лъжички суха мая, щипка сол, кора и сок на лимон – на око, стафиди и бадеми по желание.

В тавичката на уреда сипвам първо течните съставки – яйцата и захарта предварително разбити заедно в отделен съд, прясното мляко, лимона, после сухите – солта, брашното и на финала – маята. Маслото изсипвам по време на месене по съвета на домакинята, ползвала преди мен рецептата, а стафидите и бадемите, когато уредът започне да „пиука“ - знак, че е дошъл моментът за слагане на добавките. Намазвам козунака с жълтък и го поръсвам с ядки преди да започне печенето – този момент става ясен от инструкциите в книжката, където е описано по колко минути е месенето, втасването и печенето при всяка програма. Тъй като нямам специална програма за козунаци, избрах най-продължителната – в моя случай това е за френски хляб 700 г – 3.40 часа, следвайки логиката „колкото е по-дълго, по-добре“.
Коментари
2012-06-11 #11
Славка Бойкова
Момичета ,да споделя и аз.Вече трета година правя невероятен хляб и всичко слагам на око,без никаква последователност.Става много по хубав без мерилки и теглилки,но в началото вдигам капака и леко пипвам с показалеца как е тестото.Ако е твърдо слагам вода,ако е меко брашно и готово.
2012-04-12 #10
Светлана Чамова
Дес, не знам дали би се получило нещо, не съм пробвала, но мисля, че е важно всяка съставка да присъства и то в точната пропорция. Ако много ти се рискува - опитай - тъкмо ще разказваш.
2012-04-12 #9
des
възможно ли е да се получи нещо,ако не слагам мазнина в хляба или за машината е задължително
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Козуначени кифлички
· Съдомиялнята - лукс или инвестиция
· Как да изберем блендер
· Уредите в кухнята
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook