Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да изберем вкусна диня


В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на вид дини. Разбира се, от тази гледка устата ни се налива със слюнка, но как да изберем най-качественият – едновременно зрял, вкусен, но и отгледан с минимално използване на пестициди, плод? След като вече ви разказахме за полезните свойства на динята и най-интересните начини за хапването й, сега на какво да обърнем внимание по време на покупка и след това.

Не купувайте диня преди началото на август. Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това са зелени, внос от по-топли страни или зреенето им е било „пришпорено” със солидно количество химикали.

Зрялата диня издава кънтящ звук, когато почукате кората и скърца дори при леко притискане.

Не купувайте сцепена или нарязана диня. Първо, защото плодът се състои предимно от вода и след нарушаване на целостта на кората за минути губи свежестта си. И второ, защото по този начин във вътрешността лесно проникват опасни бактерии.

Не се хвърляйте на най-големите дини, които има на пазара. Колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотна тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са плодовете със среден размер.

Колкото по-малко е жълтеникавото петно на обратната страна на динята, толкова е по-зряла.

Колкото и примамливи да изглеждат сергиите край пътя, никога не купувайте диня от магистралата. Дори и след отрязването си от бостана, плодът продължава да „диша” с кората си и попива токсините от въздуха.

Изсъхналата дръжка не винаги означава зрял плод. Същият ефект се получава, ако няколко дена преди откъсването на динята, „опашката” просто е била пристегната.

Нитратите в динята се разпределят неравномерно. Най-много са в кората и близост до нея и по-малко в сърцевината.

Сигурен признак за високо съдържание на нитрати в динята е жълтият цвят на жилките, които прорязват червената сърцевина. Консумирайте само плодове с бели жилки.

Не е разумно да приготвяте сладко от корите, подобно на нашите баби. При съвременното отглеждане на дините именно в тях се натрупват най-много вредни вещества.
Виж още статии за:   Как да... · Динята ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Световен ден на динята - 3 август
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
Виж още статии за:   Как да... · Динята ·
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook