Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да изберем вкусна диня


В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на вид дини. Разбира се, от тази гледка устата ни се налива със слюнка, но как да изберем най-качественият – едновременно зрял, вкусен, но и отгледан с минимално използване на пестициди, плод? След като вече ви разказахме за полезните свойства на динята и най-интересните начини за хапването й, сега на какво да обърнем внимание по време на покупка и след това.

Не купувайте диня преди началото на август. Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това са зелени, внос от по-топли страни или зреенето им е било „пришпорено” със солидно количество химикали.

Зрялата диня издава кънтящ звук, когато почукате кората и скърца дори при леко притискане.

Не купувайте сцепена или нарязана диня. Първо, защото плодът се състои предимно от вода и след нарушаване на целостта на кората за минути губи свежестта си. И второ, защото по този начин във вътрешността лесно проникват опасни бактерии.

Не се хвърляйте на най-големите дини, които има на пазара. Колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотна тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са плодовете със среден размер.

Колкото по-малко е жълтеникавото петно на обратната страна на динята, толкова е по-зряла.

Колкото и примамливи да изглеждат сергиите край пътя, никога не купувайте диня от магистралата. Дори и след отрязването си от бостана, плодът продължава да „диша” с кората си и попива токсините от въздуха.

Изсъхналата дръжка не винаги означава зрял плод. Същият ефект се получава, ако няколко дена преди откъсването на динята, „опашката” просто е била пристегната.

Нитратите в динята се разпределят неравномерно. Най-много са в кората и близост до нея и по-малко в сърцевината.

Сигурен признак за високо съдържание на нитрати в динята е жълтият цвят на жилките, които прорязват червената сърцевина. Консумирайте само плодове с бели жилки.

Не е разумно да приготвяте сладко от корите, подобно на нашите баби. При съвременното отглеждане на дините именно в тях се натрупват най-много вредни вещества.
Виж още статии за:   Как да... · Динята ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Световен ден на динята - 3 август
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
Виж още статии за:   Как да... · Динята ·
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook