Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Медът – храна на дълголетието


Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия живот и предпазва от различни заболявания. Великият философ и математик Питагор (около 580-500 г. пр. н. е.) казвал, че е достигнал преклонна възраст благодарение на постоянната употреба на мед. Юлий Цезар запитал сенатора Пол Румелия на празненството по случай 100-годишния му рожден ден какво използва, за да поддържа тялото си младо и силно. Отговорът бил – мед.
Хипократ определил меда като полезно лекарство за отхрачване, укрепване на организма и обеззаразяващо средство. Първите научни данни за меда и медните продукти са открити в записки на Аристотел, живял 385-322 г. пр. н. е.

Изследвания и анкетиране на учени в Русия, България, САЩ, Германия и други страни, показват, че медът повишава имунната система и устойчивостта на организма към болести при постоянно хранещите се с него. Пчелният мед е лечебно средство, профилактично вещество и пълноценна храна. Свойствата му са доста разнообразни. При консумация изхвърля отровите от тялото, натрупаните токсини и бактерии. Спомага за обновяването на клетките и кръвообразуването, като се препоръчва за прием от анемични хора. Помага за често срещани заболявания – на стомашно-чревния тракт, чернодробни и сърдечно-съдови проблеми, нервни разстройства. Мед се използва също така и при заболявания на дихателните пътища от алергично или възпалително естество.

Благодарение на ценните си съставки, получени от цветния прашец медът спомага за растежа, жизнеността и активността на организма. Възстановява увредените клетки, разширява артериите, укрепване капилярите. При работа с компютър храненето с мед позволява на очите да се справят с увеличеното натоварване.
Когато се използва с лечебна цел за някои от изброените заболявания, този пчелен продукт се приема 1 месец в количество от 1 до 2 гр. на всеки килограм човешко тегло на ден. Разпределя се на 3 и повече порции.

Вкусно лекарство, което използвам у дома за повишаване на имунната система, следоперативно и като превенция от настинки, се получава, като смесим половин кг. мед с 1 ч. ч. смлени бадеми, ½ пак. краве масло. Добре се разбърква и към сместа се добавя настърганата кора от 1 лимон и сокът от него.

Ако не сте свикнали да ядете мед, можете постепенно да започнете да го използвате като заместител на захарта. Добавяйте го към чая или кафето си, като е добре да изчакате напитката ви да изстине, тъй като силната топлина намалява полезните съставки на пчелния продукт.
Като всяка друга храна и с меда трябва да се прекалява. Тъй като е сладък, може да доведе до разваляне на зъбите, да повиши захарта в организма или да предизвика прилошаване.
За вътрешно приемане е противопоказен единствено за хора със силна чувствителност към него, като тя не се придобива, а обикновено е унаследена. При проучвания между 27 000 човека само при 0,8% е открита непоносимост към пчелен мед. При алергична реакция след консумация на мед трябва да се повика лекар.
Този дар на природата широко се използва и в козметиката. С мед се мажат всички видове рани – изгаряния, екземи, дерматит. Предпазва от възпаления както вътрешно, така и на открити наранявания. Използва се за маски на лицето и косата, за налагане директно върху кожата на тялото. Употребява се и за инхалации.

Практична употреба

Маска за почистване на кожата – смесваме равно количество брашно, мед и глицерин (по 1 ч. лъж.). С тази маска може да наложим лицето и шията.

Маска за подхранване и избелване на кожата – 100 г. мед смесваме с един изцеден лимон. Сместа се държи в хладилника. И всеки ден мажем лицето, като държим маската 10-20 минути, преди да изплакнем.

Маска за усилване растежа на косата – смесваме 1 ч. лъж. мед, 1 суп. лъж. зехтин, 1 жълтък, 2 суп. лъж. прясно изцеден сок от настърган лук. Нанасяме с масажиращи движения от корените на косата към върховете. Увиваме главата с вестник, отгоре завързваме торба и кърпа. Маската престоява 2 часа, изплакваме, след което намазваме косата с 1 разбит жълтък. Измиваме без шампоан или сапун.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Защо захарта потиска имунитета?
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Домашни маски с извара
· Суха коса - правилната грижа
· Подготовката за Нова година - стъпка по стъпка - I
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Вторник
7
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook