Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сините сливи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на витамин А, C, B, калий, магнезий, желязо и фибри. В прясно състояние можете да я включите към разтоварващи режими, поради ниското си калорийно съдържание (50 калории на 100 грама) и известното й действие стимулиращо перисталтиката на червата. Прекрасен плод за сладкиши, мармалади и сладка. Не се колебайте да добавите този невероятен източник на антиоксиданти към купата с мюсли.

От всички минерали, които съдържа синята слива, калият и магнезият са в най-голямо количество. Затова и консумацията на този плод укрепва мускулите, влияе добре на сърдечно-съдовата система, предотвратява задържането на вода в организма. Като добавим и наличието на витамини от B групата, дамите които включват този плод в своето меню се радват на по-малко оплаквания по време на менструалния цикъл (и бременност), добър тонус и видимо еластична кожа, здрава коса и нокти.

По време и след боледуване, витамин А в сините сливи, спомага имунната система да се справи с инфекции в организма. Помощник в борбата срещу атеросклерозата, инфаркт, инсулт и други болести свързани с холестерола, който този плод успешно извежда от тялото.

След сушене сините сливи запазват значителна част от полезните си качества. За съжаление голяма част от тези, които се продават в търговската мрежа са обработени с допълнителна химия. Но пък много лесно можете да си изсушите сами и в домашни условия. Освен, че помагат за намаляващите през зимата защитни функции на организма, сушени, те са и прекрасна добавка към някои ястия с телешко и свинско.

Сушене на сливи.
Изберете здрави плодове, измийте ги и подсушете добре. Не е нужно да премахвате костилката на сливата. Високото захарно съдържание на плода не позволява ферментация около нея. Изберете слънчево място, наредете ги върху хартия. В зависимост от големината на плода са нужни от седмица до две за изсушаването им.

Сините сливи са източник на оксалати, най-честия причинител на камъни и песъчинки в организма, за това не се препоръчват за хора с нарушен метаболизъм на минералите (проблеми с бъбреци, жлъчка и т.н.).

Баба ми лекуваше с пресен сок от сини сливи афти и възпаления в устната кухина. Mалка глътка сок се жабурка в устата около 2-3 минути.
Коментари
2017-03-22 #7
Надежда Ставрева
Моля ви приемете ме във вашият сайт
2011-08-16 #6
Светлана Чамова
Аха, тези тук май са повечето гръцки. А за пръв път ги видях преди две години в Германия и тогава ми се видяха много странни
2011-08-16 #5
Ивет Иванова
Кръглите сортове са по-разпространени навън, но ето че навлизат. В България най-често се среща Black Star http://www.orfresh.com/products_pictures/plums01.jpg
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Сладко от сини сливи
· Сладкиш със сини сливи
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Когато отпуската не включва пътуване
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Вторник
11
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е без съмнение най- популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook