Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сините сливи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на витамин А, C, B, калий, магнезий, желязо и фибри. В прясно състояние можете да я включите към разтоварващи режими, поради ниското си калорийно съдържание (50 калории на 100 грама) и известното й действие стимулиращо перисталтиката на червата. Прекрасен плод за сладкиши, мармалади и сладка. Не се колебайте да добавите този невероятен източник на антиоксиданти към купата с мюсли.

От всички минерали, които съдържа синята слива, калият и магнезият са в най-голямо количество. Затова и консумацията на този плод укрепва мускулите, влияе добре на сърдечно-съдовата система, предотвратява задържането на вода в организма. Като добавим и наличието на витамини от B групата, дамите които включват този плод в своето меню се радват на по-малко оплаквания по време на менструалния цикъл (и бременност), добър тонус и видимо еластична кожа, здрава коса и нокти.

По време и след боледуване, витамин А в сините сливи, спомага имунната система да се справи с инфекции в организма. Помощник в борбата срещу атеросклерозата, инфаркт, инсулт и други болести свързани с холестерола, който този плод успешно извежда от тялото.

След сушене сините сливи запазват значителна част от полезните си качества. За съжаление голяма част от тези, които се продават в търговската мрежа са обработени с допълнителна химия. Но пък много лесно можете да си изсушите сами и в домашни условия. Освен, че помагат за намаляващите през зимата защитни функции на организма, сушени, те са и прекрасна добавка към някои ястия с телешко и свинско.

Сушене на сливи.
Изберете здрави плодове, измийте ги и подсушете добре. Не е нужно да премахвате костилката на сливата. Високото захарно съдържание на плода не позволява ферментация около нея. Изберете слънчево място, наредете ги върху хартия. В зависимост от големината на плода са нужни от седмица до две за изсушаването им.

Сините сливи са източник на оксалати, най-честия причинител на камъни и песъчинки в организма, за това не се препоръчват за хора с нарушен метаболизъм на минералите (проблеми с бъбреци, жлъчка и т.н.).

Баба ми лекуваше с пресен сок от сини сливи афти и възпаления в устната кухина. Mалка глътка сок се жабурка в устата около 2-3 минути.
Коментари
2017-03-22 #7
Надежда Ставрева
Моля ви приемете ме във вашият сайт
2011-08-16 #6
Светлана Чамова
Аха, тези тук май са повечето гръцки. А за пръв път ги видях преди две години в Германия и тогава ми се видяха много странни
2011-08-16 #5
Ивет Иванова
Кръглите сортове са по-разпространени навън, но ето че навлизат. В България най-често се среща Black Star http://www.orfresh.com/products_pictures/plums01.jpg
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Сладко от сини сливи
· Сладкиш със сини сливи
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Когато отпуската не включва пътуване
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook