Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от сини сливи


Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в някой лежерен съботен или неделен ден, за акомпанимент на палачинки.

В това сладко добавих малко счукан карамфил, така за разкош, но съм чувала от баща ми, че родителите му са добавяли и индрише, не съм опитвала. Така или иначе и без никакви добавки, ако плодът е хубав, ароматът на синята слива е достатъчна радост за небцето.
2 кг сини сливи
1,600 кг захар
1/2 к.л лимонтозу
2 карамфилчета



За печеното сладко от сини сливи е по-добре да изберете по-стегнати плодове. Сливите измиваме добре и изцеждаме от водата, нарязваме ги на половинки или четвъртинки, ако са по-големи. Изберете дълбока тава за печенето, плодът не бива да е повече от половината от височината на тавата.
В тавата за печене изсипваме нарязваните сливи и поръсваме със захарта, оставяме да се разтопи. Това отнема поне 2-3 часа, от време на време разбъркаваме.

Можете да добавите и 2 счукани карамфилчета. Тавата със сини сливи печем във фурна на около 180-190 градуса, докато започне да се сгъстява сока. Важи вечното правило за проверяване на готовност на сладко: в чинийка капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Изваждаме тавата от фурната, добавяме 1/2 к.л лимонтозу, разбъркаваме добре и разпределяме сладкото в бурканчета докато е още вряло. Затваряме бурканите и ги обръщаме с капачките надолу. Печенето ми отне около час и четиридесет минути, от време на време разбърквах. (Ако ви се получи пяна - отстранете я с решетъчна лъжица) От тези килограми плод се получиха 5 малки бурканчета.

Коментари
2014-07-11 #9
Martina
Още по-вкусно става, ако накрая се добавят и скучани на едро орехи.
2011-08-29 #8
мария димитрова
Моята рецепта е почти същата, но слагам 1 кг.захар на 2 кг.сливи, 50 мл.ябълков оцет и 100 мл.вода в началото и карамфилчета накрая или индрише. Оцетът засилва аромата на сливите, а също изпълнява ролята на лим.к-на.
2011-08-25 #7
marina
Имам 2 вида, но от Дч е малко слойно да изпратя
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· "Здравословен обяд за ученика" - питателна тортиля, сини сливи и орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Лакрица - бонбони като никои други
· "Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Есенна красота, спираща дъха
· Затова и вие не тъжете
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Защо скуката е полезна за децата?
· Жената на август
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
Четвъртък
29
Септември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Вредна ли е маята за хляб?
Когато става въпрос за хляба на масата ни, най-често хората извикват в съзнанието си детските спомени...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook