Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от сини сливи


Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в някой лежерен съботен или неделен ден, за акомпанимент на палачинки.

В това сладко добавих малко счукан карамфил, така за разкош, но съм чувала от баща ми, че родителите му са добавяли и индрише, не съм опитвала. Така или иначе и без никакви добавки, ако плодът е хубав, ароматът на синята слива е достатъчна радост за небцето.
2 кг сини сливи
1,600 кг захар
1/2 к.л лимонтозу
2 карамфилчета



За печеното сладко от сини сливи е по-добре да изберете по-стегнати плодове. Сливите измиваме добре и изцеждаме от водата, нарязваме ги на половинки или четвъртинки, ако са по-големи. Изберете дълбока тава за печенето, плодът не бива да е повече от половината от височината на тавата.
В тавата за печене изсипваме нарязваните сливи и поръсваме със захарта, оставяме да се разтопи. Това отнема поне 2-3 часа, от време на време разбъркаваме.

Можете да добавите и 2 счукани карамфилчета. Тавата със сини сливи печем във фурна на около 180-190 градуса, докато започне да се сгъстява сока. Важи вечното правило за проверяване на готовност на сладко: в чинийка капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Изваждаме тавата от фурната, добавяме 1/2 к.л лимонтозу, разбъркаваме добре и разпределяме сладкото в бурканчета докато е още вряло. Затваряме бурканите и ги обръщаме с капачките надолу. Печенето ми отне около час и четиридесет минути, от време на време разбърквах. От тези килограми плод се получиха 5 малки бурканчета.

Коментари
2014-07-11 #9
Martina
Още по-вкусно става, ако накрая се добавят и скучани на едро орехи.
2011-08-29 #8
мария димитрова
Моята рецепта е почти същата, но слагам 1 кг.захар на 2 кг.сливи, 50 мл.ябълков оцет и 100 мл.вода в началото и карамфилчета накрая или индрише. Оцетът засилва аромата на сливите, а също изпълнява ролята на лим.к-на.
2011-08-25 #7
marina
Имам 2 вида, но от Дч е малко слойно да изпратя
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· Телешко със сини сливи
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Сладко от круши и грозде
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Маринован джинджифил
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Моят ватикански хляб
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Козуначени кифлички
· От светлините на Седмицата на модата, Париж - Alexander Vauthier Fall Winter 2014
· Райската ябълка
· Карфиолът - II
· Как да нарежем диня бързо
· Сладката лудост на лятната афера
· Еспадрилите - тоталният летен култ
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Четвъртък
21
Август 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook