Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от сини сливи


Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в някой лежерен съботен или неделен ден, за акомпанимент на палачинки.

В това сладко добавих малко счукан карамфил, така за разкош, но съм чувала от баща ми, че родителите му са добавяли и индрише, не съм опитвала. Така или иначе и без никакви добавки, ако плодът е хубав, ароматът на синята слива е достатъчна радост за небцето.
2 кг сини сливи
1,600 кг захар
1/2 к.л лимонтозу
2 карамфилчета



За печеното сладко от сини сливи е по-добре да изберете по-стегнати плодове. Сливите измиваме добре и изцеждаме от водата, нарязваме ги на половинки или четвъртинки, ако са по-големи. Изберете дълбока тава за печенето, плодът не бива да е повече от половината от височината на тавата.
В тавата за печене изсипваме нарязваните сливи и поръсваме със захарта, оставяме да се разтопи. Това отнема поне 2-3 часа, от време на време разбъркаваме.

Можете да добавите и 2 счукани карамфилчета. Тавата със сини сливи печем във фурна на около 180-190 градуса, докато започне да се сгъстява сока. Важи вечното правило за проверяване на готовност на сладко: в чинийка капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Изваждаме тавата от фурната, добавяме 1/2 к.л лимонтозу, разбъркаваме добре и разпределяме сладкото в бурканчета докато е още вряло. Затваряме бурканите и ги обръщаме с капачките надолу. Печенето ми отне около час и четиридесет минути, от време на време разбърквах. (Ако ви се получи пяна - отстранете я с решетъчна лъжица) От тези килограми плод се получиха 5 малки бурканчета.

Коментари
2014-07-11 #9
Martina
Още по-вкусно става, ако накрая се добавят и скучани на едро орехи.
2011-08-29 #8
мария димитрова
Моята рецепта е почти същата, но слагам 1 кг.захар на 2 кг.сливи, 50 мл.ябълков оцет и 100 мл.вода в началото и карамфилчета накрая или индрише. Оцетът засилва аромата на сливите, а също изпълнява ролята на лим.к-на.
2011-08-25 #7
marina
Имам 2 вида, но от Дч е малко слойно да изпратя
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Здравословен обяд за ученика" - питателна тортиля, сини сливи и орехи
· Мармалад асорти
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· Телешко със сини сливи
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Портокалови масленки с шоколад
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
· Есенни занимания за деца с материали от природата
· "Не" на депресията между есента и зимата
· В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Понеделник
8
Февруари 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Баница с праз
Нашите баби не са били никак глупави жени. Баницата с праз неслучайно е присъствала често на трапезата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook