Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от сини сливи


Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в някой лежерен съботен или неделен ден, за акомпанимент на палачинки.

В това сладко добавих малко счукан карамфил, така за разкош, но съм чувала от баща ми, че родителите му са добавяли и индрише, не съм опитвала. Така или иначе и без никакви добавки, ако плодът е хубав, ароматът на синята слива е достатъчна радост за небцето.
2 кг сини сливи
1,600 кг захар
1/2 к.л лимонтозу
2 карамфилчета



За печеното сладко от сини сливи е по-добре да изберете по-стегнати плодове. Сливите измиваме добре и изцеждаме от водата, нарязваме ги на половинки или четвъртинки, ако са по-големи. Изберете дълбока тава за печенето, плодът не бива да е повече от половината от височината на тавата.
В тавата за печене изсипваме нарязваните сливи и поръсваме със захарта, оставяме да се разтопи. Това отнема поне 2-3 часа, от време на време разбъркаваме.

Можете да добавите и 2 счукани карамфилчета. Тавата със сини сливи печем във фурна на около 180-190 градуса, докато започне да се сгъстява сока. Важи вечното правило за проверяване на готовност на сладко: в чинийка капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Изваждаме тавата от фурната, добавяме 1/2 к.л лимонтозу, разбъркаваме добре и разпределяме сладкото в бурканчета докато е още вряло. Затваряме бурканите и ги обръщаме с капачките надолу. Печенето ми отне около час и четиридесет минути, от време на време разбърквах. От тези килограми плод се получиха 5 малки бурканчета.

Коментари
2014-07-11 #9
Martina
Още по-вкусно става, ако накрая се добавят и скучани на едро орехи.
2011-08-29 #8
мария димитрова
Моята рецепта е почти същата, но слагам 1 кг.захар на 2 кг.сливи, 50 мл.ябълков оцет и 100 мл.вода в началото и карамфилчета накрая или индрише. Оцетът засилва аромата на сливите, а също изпълнява ролята на лим.к-на.
2011-08-25 #7
marina
Имам 2 вида, но от Дч е малко слойно да изпратя
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Постен сладкиш с ябълки и грис
· Макарони на фурна с тиква
· Моят ватикански хляб
· Есента е много тиха
· 7 начина да повишим имунитета си
· Есенна грижа за косата
· Как да нарежем диня бързо
· Сладката лудост на лятната афера
· Еспадрилите - тоталният летен култ
· Постни арменски сармички
· Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Събота
20
Декември 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook