Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гръцка салата


В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα - ХориАтики салАта) за разлика от "Шопската", зеленчуците се режат на шайби. Разбира се, ако на вас повече ви допада да е нарязана на кубчета, чувствайте се свободни да го направите. Салатата върви много добре с маринована рибка, така че ако сте любител добавете в чинията и малко херинга.
1 кг. домати
1 краставица
1 пипер – зелен
маслини , магданоз
червен лук
зехтин, винен оцет
½ ч.л риган
черен пипер, сол


Доматите, краставицата и пипера нарязваме на кръгчета. Лукът на месечинки. В купа смесваме зеленчуците заедно с маслините и слагаме сиренето нарязано на кубчета или цяла плочка. Отделно приготвяне дресинг от зехтин, оцет, риган, черен пипер и сол. Посипваме салатата с нарязан на ситно магданоз и заливаме с дресинга. Ако има и едно узо със салатата: Наздраве!
Коментари
2012-03-15 #2
sneja
Буквален превод на салатата не е гръцка а селска салата затова ви изглежда че е разхвърляна но гърците сме много големи кулинари Умеем да си угаждаме С всичко е така не само с храната Умеем да се веселим и да празнуваме като забравим за всички незгоди Умеем и правим всичко с вкус и разбиране Няма грък Или елин който да каже немога това или онова без да е пробвал поне три варианта да се справи сам а кулинарията е и за мъже и за жени поравно се справят с всичко..
2011-01-19 #1
vilidon
Лично аз,не съм очарована от Гръцката кухня.По принцип Гърците приготвят всичко по бързата процедура,нахвълят всичко на масата и да ти е сладко.!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Неделя
7
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook