Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гръцка салата


В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα - ХориАтики салАта) за разлика от "Шопската", зеленчуците се режат на шайби. Разбира се, ако на вас повече ви допада да е нарязана на кубчета, чувствайте се свободни да го направите. Салатата върви много добре с маринована рибка, така че ако сте любител добавете в чинията и малко херинга.
1 кг. домати
1 краставица
1 пипер – зелен
маслини , магданоз
червен лук
зехтин, винен оцет
½ ч.л риган
черен пипер, сол


Доматите, краставицата и пипера нарязваме на кръгчета. Лукът на месечинки. В купа смесваме зеленчуците заедно с маслините и слагаме сиренето нарязано на кубчета или цяла плочка. Отделно приготвяне дресинг от зехтин, оцет, риган, черен пипер и сол. Посипваме салатата с нарязан на ситно магданоз и заливаме с дресинга. Ако има и едно узо със салатата: Наздраве!
Коментари
2012-03-15 #2
sneja
Буквален превод на салатата не е гръцка а селска салата затова ви изглежда че е разхвърляна но гърците сме много големи кулинари Умеем да си угаждаме С всичко е така не само с храната Умеем да се веселим и да празнуваме като забравим за всички незгоди Умеем и правим всичко с вкус и разбиране Няма грък Или елин който да каже немога това или онова без да е пробвал поне три варианта да се справи сам а кулинарията е и за мъже и за жени поравно се справят с всичко..
2011-01-19 #1
vilidon
Лично аз,не съм очарована от Гръцката кухня.По принцип Гърците приготвят всичко по бързата процедура,нахвълят всичко на масата и да ти е сладко.!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Сряда
30
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook