Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Суровоядството – спасение от болести


Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането на термообработена храна изтощава и убива организма, принуждава органите да ни работят повече от нормално, в резултат на тези неща - боледуваме. До колко това е така е спорно, но е факт че още бащата на медицината Хипократ е казал, че храната е нашето лекарство. Което означава, че начинът ни на хранене предразполага или ограничава разболяването на тялото.

Заболяванията, свързани с храненето, се делят на две главни категории: преки и косвени (непреки) заболявания. Преките са причинени от свръхизобилие на известни съставни хранителни елементи или от липса на други. Топлинната обработка и животинските храни концентрират и увеличават протеините и мазнините в диетата, като в същото време елиминират субстанции с висока хранителна стойност, така наречените витамини. Това са болести, свързани с хранителни разстройства, или такива, дължащи се на липсата на важен химичен елемент.

Непреките хранителни болести са причинени от инфекции. В тялото на човек живеят голям брой разнообразни микроби, които при нормални обстоятелства са полезни за организма. Но когато човек се храни неправилно клетките се изтощават и тези микроби се израждат, стават патологични и предизвикват инфекциозни заболявания.

Според привържениците на суровоядството е неправилно да се счита, че чрез варенето на храната се убиват вредните микроби, съдържащи се в нея. Това е неправилно поради факта, че винаги ще съществуват микроби, те са навсякъде около нас – във въздуха, водата, храните, предметите. Варенето по-скоро причинява убиването на естествената съпротивителна сила на организма и разрушаването на естествените антибиотици в хранителните продукти, които са предназначени да се борят срещу тези микроби.

Доказан факт е, че раковата клетка е пряк потомък на дегенериралата храна, т.е. мъртвата сготвена храна. Клетките се нагаждат към структурата на хранителните материали, които ние консумираме. Когато продължително време клетките са лишени от полезни хранителни вещества, те загубват способността да изпълняват естествените си функции или въобще не се доразвиват. След няколкогодишно лишение настъпва момент, когато един или няколко милиарда клетки се израждат. Те биват отделени от останалите като нефункциониращи, стават автономни и започват да поглъщат нормалните клетки и тъкани, като се превръщат в туморни образувания.

Човешкото тяло е най-съвършената и сложна машина на Земята. Досега учените са успели да открият около 10 000 съставни части на всяка клетка. Всяка жлеза или орган са съставени от милиарди такива клетки. За да функционират те правилно, е необходимо да бъдат снабдени със сурови материали, съдържащи полезни за организма вещества. Всяка една химическа съставка, набавена от суровата храна, има да изпълни определена функция и роля за нашето тяло. Всички полезни съставки са изградени благодарение на слънчевата светлина и са концентрирани в растителните продукти. Например, едно семе, един лист или едно житно зърно съдържат в себе си всички онези хранителни съставки, които са в състояние да задоволят нуждите на един животински организъм.

Продукти, които се смята, че не могат да се ядат без топлинна обработка, могат да се смесват в различни видове салати. Пшеничните зърна, боба, житото, лещата могат да бъдат смилани. А могат и да се накиснат, докато покълнат, след което се изплакват с прясна вода. Когато се излее водата, могат да се съхраняват покрити на хладно място и да се консумират в рамките на 3-4 дни. Така образуваните кълнове могат да се смесят с фурми, орехи, стафиди, мед или да бъдат прибавяни в различни видове салати. Картофите и морковите се настъргват със ситно ренде. Доматите, зеленият пипер, краставиците, лукът се нарязват на ситно. Могат да се прибавят като овкусители лимонов сок, маслиново масло, соя. Тези продукти могат да се комбинират по различен начин и да се използват като основно ястие. Могат да се използват и всички други зеленчуци като спанак, маруля, корени и други.

През зимата, когато липсват голяма част от плодовете и зеленчуците, те биват заместени със сушени плодове, които се накисват в студена вода и могат да се приготвят от тях студени компоти. А също има и продукти, които са налични през всички сезони като орехи, бадеми, жито, мед. Както могат да се консумират и цитрусови плодове. Мед, разтворен във вода и смесен с пресен лимонов сок е отлично питие.

Разбира се, ако човек реши да премине от топлинно обработена храна към изцяло сурова, то е добре да премине постепенно от единия вид диета към другия, за да не причинява излишен стрес на организма си. Необходимо е най-напред да ограничи месните храни, след което малко по малко да премине към 1-2 преработени ястия на седмица. Това понякога може да отнеме месеци, а дори година или две.

Като всяко нещо, далеч от общоприетото, суровоядството има много противници. При всички положения то не е подходящо за подрастващ организъм, а зрелият вече индивид носи отговорност сам за себе си. Безспорно е положителното въздействие на сурови зеленчуци и плодове върху тялото и духа, но дали да премине на изцяло такъв начин на хранене е избор на отделния човек. Нужно е все пак да знаем, че ако не можем да си набавим храна без изкуствените химии или пък да осигурим абсолютната им преснота (нещо, което в по-малки населени места е трудно ) дори прочистващи дни с тях могат да доведат до отрицателен, а не положителен ефект. От друга страна невежеството също е проблем. Салата от домати и краставици всяка вечер, закуска с ябълки всяка сутрин и т.н., определено би довело до ужасни последици за организма в дългосрочен план. Освен това колкото и да си приличаме, всички сме различни, това което е добро за един, не го прави добро директно за друг. Да предприемеш подобна стъпка е рисково, защото знанието за това, как да си набавим всички необходими витамини и минерали, често е пренебрегвана, а тръгнеш ли по този път това буквално е от жизнено значение.
Коментари
2013-08-25 #20
Теодора
далеч не трае "до една година" сверете си часовника. Бъдете здрава и отгледайте детето си както решите. Оставете и хората сами да решат какво и как да го правят.
2013-08-24 #19
стела петрова
Оле, Теодора нищо не сте разбрала. никой не оспорва естествения процес на кърменето, но той трае от няколко месеца до година. също така, плода изцяло се храни от майчиния организъм докато е в утробата. тревопасните и горилите, също са бозайници. става дума за периода на захранването, да не се тъпчат децата с меса и готвена храна. а и кърмата е сурова и си е твоя, не тормозиш никое животно, за да му вземаш млякото, което впрочем е предназначено за неговото малко. Теодора, не реагирайте прибързано и емоционално, а четете по-задълбочено.
2013-08-24 #18
Теодора Купенска
Бебетата са кърмачета, бе хора / тези дето си тъпчат децата с АМ няма да ги коментиран. Млякото, кърмата, човешката е с животински произход А Стела, ти сестра, братчедка или другата в АМиД си
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Едно кафе за душата ти....
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
Сряда
19
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook