Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да си направим: Прясна паста



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме. Но се храня рядко навън и като изключим една лазаня, последния ми опит с прясна паста - Талиателе с морски дарове - бе катастрофален. Все пак таях надежди, че просто не съм случила на приготвяне. И продължавах да прочитам, колко по-хубава била.
Да я приготвя у дома си представях, че е нещо изключително трудоемко. Дори огледах няколко машини за паста, но прецених, че е безсмислено да давам пари за нещо, което ще ползвам 5-6 пъти в годината. И така желанието ми оставаше в застой вече няколко месеца.
Заговорихме се с Теодора, какво сме приготвили за хапване и тя сподели, че приготвят пастата у дома. От нея разбрах, че на 100 грама брашно се слага 1 яйце. Реших се, ще опитам и аз.

Реших моята паста талиателе да е смесица от ръжено и пшенично брашно. Имах само 3 яйца в хладилника, затова използвах 300 гр брашно (смесено). Остана паста за почти още 2 порции. Т.е за 2-ма души 100-150 грама брашно ще е достатъчно.

Брашното пресях в купа със едро сито, за да вкарам малко въздух. По средата направих кладенче, в което сложих 3-те яйца, започнах да замесвам тестото, което се получава доста твърдо. По препоръка на Теодора, го сложих за 30-40 минути в хладилника.

Полученото тесто разделих на 4 по-малки топки. Процедурата по разточване е стандартна. Набрашняваме топката от долу и отгоре с малко брашно, слагаме от него и малко на масата и разстиламе кора, която е повече дълга, отколкото широка. Дебелината на кората трябва да е "3-4 листа" ми каза Теодора :)

Тъй като предстоеше рязане, а аз бях разточила кората на масата, избрах да режа тестото с една пластмасова лопатка, която се използва обикновено за оформяне на торти. Е, не ми се получиха всички перфектно прави, ала това не ме притесняваше. Има някакъв чар и в това всичко да не изглежда като от матрица. Оформих дълги и по-широчки ленти - т.е форма на талиателе.

По желание можете да изсушите леко пастата, но можете да започнете с варенето веднага. В случая опънах едно въженце от шкаф до шкаф и наредих нарязаната паста върху него за около час.
Процедурата по варене е както при сухата паста. В обилно количество завряла вода слагаме сол (вдига точката на кипене) и добавяме пастата. С тази разлика, че тук трябва да се побутне първите 1-2 минути за да не залепне една за друга (точно такава паста ядох в едно заведение). После сервираме със сос по избор. У дома имаше два соса един - сос "Болонезе" и друг - само от домашни домати, гъби и пресен босилек. Досега съм правила лазаня само с готови кори, но след като разбрах колко лесно е да се направят такива, скоро ще опитам лазаня с пресни.

Коментари
2015-08-21 #7
Инна Георгиева
С готови кори за баница няма как да се получи прясна паста
2015-08-18 #6
iliqna bineva
А с готови кори за баница става ли.
2012-01-21 #5
Milana
Здравей uHHa,страхотна паста стана...благодаря ти още веднъж...сега вече в менюто имам и паста ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Аранчини - италиански оризови топки
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Баница с праз, гъби и амарант
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Вегетариански (постен) бъргър
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любими есенни супи с тиква
Събота
25
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook