Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храненето и детето - I


Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде един или друг продукт. Предпочитанията към храните се проявяват още от самото раждане, но всъщност се формират много преди това. Трябва ли да налагаме своите възгледи за храната (хитрост или принуда) или по-добре да уважаваме вкусът на малкия човек?

Вкусовата чувствителност на плода в утробата се формира още в 13-15 седмица на бременността. Благодарение на вече съществуващите рецептори на езика, той усеща вкуса на храната чрез амниотичната течност, в която плава и едновременно поглъща. Но не с еднаква интензивност. Ако мама е похапнала нещо горчиво, бебето не само спира да пие, но и показва недоволството си с мръщене. Сладкишите обаче са нещо съвсем друго и то споделя лакомството с видимо удоволствие.

Положението не се променя и след появата на бял свят. Новороденото може да откаже да суче от гърдата на мама, ако тя е яла кисели, силно подправени или остри на вкус продукти. Затова по време на кърменето жените се налага да си налагат по-строги ограничения за храната, отколкото през самата бременност – не само, заради възможните алергични реакции, но и за да се храни мъничето с апетит.

Но каприз ли са само тези предпочитания? Всъщност детето следва своите инстинкти за оцеляване. Защото в природата най-често киселите продукти (обикновено плодове) са недозрели, а горчивите отровни, тоест потенциално опасни. Силният мирис и вкус пък означава, че може би тази храна е развалена. Затова за малките най-привлекателно е сладкото. Инстинктът им говори, че този продукт е достатъчно зрял, калоричен и ще им даде бързо енергия – точно това, от което имат нужда в периода на растеж.

Така че, да откажете малкото дете от сладкото за сметка на странни на вкус, но полезни храни е равносилно на усилието да накарате лъв да прояде зарзават. Възможно е да постигнете някакъв успех, но той ще е временен, защото противоречи на естествената природа на нещата. Достатъчно е детето да опита само веднъж сладолед или шоколад и злото вече е сторено – ще иска и ще се тръшка, за да ги хапва по няколко пъти на ден.
Но това в никакъв случай не бива да ви отчайва. Докато при възрастният човек вкусовите предпочитания са константа, то при децата постоянно се променят и довчера най-омразните храни след време могат да се превърнат в любими. Стига да не си служите с принуда и заплаха, когато ги предлагате. В този случай детето завинаги развива негативно отношение към този продукт и това е най-погрешният подход.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Имате тийнейджър и се чувствате самотни? Има причина за това
· Исторически снимки, в които кърменето на открито е напълно нормално
· На гости на новородено бебе - какво трябва да знаем?
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
· Майчинството - една отворена рана, която променя живота ни
· Ренесансът на майките
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
· Какви грешки допускаме, когато постоянно угаждаме на децата си?
· Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
· Наръчник на УНИЦЕФ подкрепя развитието на медийна грамотност у младежите
Вторник
28
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook