Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Туршия със зелени домати, чесън и копърче


Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде на мама няколко буркана, защото у тях никой не я хапвал. И тогава и сега за туршия не премирах (освен карфиола!), но тази помня ми се стори много вкусна, въпреки чесъна, който ако сега ползвам ограничено, тогава бе повратната съставка за нещо, което няма да ям. Каквото и да става.

През годините никъде не съм я опитвала, питала съм и познати, но даже не бяха чували за това, което обяснявах. Защото тази туршийка няма вкус на т.нар "слънчева туршия с домати", доматките не стоят твърди и въобще... съвсем различен вкус.
Леля ми почти не си спомняше, че някога е правила зимнина, а за рецепта и да не говорим.
Но преди две години, заедно с рецептата за "Дунавската салата" (също търсена от мен), рецептата просто се появи случайно. В началото не бях сигурна дали е тя, но след като я адаптирах за моя вкус се превърна.
2 кг дребни зелени домати
15 зърна черен пипер,
3-4 зърна бахар
100 гр олио
200 гр винен оцет
(6 градусов)
100 гр сол
1 китка пресен копър
120 гр захар
5-6 скилидки чесън

Изберете по-дребни зелени домати, ако обичате повече чесън - сложете повече, общо взето това важи и за другите съставки.
Аз не правя много бурканчета, но ако сте по-голямо семейство увеличете пропорционално съставките.
Доматите се измиват добре. Не е нужно да се отстранява мястото, където е била дръжката. Нарязват се на полумесеци (например с дебелина 0,5 см в широката част) и се слагат в голяма тава. Подобно на начина, по който престояват плодовете за сладко, посипваме зелените домати със захарта и солта. Така престояват 2-3 часа, след което ги отцеждаме добре.

Сокът, който се е образувал от доматите, заедно с олио, оцет, подправки, се слагат в тенджера, оставяме да ври 1 минута и изключваме.

В буркан, слагаме на дъното стрък копър (поне педя дълъг), до средата нареждаме домати, пак слагаме копър +една скилидка чесън и отново домати и копър. Заливаме с изстиналата марина
Бурканите се затварят добре с капачки и се заварят за 5-6 минути

Заварянето представлява, нареждане на бурканите в дълбок съд, който да ги покрие с вода. След завиране се изчакват определените минути. По този начин буркана се вакумира и продуктите не се развалят.

Кога можем да хапваме туршийката е логичен въпрос. При слънчевата туршия това може да се случи след седмица, две. Тъй като при тази не знаех, колко време е нужно я отворих след 30 дни и беше чудесна.
Виж още статии за:   Рецепти · Зимнината · Доматите · Рецепти с Чесън ·
Коментари
2019-10-12 #9
Ася Ларин
Много хубава туршийка за ракийка. Дадох рецептата на майка ми тя много я харесва. А също и сестра ми и племеницата, но те само ядът.
Мерси! Да е сладко на всички, които я пробват.
2017-11-28 #8
Еми
Рецептата вълшебна!!! Отдавна я търся и все намирам нещо което не е същото. На мен ми я донесе една приятелка, на която бабата на братовчедка и била направила. То дълга и широка, ама вкусна. И хайде да не тормозя хората и кой на кой дал буркана, най накрая я намерих. Благодаря най сърдечно. Голям специалитет, интересен и вкусен!!!
2016-12-08 #7
kris
Четете ги тези текстове преди да питате. Написано е след колко време е била станала
2016-12-07 #6
Gergana
Здравейте, може ли някой да ми каже след колко време е готова трушията. Благодаря
2016-08-14 #5
Крис
Сега намрих рецептата Ви, много странно защото я търся точно, защото моята леля я правеше.. Рзликата е, че доматчетата трябваше да бъдат леко розови до червени от едната страна, според нея това била тайната - така помня и другата разлика е, че след като ги отцедеше ги пържеше в тиган с малко зехтин или олио! Допълваше бурканите с получената саламура като добавяше оцет и малко захар. Вареше ги, както и Вие.
Благодаря за хубавия и вкусен спомен, който задължително ще пробвам да направя тази есен, а дано се получи и много вкусно!
2014-09-29 #4
Renatty
Стана супер туршийка. Много подробно и ясно е обяснено.
2013-10-29 #3
антон панайотов
не помня точно, но може би 1/3.
2013-10-29 #2
Инна Георгиева
Здравей Антон, нямам идея, честно казано. Може би доматите са пуснали много вода? Колко "много" марина остана?
2013-10-28 #1
антон панайотов
направих туршийката но ми остана много марината-нормално ли е?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Как да: Приготвим сушени домати
· Есенна зеленчукова супа
· Потайният домат
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Виж още статии за:   Рецепти · Зимнината · Доматите · Рецепти с Чесън ·
Понеделник
25
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook