Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Киноа – свещената храна на инките



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата, заради полезните й качества. Да, признавам си първоначално подходих скептично и с лека доза страх. Но останах приятно изненадана. Хареса ми дори в постния вариант на приготвяне като за бебе - с малко сирене. Осмелих се да я предложа на семейна вечеря и тя, изнедвайки ме за пореден път, събра много овации, от иначе доста критичното жури. Забравете за онова твърдение, че полезните храни не са вкусни. Това определено не важи за киноата. И ако вкусът и харесването са много относително понятие, както казват руснаците “На вкус и на цвет товарищи нет”, то научните доказателства нямат субективна украска. Ето и фактите, които ме убедиха да посегна преди година към нея и не съжалявам.

Произнася се “кийн-уа” и е една от трите растителни култури завещани ни от инките, заедно с картофите и царевицата. Вирее основно в Южна Америка – Перу, Боливия и Еквадор. Киноата е истински дар от природата, защото позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата й.

Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.

Съществуват различни видове киноа, но най-разпространени са:

- обикновена – с дребни светлобежови или бели семена, която се среща най-често в Перу.
- кралска – с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус. Тя се отглежда в Боливия при определени климатични условия.

Как влияе киноата на нашия организъм?

Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа добре на процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Поддържа клетъчните функции и помага за по-бързото заздравяване на раните. Консумирането й е добра защитна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.

Киноата е с неутрален вкус с лек орехов аромат. Приготвя се много бързо, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие. Важно е да знаете, че преди да пристъпите към нейното готвене трябва да я измиете добре под течаща вода, за да премахнете сапонините. 1 част киноа се прибавя към 5 части вряща вода. Вари се около 15 минути и после се оставя да поеме течността. И тя като ориза увеличава обема си. Не случайно в Андите я наричат “дребен ориз”.

Може да я консумирате като я овкусите със сирене, да я предложите като гарнитура към друго ястие, да я посипете върху салата. Киноата успешно може да замести ориза и булгура във всяка рецепта. С нея се приготвят хляб и хлебни изделия, слага се за сгъстяване на супи, вместо фиде и ориз, приготвят се дори десерти. Казват, че от киноата се прави и слабоалкохолна напитка с вкус подобен на този на бирата, но аз лично не съм я опитвала. Май само така не съм я консумирала. Иначе почти всички изброени варианти са присъствали в менюто на моето семейство.

Важно е да знаете, че семената се съхраняват в хладилник. Ако съм ви заинтригувала и решите да пробвате киноа, може да я намерите в по-големите хипермаркети и в здравословните магазини и щандове. Дано ви хареса! Нейната полезност е безспорна и само може да спечелите, включвайки я в менюто си.
Коментари
2014-10-12 #18
Цвети
Кълнчето се яде цяло, особено ако е съвсем крехко е много вкусно
2014-10-12 #17
Алана
Кое се хапва от покълналата киноа:само кълновете или и семето?
2014-09-21 #16
akromegal
Добре,добре се рекламира тази зърнена култура-киноа,но по-добро за хапване е елдата!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Какво да похапваме пред телевизора
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Понеделник
20
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Децата в големия град - II
Как да ги защитите Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook