Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри. Последните забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния индекс. Безспорно със съдържанието си на сулфорафан броколите се превръщат и в една от храните в помощ на борбата с туморни клетки. Сусамовият тахан има пъти повече калции отколкото в млякото, чудесен източник на белтъчни, витамини и минерали. И трите продукта са подходящи и даже задължителни в менюто на бъдещите майки, боледували и хора, които искат да се хранят здравословно, защото са истинска съкровищница на витамини и минерали.

Дали толкова полезна храна е вкусна? О, да! Със сигурност.
150 гр. булгур
300 гр. броколи
100 гр. печен пипер /2 бр/
2 с.л магданоз /5 гр./
4 с.л зехтин
1 с.л домати
кимион, черен пипер
индийско орехче, чесън на прах
сол

за сосът

4 с.л сок лимон
4 с.л зехтин
1 с.л сусамов тахан
4-5 с.л кисело мляко
1-2 скилидки чесън
пълнозърнести сухари /галета/


Булгурът изплакваме с вода и сваряваме във вода (като повечето зърнени култури при варене набъбва 2-3 пъти, така че предвидете повече вода). Сварява се бързо за около 20-25 мин, изплакваме със студена вода и отцеждаме.

Броколите бланшираме за 5-6 минути (ако са пресни предварително накъсваме на розички) - отцеждаме ги.

В купа смесваме броколите, булгура, магданоза, домати и пипер - наситнени, зехтин и подправките. Аз лично намачках продуктите с металния уред за мачкане на картофи, но ще се получи и в пасатор - като се остави малко по-едро.

От сместа оформяме кюфтенца с дебелина поне едни пръст. Аз имах няколко пълнозърнести сухара, който натроших и овалях кюфтенцата в тях, но може да се замести и с галета. Нареждат се в тавичка покрита с хартия за печене. Печем на 200 градуса около 40-50 минути.

Можете да ги полеете с това бързо сосче:

За сосчето, с пасатор разбиваме 1-2 (или повече според вкуса) скилидки чесън с лимонов сок, зехтин, тахан и мляко.

По време на пости може да се пропусне.



Коментари
2011-10-27 #2
Милен4ет0
Звучи лесно и аз ще пробвам
2011-10-27 #1
Кети Пенева
Страхотни кюфтенца,добре е ,който знае по-простички и вкусни постни ястия ,да ги споделя,особено сега,когато наближават постите ,аз предварително благодаря на всички.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Постна лазаня с тиквички и броколи
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook