Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо друго за любимия. Не че и патладжан обича, но знам, че има ли нещо месно имаше шанс да се жертва :) Кюфтенца! Ала нали ми звучаха много обикновено, реших да им добавя разни зелени подправки от терасата и един куп пикантни сухи. Несигурността ми в хапването на иначе недолюбвания от него патладжан ме накара да се подсигуря и с картофено пюре. И ето така се получиха тези ястия, които ви предлагам днес. Оказа се, че киноа + патладжан + кюфтенца и доматен сос беше опитано с удоволствие (макар и с доза съмнение).
патладжан - 300 гр
домати - 200 гр

500 гр телешка кайма
1/2 малка глава лук (20 гр)
1 яйце
2 филии сух бял хляб
1 к.л зелен кориандър
1 с.л зелен босилек
1 с.л магданоз
зехтин, брашно
индийско орехче, куркума, джинджифил,
кимион, чесън на прах, черен пипер, сол


за гарнитура

киноа
картофено пюре
доматен сос

Патладжанът нарязваме на кръгчета с дебелина около 2 см. Аз лично много рядко посолявам и изчаквам да изтече сок от него. Купувам предимно по-малки, задължително много свежи патладжани, като включим, че вече повечето сортове са с по-малко соланин - липсата му е осезаема.
Патладжанът омазняваме добре със зехтин и печем във фурната (200 градуса), след около 20 минути, поръсваме с чесън на прах, сол и върху всяко колелце патладжан слагаме по един резен домат (дебел около 1 см), добавяме 3 с.л вода в тавичката (по желание и парче пипер или камба) и печем още около 20 минути.

Отстраняваме коричките на хляба, накисваме го за 1 минута във вода, изцеждаме го (притискайки с длан) и добавяме към каймата. Лукът и зелените подправки наситняваме и добавяме към каймата, Сухите подправки трябва да са общо около 1 кафяна лъжица. Добавяме и яйцето, разбъркваме добре.

Кюфтенцата оформяме с големина колкото орех, това става много лесно, като леко навлажняваме дланите с вода. После овалваме в брашно и нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Печем във фурната за около 40-50 минути (200 градуса)


Киноата накисваме за 10 минути, измиваме много добре и слагаме да се вари с малко сол до готовност. Отцеждаме добре.

За картофеното пюре - картофите обелваме, измиваме добре и нарязваме на едри кубчета. Добавяме к.л захар и сол и варим до готовност. Смачкваме с 1 к.л масло.

Сервираме в желаната комбинация: патладжан с киноа и доматен сос; патладжан с телешки кюфтенца и картофено пюре; патладжан с киноа и телешки кюфтенца.

Коментари
2011-10-11 #1
jana
Много е добро всичко, но изисква повече време
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Бурито с телешко и червен боб
· Лазаня "Болонезе"
· Сос "Болонезе"
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Леща с тиква и индийски подправки
· Патладжанена разядка
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Зеленчукова запеканка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любими есенни супи с тиква
Вторник
10
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook