Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брашното – някои го предпочитат черно


Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за другите видове брашна, различни от бялото пшенично такова.

По определение: “Брашното е прахообразен хранителен продукт, получен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури. Брашно се прави и от незърнени такива.”
Не беше далеч времето, когато, казвайки брашно, имахме предвид само бялото такова. В последните години се опитваме да се храним и живеем по-природосъобразно и здравословно и си спомнихме, че има и пълнозърнесто, и ръжено брашно.

Не казвам, че бялото брашно е вредно, дискусиите за това са много и мненията също. Не твърдя и че трябва да се отказваме от него, а просто, че природата ни е дала и много други възможности, от които не бива да се лишаваме. Понякога и по здравословни причини ни се налага да търсим негови алтернативни заместители. И ако ръженото и пълнозърнестото вече са навлезли в живота ни и са по-разпространени в търговската мрежа, то все още има брашна останали в периферията на потребителското ни полезрение, за които полезни качества не знаем.

Брашно от елда – елдата или както още е позната, название привнесено от Русия - гречката, е сравнително добре представена на трапезата ни. Нейните полезни качества са много, но аз я свързвам предимно с богатото й съдържание на желязо и то е причината лекарите да я включват често в менюто на страдащите от анемия. Консумирането й осигурява на организма ни още калций, калий, фосфор, йод, цинк магнезий, манган, фибри и аминокиселини. Приготвя се и в солен и сладък вариант, сварена се добавя към салати и супи, както и като гарнитура към основни ястия. Но брашното от елда не е от често използваните продукти. От него може да приготвите хляб, палачинки, сладкиши, да го добавите към ядене или да го използвате в комбинация с други брашна, ако характерният му вкус не ви допадне.
С брашно от елда може да приготвите и каша за бебета над 7 месеца. В последните години педиатрите дори я препоръчват за захранване, измествайки традиционната оризова. Липсата на глутен в брашното от елда го прави подходящо не само за деца, но и за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Ленено брашно – за лененото семе е известно, че съдържа омега 3 мастни киселини и помага в борбата с рака. Богато е на белтъчини, въглехидрати, витамини Е и А. Доказателство за неговата полезност е и фактът, че то е една от шесте храни в света, които имат специален лечебен статут.
Използването на брашното от лен понижава нивата на холестерола в кръвта, регулира чревните спазми и предотвратява запек. Доставя ни витамини, минерали, протеини и ензими.

Сусамово брашно – богато е на витамини, минерали, протеини, аминокиселини и е с ниско съдържание на мазнини. Фактът че консумацията му ни осигурява големи количества калций, го прави подходящо за хора с проблеми в ставите и костите. Ако сте готови да експериментирате може да приготвите с него хляб, бисквити или да го използвате за панировка на риба, например. Естествено остава и по-лекият вариант за включване в менюто като го смесите с бяло или пълнозърнесто брашно.

Шипково брашно – за шипките, всички знаем, че са богати на витамин С и основно ги консумираме под формата на чай и шипков мармалад. Брашното също е с високо съдържание на витамин С, както и на каротин, витамините B, A, R, K, органични киселини, гликозиди, пектин и др. Обикновено това брашно се смесва с бяло при приготвянето на кексове и бисквити.

Ябълково брашно – богато е на фибри, пектини и влакнини. Подпомага стомашната перисталтика и гони холестерла и токсините. Добре е при употреба да го комбинирате с бяло или пълнозърнесто.

Брашно от рожков – за мен най-полезното е, че то замества идеално какаото във всички рецепти за сладкиши и бисквити, без да стимулира нервната система, което е много важно, когато готвиш за деца. Но естествено това е погледът на една майка. За учените рожковът е природен подсладител, има специфичен аромат, високо съдържание на витамин В2, калций, магнезий, калий, желязо и мед. От неговите шушулки се прави брашното от рожков.

Брашно от нахут – той е от семейство бобови и е една от най-рано култивираните от човека култури. Богат източник е на белтъчини, минерали, лецитин и фолиева киселина. Заради високото му съдържание на пурини с консумацията му трябва да внимават хората с бъбречни проблеми и подагра. Брашното от нахута е главна съставка на много сладкиши. Прибавено в количество 10-20%, то повишава вкусовите качества на пшеничния хляб.

Брашно от спелта – спелтата е богата на въглехидрати, протеини, фибри, минерални соли и витамини. Тя съдържа балансирано количество глутен и заради това брашното от спелта е изключително подходящо за приготвяне на тестени изделия. С него вкъщи можете да си приготвите топла питка, например, гарнирана с ядки и семена. Вкусна и полезна, защото спелтата помага за подобряване на кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и подобрява храносмилането.

Брашно от просо – богато е на магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, манган, фибри, както и витамини К и Е. Не съдържа глутен и затова е чудесна алтернатива за хората с непоносимост към него.
Следващият път, когато месите питка или правите сладкиш, опитайте да прибавите някое от изброените брашна. Освен че ще придаде по-различен вкус, то ще внесе в менюто ви разнообразни и полезни вещества.
Коментари
2011-10-31 #4
Натали Петкова
Някои от брашната са по-скоро като добавки за по-различен вкус, а не като основен продукт. Но и в търговската мрежа и в кулинарната литература са известни като брашна. Картофеното и оризовото, заедно с царевичното, ръженото и пълнозърнестото са по-познати и по-употребявани, затова не присъстват в статията, чиято цел беше да представи не толкова често използваните видове.
2011-10-28 #3
Инна Георгиева
Затова и пише за ябълково и шипково да се смесват с бели, пълнозърнести и т.н брашна
Междудругото тук го няма но съм опитвала и оризово, като каза сега, но вкус на ориз се усети слабо
2011-10-28 #2
Изолда
Ами някои от тези "брашна" съвсем условно се наричат такива. Няма да забравя моя приятелка, която заблудена от названието, се опита да сгъсти крем с шипки на прах (както е по-правилното название). Каза че е сътворила най-голямата гадост в живота си. Та така де, за да се нарече нещо брашно, трябва да съдържа някакво количество нишесте. Освен зърнените култури, такива са картофите, кестените, ориза, елдата, бобовите, но не ябълката и шипката .
2011-10-19 #1
Инна Георгиева
Много полезно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Хумус с цвекло
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Вредна ли е маята за хляб?
· Моят ватикански хляб
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Червената леща - за повече желязо през пролетта
· Левурда - още една българска суперхрана
· Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Витамин В17 - между митовете и реалността
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
· Маслата, които са най-близки до човешката кожа
· Песто от левурда
· За изкуството на медицината
· Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
· Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Неделя
26
Април 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook