Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брашното – някои го предпочитат черно


Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за другите видове брашна, различни от бялото пшенично такова.

По определение: “Брашното е прахообразен хранителен продукт, получен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури. Брашно се прави и от незърнени такива.”
Не беше далеч времето, когато, казвайки брашно, имахме предвид само бялото такова. В последните години се опитваме да се храним и живеем по-природосъобразно и здравословно и си спомнихме, че има и пълнозърнесто, и ръжено брашно.

Не казвам, че бялото брашно е вредно, дискусиите за това са много и мненията също. Не твърдя и че трябва да се отказваме от него, а просто, че природата ни е дала и много други възможности, от които не бива да се лишаваме. Понякога и по здравословни причини ни се налага да търсим негови алтернативни заместители. И ако ръженото и пълнозърнестото вече са навлезли в живота ни и са по-разпространени в търговската мрежа, то все още има брашна останали в периферията на потребителското ни полезрение, за които полезни качества не знаем.

Брашно от елда – елдата или както още е позната, название привнесено от Русия - гречката, е сравнително добре представена на трапезата ни. Нейните полезни качества са много, но аз я свързвам предимно с богатото й съдържание на желязо и то е причината лекарите да я включват често в менюто на страдащите от анемия. Консумирането й осигурява на организма ни още калций, калий, фосфор, йод, цинк магнезий, манган, фибри и аминокиселини. Приготвя се и в солен и сладък вариант, сварена се добавя към салати и супи, както и като гарнитура към основни ястия. Но брашното от елда не е от често използваните продукти. От него може да приготвите хляб, палачинки, сладкиши, да го добавите към ядене или да го използвате в комбинация с други брашна, ако характерният му вкус не ви допадне.
С брашно от елда може да приготвите и каша за бебета над 7 месеца. В последните години педиатрите дори я препоръчват за захранване, измествайки традиционната оризова. Липсата на глутен в брашното от елда го прави подходящо не само за деца, но и за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Ленено брашно – за лененото семе е известно, че съдържа омега 3 мастни киселини и помага в борбата с рака. Богато е на белтъчини, въглехидрати, витамини Е и А. Доказателство за неговата полезност е и фактът, че то е една от шесте храни в света, които имат специален лечебен статут.
Използването на брашното от лен понижава нивата на холестерола в кръвта, регулира чревните спазми и предотвратява запек. Доставя ни витамини, минерали, протеини и ензими.

Сусамово брашно – богато е на витамини, минерали, протеини, аминокиселини и е с ниско съдържание на мазнини. Фактът че консумацията му ни осигурява големи количества калций, го прави подходящо за хора с проблеми в ставите и костите. Ако сте готови да експериментирате може да приготвите с него хляб, бисквити или да го използвате за панировка на риба, например. Естествено остава и по-лекият вариант за включване в менюто като го смесите с бяло или пълнозърнесто брашно.

Шипково брашно – за шипките, всички знаем, че са богати на витамин С и основно ги консумираме под формата на чай и шипков мармалад. Брашното също е с високо съдържание на витамин С, както и на каротин, витамините B, A, R, K, органични киселини, гликозиди, пектин и др. Обикновено това брашно се смесва с бяло при приготвянето на кексове и бисквити.

Ябълково брашно – богато е на фибри, пектини и влакнини. Подпомага стомашната перисталтика и гони холестерла и токсините. Добре е при употреба да го комбинирате с бяло или пълнозърнесто.

Брашно от рожков – за мен най-полезното е, че то замества идеално какаото във всички рецепти за сладкиши и бисквити, без да стимулира нервната система, което е много важно, когато готвиш за деца. Но естествено това е погледът на една майка. За учените рожковът е природен подсладител, има специфичен аромат, високо съдържание на витамин В2, калций, магнезий, калий, желязо и мед. От неговите шушулки се прави брашното от рожков.

Брашно от нахут – той е от семейство бобови и е една от най-рано култивираните от човека култури. Богат източник е на белтъчини, минерали, лецитин и фолиева киселина. Заради високото му съдържание на пурини с консумацията му трябва да внимават хората с бъбречни проблеми и подагра. Брашното от нахута е главна съставка на много сладкиши. Прибавено в количество 10-20%, то повишава вкусовите качества на пшеничния хляб.

Брашно от спелта – спелтата е богата на въглехидрати, протеини, фибри, минерални соли и витамини. Тя съдържа балансирано количество глутен и заради това брашното от спелта е изключително подходящо за приготвяне на тестени изделия. С него вкъщи можете да си приготвите топла питка, например, гарнирана с ядки и семена. Вкусна и полезна, защото спелтата помага за подобряване на кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и подобрява храносмилането.

Брашно от просо – богато е на магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, манган, фибри, както и витамини К и Е. Не съдържа глутен и затова е чудесна алтернатива за хората с непоносимост към него.
Следващият път, когато месите питка или правите сладкиш, опитайте да прибавите някое от изброените брашна. Освен че ще придаде по-различен вкус, то ще внесе в менюто ви разнообразни и полезни вещества.
Коментари
2011-10-31 #4
Натали Петкова
Някои от брашната са по-скоро като добавки за по-различен вкус, а не като основен продукт. Но и в търговската мрежа и в кулинарната литература са известни като брашна. Картофеното и оризовото, заедно с царевичното, ръженото и пълнозърнестото са по-познати и по-употребявани, затова не присъстват в статията, чиято цел беше да представи не толкова често използваните видове.
2011-10-28 #3
Инна Георгиева
Затова и пише за ябълково и шипково да се смесват с бели, пълнозърнести и т.н брашна
Междудругото тук го няма но съм опитвала и оризово, като каза сега, но вкус на ориз се усети слабо
2011-10-28 #2
Изолда
Ами някои от тези "брашна" съвсем условно се наричат такива. Няма да забравя моя приятелка, която заблудена от названието, се опита да сгъсти крем с шипки на прах (както е по-правилното название). Каза че е сътворила най-голямата гадост в живота си. Та така де, за да се нарече нещо брашно, трябва да съдържа някакво количество нишесте. Освен зърнените култури, такива са картофите, кестените, ориза, елдата, бобовите, но не ябълката и шипката .
2011-10-19 #1
Инна Георгиева
Много полезно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Хумус с цвекло
· Вредна ли е маята за хляб?
· Моят ватикански хляб
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Сакъз - свойствата на мастиковата смола
· Семената от чиа - суперхрана без глутен
· Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
· Витамин В17 - между митовете и реалността
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Смутито завладява с финес здравословното хранене
· Какво знаем за различните видове мед
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Зимно меню за здрави хора
· Диетата на работното място
· Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
· Глобалната храна
Петък
30
Януари 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Крадци на щастие - I
Има неща, от които усмивките се скриват, настроението помътнява, а мислите стават мрачни. Колкото и да...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Алтернативни терапии за успокоение
Ако не сте си открили специален финансов фонд „При нужда психолог”, то когато имате спешна нужда от успокояване...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook