Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брашното – някои го предпочитат черно


Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за другите видове брашна, различни от бялото пшенично такова.

По определение: “Брашното е прахообразен хранителен продукт, получен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури. Брашно се прави и от незърнени такива.”
Не беше далеч времето, когато, казвайки брашно, имахме предвид само бялото такова. В последните години се опитваме да се храним и живеем по-природосъобразно и здравословно и си спомнихме, че има и пълнозърнесто, и ръжено брашно.

Не казвам, че бялото брашно е вредно, дискусиите за това са много и мненията също. Не твърдя и че трябва да се отказваме от него, а просто, че природата ни е дала и много други възможности, от които не бива да се лишаваме. Понякога и по здравословни причини ни се налага да търсим негови алтернативни заместители. И ако ръженото и пълнозърнестото вече са навлезли в живота ни и са по-разпространени в търговската мрежа, то все още има брашна останали в периферията на потребителското ни полезрение, за които полезни качества не знаем.

Брашно от елда – елдата или както още е позната, название привнесено от Русия - гречката, е сравнително добре представена на трапезата ни. Нейните полезни качества са много, но аз я свързвам предимно с богатото й съдържание на желязо и то е причината лекарите да я включват често в менюто на страдащите от анемия. Консумирането й осигурява на организма ни още калций, калий, фосфор, йод, цинк магнезий, манган, фибри и аминокиселини. Приготвя се и в солен и сладък вариант, сварена се добавя към салати и супи, както и като гарнитура към основни ястия. Но брашното от елда не е от често използваните продукти. От него може да приготвите хляб, палачинки, сладкиши, да го добавите към ядене или да го използвате в комбинация с други брашна, ако характерният му вкус не ви допадне.
С брашно от елда може да приготвите и каша за бебета над 7 месеца. В последните години педиатрите дори я препоръчват за захранване, измествайки традиционната оризова. Липсата на глутен в брашното от елда го прави подходящо не само за деца, но и за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Ленено брашно – за лененото семе е известно, че съдържа омега 3 мастни киселини и помага в борбата с рака. Богато е на белтъчини, въглехидрати, витамини Е и А. Доказателство за неговата полезност е и фактът, че то е една от шесте храни в света, които имат специален лечебен статут.
Използването на брашното от лен понижава нивата на холестерола в кръвта, регулира чревните спазми и предотвратява запек. Доставя ни витамини, минерали, протеини и ензими.

Сусамово брашно – богато е на витамини, минерали, протеини, аминокиселини и е с ниско съдържание на мазнини. Фактът че консумацията му ни осигурява големи количества калций, го прави подходящо за хора с проблеми в ставите и костите. Ако сте готови да експериментирате може да приготвите с него хляб, бисквити или да го използвате за панировка на риба, например. Естествено остава и по-лекият вариант за включване в менюто като го смесите с бяло или пълнозърнесто брашно.

Шипково брашно – за шипките, всички знаем, че са богати на витамин С и основно ги консумираме под формата на чай и шипков мармалад. Брашното също е с високо съдържание на витамин С, както и на каротин, витамините B, A, R, K, органични киселини, гликозиди, пектин и др. Обикновено това брашно се смесва с бяло при приготвянето на кексове и бисквити.

Ябълково брашно – богато е на фибри, пектини и влакнини. Подпомага стомашната перисталтика и гони холестерла и токсините. Добре е при употреба да го комбинирате с бяло или пълнозърнесто.

Брашно от рожков – за мен най-полезното е, че то замества идеално какаото във всички рецепти за сладкиши и бисквити, без да стимулира нервната система, което е много важно, когато готвиш за деца. Но естествено това е погледът на една майка. За учените рожковът е природен подсладител, има специфичен аромат, високо съдържание на витамин В2, калций, магнезий, калий, желязо и мед. От неговите шушулки се прави брашното от рожков.

Брашно от нахут – той е от семейство бобови и е една от най-рано култивираните от човека култури. Богат източник е на белтъчини, минерали, лецитин и фолиева киселина. Заради високото му съдържание на пурини с консумацията му трябва да внимават хората с бъбречни проблеми и подагра. Брашното от нахута е главна съставка на много сладкиши. Прибавено в количество 10-20%, то повишава вкусовите качества на пшеничния хляб.

Брашно от спелта – спелтата е богата на въглехидрати, протеини, фибри, минерални соли и витамини. Тя съдържа балансирано количество глутен и заради това брашното от спелта е изключително подходящо за приготвяне на тестени изделия. С него вкъщи можете да си приготвите топла питка, например, гарнирана с ядки и семена. Вкусна и полезна, защото спелтата помага за подобряване на кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и подобрява храносмилането.

Брашно от просо – богато е на магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, манган, фибри, както и витамини К и Е. Не съдържа глутен и затова е чудесна алтернатива за хората с непоносимост към него.
Следващият път, когато месите питка или правите сладкиш, опитайте да прибавите някое от изброените брашна. Освен че ще придаде по-различен вкус, то ще внесе в менюто ви разнообразни и полезни вещества.
Коментари
2011-10-31 #4
Натали Петкова
Някои от брашната са по-скоро като добавки за по-различен вкус, а не като основен продукт. Но и в търговската мрежа и в кулинарната литература са известни като брашна. Картофеното и оризовото, заедно с царевичното, ръженото и пълнозърнестото са по-познати и по-употребявани, затова не присъстват в статията, чиято цел беше да представи не толкова често използваните видове.
2011-10-28 #3
Инна Георгиева
Затова и пише за ябълково и шипково да се смесват с бели, пълнозърнести и т.н брашна
Междудругото тук го няма но съм опитвала и оризово, като каза сега, но вкус на ориз се усети слабо
2011-10-28 #2
Изолда
Ами някои от тези "брашна" съвсем условно се наричат такива. Няма да забравя моя приятелка, която заблудена от названието, се опита да сгъсти крем с шипки на прах (както е по-правилното название). Каза че е сътворила най-голямата гадост в живота си. Та така де, за да се нарече нещо брашно, трябва да съдържа някакво количество нишесте. Освен зърнените култури, такива са картофите, кестените, ориза, елдата, бобовите, но не ябълката и шипката .
2011-10-19 #1
Инна Георгиева
Много полезно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Завръщането на просото
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Повече за: Асафетида подправката - билка
· Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Петък
28
Април 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook