Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брашното – някои го предпочитат черно


Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за другите видове брашна, различни от бялото пшенично такова.

По определение: “Брашното е прахообразен хранителен продукт, получен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури. Брашно се прави и от незърнени такива.”
Не беше далеч времето, когато, казвайки брашно, имахме предвид само бялото такова. В последните години се опитваме да се храним и живеем по-природосъобразно и здравословно и си спомнихме, че има и пълнозърнесто, и ръжено брашно.

Не казвам, че бялото брашно е вредно, дискусиите за това са много и мненията също. Не твърдя и че трябва да се отказваме от него, а просто, че природата ни е дала и много други възможности, от които не бива да се лишаваме. Понякога и по здравословни причини ни се налага да търсим негови алтернативни заместители. И ако ръженото и пълнозърнестото вече са навлезли в живота ни и са по-разпространени в търговската мрежа, то все още има брашна останали в периферията на потребителското ни полезрение, за които полезни качества не знаем.

Брашно от елда – елдата или както още е позната, название привнесено от Русия - гречката, е сравнително добре представена на трапезата ни. Нейните полезни качества са много, но аз я свързвам предимно с богатото й съдържание на желязо и то е причината лекарите да я включват често в менюто на страдащите от анемия. Консумирането й осигурява на организма ни още калций, калий, фосфор, йод, цинк магнезий, манган, фибри и аминокиселини. Приготвя се и в солен и сладък вариант, сварена се добавя към салати и супи, както и като гарнитура към основни ястия. Но брашното от елда не е от често използваните продукти. От него може да приготвите хляб, палачинки, сладкиши, да го добавите към ядене или да го използвате в комбинация с други брашна, ако характерният му вкус не ви допадне.
С брашно от елда може да приготвите и каша за бебета над 7 месеца. В последните години педиатрите дори я препоръчват за захранване, измествайки традиционната оризова. Липсата на глутен в брашното от елда го прави подходящо не само за деца, но и за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Ленено брашно – за лененото семе е известно, че съдържа омега 3 мастни киселини и помага в борбата с рака. Богато е на белтъчини, въглехидрати, витамини Е и А. Доказателство за неговата полезност е и фактът, че то е една от шесте храни в света, които имат специален лечебен статут.
Използването на брашното от лен понижава нивата на холестерола в кръвта, регулира чревните спазми и предотвратява запек. Доставя ни витамини, минерали, протеини и ензими.

Сусамово брашно – богато е на витамини, минерали, протеини, аминокиселини и е с ниско съдържание на мазнини. Фактът че консумацията му ни осигурява големи количества калций, го прави подходящо за хора с проблеми в ставите и костите. Ако сте готови да експериментирате може да приготвите с него хляб, бисквити или да го използвате за панировка на риба, например. Естествено остава и по-лекият вариант за включване в менюто като го смесите с бяло или пълнозърнесто брашно.

Шипково брашно – за шипките, всички знаем, че са богати на витамин С и основно ги консумираме под формата на чай и шипков мармалад. Брашното също е с високо съдържание на витамин С, както и на каротин, витамините B, A, R, K, органични киселини, гликозиди, пектин и др. Обикновено това брашно се смесва с бяло при приготвянето на кексове и бисквити.

Ябълково брашно – богато е на фибри, пектини и влакнини. Подпомага стомашната перисталтика и гони холестерла и токсините. Добре е при употреба да го комбинирате с бяло или пълнозърнесто.

Брашно от рожков – за мен най-полезното е, че то замества идеално какаото във всички рецепти за сладкиши и бисквити, без да стимулира нервната система, което е много важно, когато готвиш за деца. Но естествено това е погледът на една майка. За учените рожковът е природен подсладител, има специфичен аромат, високо съдържание на витамин В2, калций, магнезий, калий, желязо и мед. От неговите шушулки се прави брашното от рожков.

Брашно от нахут – той е от семейство бобови и е една от най-рано култивираните от човека култури. Богат източник е на белтъчини, минерали, лецитин и фолиева киселина. Заради високото му съдържание на пурини с консумацията му трябва да внимават хората с бъбречни проблеми и подагра. Брашното от нахута е главна съставка на много сладкиши. Прибавено в количество 10-20%, то повишава вкусовите качества на пшеничния хляб.

Брашно от спелта – спелтата е богата на въглехидрати, протеини, фибри, минерални соли и витамини. Тя съдържа балансирано количество глутен и заради това брашното от спелта е изключително подходящо за приготвяне на тестени изделия. С него вкъщи можете да си приготвите топла питка, например, гарнирана с ядки и семена. Вкусна и полезна, защото спелтата помага за подобряване на кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и подобрява храносмилането.

Брашно от просо – богато е на магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, манган, фибри, както и витамини К и Е. Не съдържа глутен и затова е чудесна алтернатива за хората с непоносимост към него.
Следващият път, когато месите питка или правите сладкиш, опитайте да прибавите някое от изброените брашна. Освен че ще придаде по-различен вкус, то ще внесе в менюто ви разнообразни и полезни вещества.
Коментари
2011-10-31 #4
Натали Петкова
Някои от брашната са по-скоро като добавки за по-различен вкус, а не като основен продукт. Но и в търговската мрежа и в кулинарната литература са известни като брашна. Картофеното и оризовото, заедно с царевичното, ръженото и пълнозърнестото са по-познати и по-употребявани, затова не присъстват в статията, чиято цел беше да представи не толкова често използваните видове.
2011-10-28 #3
Инна Георгиева
Затова и пише за ябълково и шипково да се смесват с бели, пълнозърнести и т.н брашна
Междудругото тук го няма но съм опитвала и оризово, като каза сега, но вкус на ориз се усети слабо
2011-10-28 #2
Изолда
Ами някои от тези "брашна" съвсем условно се наричат такива. Няма да забравя моя приятелка, която заблудена от названието, се опита да сгъсти крем с шипки на прах (както е по-правилното название). Каза че е сътворила най-голямата гадост в живота си. Та така де, за да се нарече нещо брашно, трябва да съдържа някакво количество нишесте. Освен зърнените култури, такива са картофите, кестените, ориза, елдата, бобовите, но не ябълката и шипката .
2011-10-19 #1
Инна Георгиева
Много полезно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Завръщането на просото
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
· Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
· Видове главоболие и как да се справим с тях
· През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Понеделник
26
Юни 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook