Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брашното – някои го предпочитат черно


Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за другите видове брашна, различни от бялото пшенично такова.

По определение: “Брашното е прахообразен хранителен продукт, получен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури. Брашно се прави и от незърнени такива.”
Не беше далеч времето, когато, казвайки брашно, имахме предвид само бялото такова. В последните години се опитваме да се храним и живеем по-природосъобразно и здравословно и си спомнихме, че има и пълнозърнесто, и ръжено брашно.

Не казвам, че бялото брашно е вредно, дискусиите за това са много и мненията също. Не твърдя и че трябва да се отказваме от него, а просто, че природата ни е дала и много други възможности, от които не бива да се лишаваме. Понякога и по здравословни причини ни се налага да търсим негови алтернативни заместители. И ако ръженото и пълнозърнестото вече са навлезли в живота ни и са по-разпространени в търговската мрежа, то все още има брашна останали в периферията на потребителското ни полезрение, за които полезни качества не знаем.

Брашно от елда – елдата или както още е позната, название привнесено от Русия - гречката, е сравнително добре представена на трапезата ни. Нейните полезни качества са много, но аз я свързвам предимно с богатото й съдържание на желязо и то е причината лекарите да я включват често в менюто на страдащите от анемия. Консумирането й осигурява на организма ни още калций, калий, фосфор, йод, цинк магнезий, манган, фибри и аминокиселини. Приготвя се и в солен и сладък вариант, сварена се добавя към салати и супи, както и като гарнитура към основни ястия. Но брашното от елда не е от често използваните продукти. От него може да приготвите хляб, палачинки, сладкиши, да го добавите към ядене или да го използвате в комбинация с други брашна, ако характерният му вкус не ви допадне.
С брашно от елда може да приготвите и каша за бебета над 7 месеца. В последните години педиатрите дори я препоръчват за захранване, измествайки традиционната оризова. Липсата на глутен в брашното от елда го прави подходящо не само за деца, но и за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Ленено брашно – за лененото семе е известно, че съдържа омега 3 мастни киселини и помага в борбата с рака. Богато е на белтъчини, въглехидрати, витамини Е и А. Доказателство за неговата полезност е и фактът, че то е една от шесте храни в света, които имат специален лечебен статут.
Използването на брашното от лен понижава нивата на холестерола в кръвта, регулира чревните спазми и предотвратява запек. Доставя ни витамини, минерали, протеини и ензими.

Сусамово брашно – богато е на витамини, минерали, протеини, аминокиселини и е с ниско съдържание на мазнини. Фактът че консумацията му ни осигурява големи количества калций, го прави подходящо за хора с проблеми в ставите и костите. Ако сте готови да експериментирате може да приготвите с него хляб, бисквити или да го използвате за панировка на риба, например. Естествено остава и по-лекият вариант за включване в менюто като го смесите с бяло или пълнозърнесто брашно.

Шипково брашно – за шипките, всички знаем, че са богати на витамин С и основно ги консумираме под формата на чай и шипков мармалад. Брашното също е с високо съдържание на витамин С, както и на каротин, витамините B, A, R, K, органични киселини, гликозиди, пектин и др. Обикновено това брашно се смесва с бяло при приготвянето на кексове и бисквити.

Ябълково брашно – богато е на фибри, пектини и влакнини. Подпомага стомашната перисталтика и гони холестерла и токсините. Добре е при употреба да го комбинирате с бяло или пълнозърнесто.

Брашно от рожков – за мен най-полезното е, че то замества идеално какаото във всички рецепти за сладкиши и бисквити, без да стимулира нервната система, което е много важно, когато готвиш за деца. Но естествено това е погледът на една майка. За учените рожковът е природен подсладител, има специфичен аромат, високо съдържание на витамин В2, калций, магнезий, калий, желязо и мед. От неговите шушулки се прави брашното от рожков.

Брашно от нахут – той е от семейство бобови и е една от най-рано култивираните от човека култури. Богат източник е на белтъчини, минерали, лецитин и фолиева киселина. Заради високото му съдържание на пурини с консумацията му трябва да внимават хората с бъбречни проблеми и подагра. Брашното от нахута е главна съставка на много сладкиши. Прибавено в количество 10-20%, то повишава вкусовите качества на пшеничния хляб.

Брашно от спелта – спелтата е богата на въглехидрати, протеини, фибри, минерални соли и витамини. Тя съдържа балансирано количество глутен и заради това брашното от спелта е изключително подходящо за приготвяне на тестени изделия. С него вкъщи можете да си приготвите топла питка, например, гарнирана с ядки и семена. Вкусна и полезна, защото спелтата помага за подобряване на кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и подобрява храносмилането.

Брашно от просо – богато е на магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, манган, фибри, както и витамини К и Е. Не съдържа глутен и затова е чудесна алтернатива за хората с непоносимост към него.
Следващият път, когато месите питка или правите сладкиш, опитайте да прибавите някое от изброените брашна. Освен че ще придаде по-различен вкус, то ще внесе в менюто ви разнообразни и полезни вещества.
Коментари
2011-10-31 #4
Натали Петкова
Някои от брашната са по-скоро като добавки за по-различен вкус, а не като основен продукт. Но и в търговската мрежа и в кулинарната литература са известни като брашна. Картофеното и оризовото, заедно с царевичното, ръженото и пълнозърнестото са по-познати и по-употребявани, затова не присъстват в статията, чиято цел беше да представи не толкова често използваните видове.
2011-10-28 #3
Инна Георгиева
Затова и пише за ябълково и шипково да се смесват с бели, пълнозърнести и т.н брашна
Междудругото тук го няма но съм опитвала и оризово, като каза сега, но вкус на ориз се усети слабо
2011-10-28 #2
Изолда
Ами някои от тези "брашна" съвсем условно се наричат такива. Няма да забравя моя приятелка, която заблудена от названието, се опита да сгъсти крем с шипки на прах (както е по-правилното название). Каза че е сътворила най-голямата гадост в живота си. Та така де, за да се нарече нещо брашно, трябва да съдържа някакво количество нишесте. Освен зърнените култури, такива са картофите, кестените, ориза, елдата, бобовите, но не ябълката и шипката .
2011-10-19 #1
Инна Георгиева
Много полезно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Завръщането на просото
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Сряда
11
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook