Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на… чесън


За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно. Чесънът мирише отчайващо силно и пронизително. Специфичната му миризма е неприемлива на обществени места и може да отблъсне всички от нас за нула време. И точно тук обаче се обръща монетата, за да видим обратната й страна - най-големият недостатък на чесъна е и неговото най-голямо предимство. Лютият представител на семейство Лукови освен добрия тон, безкомпромисно убива и всички вируси, които нямат търпение да ни нападнат.


Миризливият лечител
От древни времена чесънът е известен като мощен естествен антибиотик, способен да победи различни видове вируси и гъбички. В чесновите скилидки има букет от витамини, минерали и биоактивни вещества, които укрепват имунната система, влияят добре на сърцето и подпомагат доброто кръвообръщение.

Наличието на антиоксиданти в чесъна предпазва тялото ни от всякакви бактериални атаки. Чесънът е богат източник на витамин С, както и на минералите селен и манган, които са свързани с поддържане и подсилване на общото състояние на организма.

Още египтяните използвали чесъна, за да лекуват рани, тумори и чревни инфекции. Съвременната наука потвърждава лечебните свойствата на чесъна с изследвания, че той влияе добре за намаляването на холестерола и кръвното налягане. Чесънът може да бъде използван и за лек против грип, както и за отхрачващо средство.

Активният компонент в чесъна - сярното съединение, наречено алицин, е както причина за аромата и характерния вкус на чесъна, така и мощен антибиотик. Тази съставка предотвратява развитието на болестотворни организми. Освен алицин в чесъна има още желязо, калций, магнезий, мед, цинк, фосфор, няколко вида витамин В и още куп полезни вещества.

Лютата възхвала не свършва с общоизвестното антибактериално действие, което има и продължава със списък от полезни свойства, характерни за ароматния побратим на Лукчо:

Стимулира жлъчната секреция, което намалява нивата на мазнини в черния дроб.

Помага срещу настинки и кашлица

Намалява натрупването на тромбоцити

Повишава нивата на добрия холестерол и понижава нивата на лошия холестерол

Спомага за фибринолизата (процесът, чрез който тялото ни се освобождава от съсиреци)

Предотвратява артериосклероза и намалява риска от сърдечен удар

Романтичният чесън
Пълна уста с чеснов дъх може и да не звучи като най-добрия старт на една романтична нощ, но чесънът отдавна има репутация на натурален афродизиак. Различните народи имат противоположни виждания относно употребата му, дори на монасите от Тибет е забранено да влизат в манастирите ако са яли чесън. Текстове от Талмуда пък повеляват съпрузите да ядат чесън във вечерта преди Шабат и също винаги преди да споделят леглото със своята половинка.


Суровата истина за чесъна

Някои специалисти предлагат като естественото средство за премахване на чесновия дъх сдъвкването на няколко стръка магданоз. Истината обаче е, че така само ще заблудим собственото си обоняние, но не и на околните. Наистина при термична обработка, острият аромат на чесъна изчезва и можем да не се притесняваме за дъха си. С изчезването на миризмата обаче се деактивират и ензимите в чесъна. Затова ако искате да извлечете най-добрите свойства от него, той трябва да се приема в суров вид
Коментари
2015-03-16 #4
Добромир
Алицин, активното вещество - това вещество се отделя само при стриването на чесъна. Единствения правилен начин за консумирането на чесън е чрез стриване, смачкване или ситно нарязване. Повече за алицин може да прочетете в английската версия на уикипедия.
2013-12-10 #3
vatkovb
В името на доброто здраве всичо е позволено!
2011-10-21 #2
Инна Георгиева
хаха Цвети. Вчера малко преди вечеря, започнах така: Дали искаш да участваш в подпомагане на знанията и науката в областта на здравето" , отговор: "О, някакъв експеримент ли искаш да правиш с мен" - та прозрачна съм, хванаха ме. Обаче ми обещаха тази вечер да се тества гълтането на 1 скилидка (според мен това няма да даде ясни резултати, но колкото толкова), защото "експеримента може да се окаже неуспешен и не искам утре да им изправя косата" - чакам почивните дни накратко
2011-10-20 #1
Цвети
задава се нов нАучен експеримент, който ще обогати теорията и практиката на чесъноупотребата и ще повлияе кардинално на въздействието и върху човешките отношения, така че "с дъх на чесън" да придобие нови измерения
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Люта любов
· Уасаби - лютото лекарство
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Неделя
26
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook