Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на… чесън


За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно. Чесънът мирише отчайващо силно и пронизително. Специфичната му миризма е неприемлива на обществени места и може да отблъсне всички от нас за нула време. И точно тук обаче се обръща монетата, за да видим обратната й страна - най-големият недостатък на чесъна е и неговото най-голямо предимство. Лютият представител на семейство Лукови освен добрия тон, безкомпромисно убива и всички вируси, които нямат търпение да ни нападнат.


Миризливият лечител
От древни времена чесънът е известен като мощен естествен антибиотик, способен да победи различни видове вируси и гъбички. В чесновите скилидки има букет от витамини, минерали и биоактивни вещества, които укрепват имунната система, влияят добре на сърцето и подпомагат доброто кръвообръщение.

Наличието на антиоксиданти в чесъна предпазва тялото ни от всякакви бактериални атаки. Чесънът е богат източник на витамин С, както и на минералите селен и манган, които са свързани с поддържане и подсилване на общото състояние на организма.

Още египтяните използвали чесъна, за да лекуват рани, тумори и чревни инфекции. Съвременната наука потвърждава лечебните свойствата на чесъна с изследвания, че той влияе добре за намаляването на холестерола и кръвното налягане. Чесънът може да бъде използван и за лек против грип, както и за отхрачващо средство.

Активният компонент в чесъна - сярното съединение, наречено алицин, е както причина за аромата и характерния вкус на чесъна, така и мощен антибиотик. Тази съставка предотвратява развитието на болестотворни организми. Освен алицин в чесъна има още желязо, калций, магнезий, мед, цинк, фосфор, няколко вида витамин В и още куп полезни вещества.

Лютата възхвала не свършва с общоизвестното антибактериално действие, което има и продължава със списък от полезни свойства, характерни за ароматния побратим на Лукчо:

Стимулира жлъчната секреция, което намалява нивата на мазнини в черния дроб.

Помага срещу настинки и кашлица

Намалява натрупването на тромбоцити

Повишава нивата на добрия холестерол и понижава нивата на лошия холестерол

Спомага за фибринолизата (процесът, чрез който тялото ни се освобождава от съсиреци)

Предотвратява артериосклероза и намалява риска от сърдечен удар

Романтичният чесън
Пълна уста с чеснов дъх може и да не звучи като най-добрия старт на една романтична нощ, но чесънът отдавна има репутация на натурален афродизиак. Различните народи имат противоположни виждания относно употребата му, дори на монасите от Тибет е забранено да влизат в манастирите ако са яли чесън. Текстове от Талмуда пък повеляват съпрузите да ядат чесън във вечерта преди Шабат и също винаги преди да споделят леглото със своята половинка.


Суровата истина за чесъна

Някои специалисти предлагат като естественото средство за премахване на чесновия дъх сдъвкването на няколко стръка магданоз. Истината обаче е, че така само ще заблудим собственото си обоняние, но не и на околните. Наистина при термична обработка, острият аромат на чесъна изчезва и можем да не се притесняваме за дъха си. С изчезването на миризмата обаче се деактивират и ензимите в чесъна. Затова ако искате да извлечете най-добрите свойства от него, той трябва да се приема в суров вид
Коментари
2015-03-16 #4
Добромир
Алицин, активното вещество - това вещество се отделя само при стриването на чесъна. Единствения правилен начин за консумирането на чесън е чрез стриване, смачкване или ситно нарязване. Повече за алицин може да прочетете в английската версия на уикипедия.
2013-12-10 #3
vatkovb
В името на доброто здраве всичо е позволено!
2011-10-21 #2
Инна Георгиева
хаха Цвети. Вчера малко преди вечеря, започнах така: Дали искаш да участваш в подпомагане на знанията и науката в областта на здравето" , отговор: "О, някакъв експеримент ли искаш да правиш с мен" - та прозрачна съм, хванаха ме. Обаче ми обещаха тази вечер да се тества гълтането на 1 скилидка (според мен това няма да даде ясни резултати, но колкото толкова), защото "експеримента може да се окаже неуспешен и не искам утре да им изправя косата" - чакам почивните дни накратко
2011-10-20 #1
Цвети
задава се нов нАучен експеримент, който ще обогати теорията и практиката на чесъноупотребата и ще повлияе кардинално на въздействието и върху човешките отношения, така че "с дъх на чесън" да придобие нови измерения
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Люта любов
· Уасаби - лютото лекарство
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Когато душата е уморена
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Вторник
20
Ноември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Не искам да променя нито една секунда от живота си
Не искам да променям нито една секунда от живота си, да поправя нито една грешка, не искам да върна...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook