Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Варено жито за Задушница


Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос. Раздавките за Задушница, се дават на близки, познати и непознати, за да споменат с добро покойника.


500 г грухано жито
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол



Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.
След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.
За подавката на гробищата, можете да използвате пластамасови чашки или чинии.
Виж още статии за:   Рецепти · Задушница · Рецепти за задушница ·
Коментари
2013-09-10 #7
Веска Атанасова
след като се свари ,хубаво го измивам с гореща вода , изцежда се добре,прибавям на ситно нарязан локум и различни сушени плодове,може и без захар!друг вариант-желирано жито .......
2013-03-24 #6
Бебка
Благодаря, но имам проста и прекрасна рецепта. 2 дни преди задушница, житото се сварява в съотношение 2:1. Говорим за грухано или парено жито. Вари се 30 мин под капак, с,лед това, без да се отхлупва, тенджерата се покрива със сгънато на няколко ката одеалце или голяма хавлия, до пълно охлаждане. Прибира се в хладилника. На следващия ден се прибавят, счукани орехи и сушени плодове/боровинки, стафиди, нарязани кайсии и пр./. Пак престоява в храдилника. Няма нужда да се отцежда. Престоя в хладилника свършва тази работа. На следващия ден се овкусява с карамфил, канела, ванилия, настъргана кора лимон и пр. Захар. На вкус. Сушените плодове подслаждат и може и без захар. Отличен вкус.
2013-01-21 #5
кулинарната
старите казват че се слага канела и цвете от горе
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Банички с ябълки
· Сълзици с канела
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Задушниците
· Архангелова задушница
· Черешова задушница
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Домашната торта на баба
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Виж още статии за:   Рецепти · Задушница · Рецепти за задушница ·
Събота
31
Януари 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци реших да добавя и тиква за да направя тази супа още...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook