Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Варено жито за Задушница


Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос. Раздавките за Задушница, се дават на близки, познати и непознати, за да споменат с добро покойника.


500 г грухано жито
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол



Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.
След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.
За подавката на гробищата, можете да използвате пластамасови чашки или чинии.
Виж още статии за:   Рецепти · Задушница · Рецепти за задушница ·
Коментари
2013-09-10 #7
Веска Атанасова
след като се свари ,хубаво го измивам с гореща вода , изцежда се добре,прибавям на ситно нарязан локум и различни сушени плодове,може и без захар!друг вариант-желирано жито .......
2013-03-24 #6
Бебка
Благодаря, но имам проста и прекрасна рецепта. 2 дни преди задушница, житото се сварява в съотношение 2:1. Говорим за грухано или парено жито. Вари се 30 мин под капак, с,лед това, без да се отхлупва, тенджерата се покрива със сгънато на няколко ката одеалце или голяма хавлия, до пълно охлаждане. Прибира се в хладилника. На следващия ден се прибавят, счукани орехи и сушени плодове/боровинки, стафиди, нарязани кайсии и пр./. Пак престоява в храдилника. Няма нужда да се отцежда. Престоя в хладилника свършва тази работа. На следващия ден се овкусява с карамфил, канела, ванилия, настъргана кора лимон и пр. Захар. На вкус. Сушените плодове подслаждат и може и без захар. Отличен вкус.
2013-01-21 #5
кулинарната
старите казват че се слага канела и цвете от горе
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Банички с ябълки
· Сълзици с канела
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Задушниците
· Архангелова задушница
· Черешова задушница
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Сладко от боровинки
Виж още статии за:   Рецепти · Задушница · Рецепти за задушница ·
Петък
24
Октомври 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook