Начало
Здраве и Красота
Образцов дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Варено жито за Задушница


Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос. Раздавките за Задушница, се дават на близки, познати и непознати, за да споменат с добро покойника.


500 г грухано жито
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол



Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.
След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.
За подавката на гробищата, можете да използвате пластамасови чашки или чинии.
Виж още статии за:   Рецепти · Задушница · Рецепти за задушница ·
Коментари
2013-09-10 #7
Веска Атанасова
след като се свари ,хубаво го измивам с гореща вода , изцежда се добре,прибавям на ситно нарязан локум и различни сушени плодове,може и без захар!друг вариант-желирано жито .......
2013-03-24 #6
Бебка
Благодаря, но имам проста и прекрасна рецепта. 2 дни преди задушница, житото се сварява в съотношение 2:1. Говорим за грухано или парено жито. Вари се 30 мин под капак, с,лед това, без да се отхлупва, тенджерата се покрива със сгънато на няколко ката одеалце или голяма хавлия, до пълно охлаждане. Прибира се в хладилника. На следващия ден се прибавят, счукани орехи и сушени плодове/боровинки, стафиди, нарязани кайсии и пр./. Пак престоява в храдилника. Няма нужда да се отцежда. Престоя в хладилника свършва тази работа. На следващия ден се овкусява с карамфил, канела, ванилия, настъргана кора лимон и пр. Захар. На вкус. Сушените плодове подслаждат и може и без захар. Отличен вкус.
2013-01-21 #5
кулинарната
старите казват че се слага канела и цвете от горе
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Банички с ябълки
· Сълзици с канела
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Задушниците
· Архангелова задушница
· Черешова задушница
· Лесен кекс с орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Мини пици с лапад
Виж още статии за:   Рецепти · Задушница · Рецепти за задушница ·
Четвъртък
24
Април 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Празът - полезният братовчед на лука
Често го пренебрегваме поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти поради...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Здраве    Красота    Мода    Образцов дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook