Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да започнем „на чисто”


В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме изход, струва ни се, че затъваме все повече и ни се иска да изчезнем, да се спасим, да избягаме... да се събудим и да се озовем на друго място, с други хора, с друг, нов, по-добър живот. Отначало.

Да бъдем други. Тогава променяме външността си, правим нетипични за нас неща, за да се почувстваме различно. Зад всичко това се крие нестихващото желание да избягаме от миналото и да заживеем, сякаш не е имало „преди”, сякаш нямаме спомени, сякаш никога не сме били ранявани и не сме допускали грешки. Сякаш сега сме се родили...

Обикновено този порив за рязък завой и смяна на посоката намира реализацията си след някакво значимо събитие, което преобръща всичко и дори ни променя като личности. С това идва и необходимостта за промяна в обстоятелствата и е твърде възможно внезапно да поискаме да заживеем друг живот, да напуснем работата си, да се преместим в друг град, или дори държава, да се омъжим или разведем, да потърсим нови занимания, да намерим нов смисъл. Може и да не знаем какво точно искаме да променим, а само това, че ни е нужно. Ако имаме добра работа, стабилен партньор и спокоен живот, една такава промяна би изглеждала като лудост и авантюризъм, но ако дълбоко в себе си чувствате, че наистина ви трябва, е въпрос на време и смелост да я осъществите.

В ума си вече сте го извършили стотици пъти. Представяли сте си какъв би бил животът ви, какво бихте правили, какви бихте били, ако... Вероятно много неща ви спират, а от идеята до осъществяването й ви дели само една крачка. Но как да сте сигурни, че няма да сгрешите и да съжалявате после, ако я направите?

Доверете се на инстинктите си. Те винаги ни посочват верния път, стига да имаме сетивата да го усетим, да се вслушаме в онова, което вътрешният ни глас ни нашепва. Едва ли потребността ни да променим нещо важно е напразна. Помислете на какво може да се дължи тази идея и ако чувствате, че нещо силно ви тегли да я осъществите, значи действително ви е нужна.

Проучете възможностите. Вижте дали това, което искате да направите, е осъществимо и е по силите ви. Ако е така, не се страхувайте от риска, че можете да се провалите. Човек е устроен да се променя, да прави своите избори, да взима своите решения, да върви непрестанно и не е задължително това да става под права линия – понякога именно резките завои, внезапните промени го правят по-пъстър, по-цветен и по-истински.

Бягството като решение? Дори да сте направили избора си да започнете живота си отначало и да сте готови да го осъществите, имайте предвид, че каквото и да направите, където и да отидете, ще носите спомените от преживяното със себе си, защото то ви е изградило като личности такива, каквито сте. Мислите и чувствата ви също ще ви последват навсякъде. Затова, започнете новия си живот, „на чисто”, но с ясното съзнание, че каквото и да градите занапред, ще обръщате глава назад понякога, ще си задавате въпроси, ще сравнявате „тогава” със „сега”, ще ви липсват хората, дейностите, местата, които сте загърбили, ще се питате дали не сте сгрешили (ако например сте избрали живота зад граница) и никога няма да сте сигурни в отговора. Както и че и макар да сте започнали всичко наново, ако повтаряте старите си грешки, пак можете да се озовете в същата позиция и да се въртите в порочния сценарий.

Готови ли сте за нов живот? – това е въпросът, на който трябва да си отговорите преди да направите каквото и да е. Готови ли сте наистина да загърбите и да се откажете от всичко, в името на онова, към което се стремите, ще ви даде ли то повече, отколкото имате в момента? Кое от досегашния си живот сте склонни да пожертвате в името на новия? Ако отговорът е положителен и тези въпроси не ви притесняват, действайте смело напред! В крайна сметка човек съжалява най-много за онова, което не се е осмелил да направи.
Виж още статии за:   Здрав дух · Нашето щастие · Жените днес ·
Коментари
2020-10-21 #15
Гергана
Аз единственото, което искам да променя е да срещна истинската любов!
2013-04-09 #14
MARGARITA
много мъдро
2011-11-10 #13
taniajo
Благодаря Цвети!Това имах предвид като казах,че състоянието е много точно описано.Това е един момент ,в който чуваш всеки звук на Вселената и знаеш ,че идва време на промяна.Това е състоянието ,в което политаш,после падаш ,но вече знаеш,че си летял.Започването отначало означава да се приемеш с грешките ,които си допуснал ,да ги осъзнаеш и да се опиташ да ги поправиш.Всъщност започването отначало е възможност да дадем шанс за развитие на най-важната връзка,която трябва да изградим -със самия себе си.
2011-11-10 #12
Цвети
точно за това става дума когато искаш нещо с цялото си сърце и душа и инстинктът ти подсказва, че това е правилното, колкото и всичко да е против теб и да ти праща съмнения и предизвикателства, които да те отказват, хора, които да те разколебават, ако наиситна го искаш - то в един- единствен момент всички обстоятелства щракват с шум, който само ти чуваш - като механизъм на ключалка, когато успееш да отключиш. пътят ти се разчиства, всичко и всеки си отива на мястото и ти дава път на решителното действие.
поздравления, taniajo, ти си успяла
2011-11-10 #11
taniajo
Хареса ми статията.Много точно е описано състоянието,което ни обзема.Винаги съм знаела в кой град ще живея,но когато това го споделях с партньора си той ми се подиграваше,както и за много други неща.В един момент така се подредиха събитията,че точно на 14.09. станах и тръгнах.Това беше моят Кръстов ден.Смених фамилията си,цвета на косата си.Не беше лесно,всеки ден беше предизвикателство дали ще останем или ще се върнем с детето ми,което беше във втори клас.Явно много съм искала промяната защото наистина цялата Вселена ни помогна.Щастлива съм ,че рискувах,защото цял живот щях да сънувам живата ,за който мечтаех, но нямаше да го изживея.Сега искам да направя друга тотална промяна в живота си,но хората ,на които споделям мечтите си не ми се присмиват.Щом има такива хора до мен сигурно ще успея и този път.
2011-10-31 #10
Снежана Станева
И ти мен!!!!
2011-10-31 #9
Цвети
искрено ме разсмя
2011-10-31 #8
Снежана Станева
Цвети,както винаги си много неясна и неточна-сякаш си пишем на различни теми....сериал,в който е без значение дали сериите са подредени или са безсмислови....Това вече не са коментари ,а нещо щипнато от тук от там и с такъв събеседник не е необходимо да къдриш каквото и да е....
2011-10-31 #7
Цвети
хех, знам за какво говоря пък на какво разубеждаване бяхме подложени. дори хората, които ни обичат и ни мислят доброто: "сигурни ли сте? всичко зарязвате" сякаш не е лесно да понесеш чуждата смелост и вместо тя да те вдъхновява, те забива в твоето ти безсилие да промениш живота си към по- добро....явно и да подрепиш някой в решението му се иска сила и не е за всеки....
2011-10-31 #6
Наталия Мариова
"когато последваш инстинктите си за промяна, за миг не бива да отлагаш. всеки един отложен миг виси в нищото - хем си в старото положение, хем главата ти е в новия хоризонт."

Браво, Цвети, много добре си го казала и много вярно. Мисля, че в началото е нормално да се стъписваш, но щом си поел по пътя, щеш не щеш, ще го следваш.
2011-10-31 #5
Цвети
пффффффф
когато последваш инстинктите си за промяна, за миг не бива да отлагаш. всеки един отложен миг виси в нищото - хем си в старото положение, хем главата ти е в новия хоризонт. с времето дори става по- трудно - деца, работа, социален живот. но ако усещаш, че е по- добре да действаш от раз, отколкото да съжаляваш цял живот, дори страхът не е толкова страшен)) кураж на тези, които ще започват "на чисто". аз и семейството ми го направихме и всеки ден съм по- щастлива с решението си да последвам инстинкта си
2011-10-31 #4
Снежана Станева
който ти вярва и живее с болките ти.Човек, на който не е от значение това какво се случва с теб не е верният човек.Той не може да те обича истински.Истинските приятели са повече от семейство.Понякога, това което не успяваш да споделиш с най-близкия си човек,споделяш с приятел от който целенасочено очакваш помощ и търсиш съвет.Съответно това е осъзнаването-да потърсиш съвет не само защото искаш да го чуеш и теб да чуят,а защото това ти е необходимо.Така че смятам,че понякога човек успява и сам да обезболи душата си и да намери изхода.Трудно е ,но не е невъзможно.Трябват много сила и кураж и много любов за света и хората.Такава обаче все по-рядко се среща в наше време.Най-доброто оцеляване и преодоляване на нещо е когато успееш сам да го направиш,защото освен осъзнаването запазваш гордостта и човешкото си достойнство,а и не напразно цитираме често една мъдра мисъл-"Това,което не ни убива,ни прави по-силни!"
2011-10-31 #3
Снежана Станева
Нищо на този свят не може да промени или да променя живота ни и не бива!Всеки в самата си същност е поредният грешник на тази земя-всички сме грешни и всички сме земни,земни и тленни.Какво би бил човешкият живот без обикновените грешки и защо трябва да го променяме щом веднъж сме го изживели.Никой и нищо не може да върне времето назад.Просто е ред на промяна от наша страта,но това е много сложен и дълаг процес.Човек се ражда чист-душевно и мръсен физически.Ненапразно изплакваме от ужаса от това което следва и първото нещо,което правят с нас след този акт-раждането/защото аз бих го нарекла поява на нов живот-раждането е само напън и болко,а зараждането и появата на нов живат е надежда и магия/ни изкъпват.Така ние приемаме първообраз-нещо като светци-пречистени от тленна и душевна мръсотия.От там насетне всеки сам избира житейския си път-това е сложен избор-блъскаш се между добро и зло и не намираш покой докато не успееш да намериш място под слънцето.Това е въпрос на израстване,на ценностна система,която обаче трябва да е осъзната.Докато това се случи твоята роля в живота определят хората които са те гледали и отговаряли за възпитанието ти.Тази среда сформира твоя първообраз или по друг начин казано се поставят основите на един човешки градеж.Много е важно кой ще го продължи и доизгради.Понякога сетнешните творци не са много успешти,но ако оставиш това да те изплаши или да си въобразиш,че ти си лош човек-не чакай промяна към добро.Винаги живей с мисълта,че само роботите не грешат и то когато са в отличен режим.Ако осъзнаеш проблема си/а това става с желание-първо трябва да осъзнаеш,че си сгрешил/и решиш да си го признаеш, наполовина си признал вината си.Остава по-тежката,но основна част-да пожелаеш да се промениш и да го направиш.Това зависи не единствено от теб-така както и злото.Необходимо е да се стремиш към по-високото стъпало,а него някой трябва да ти помогне да изкачиш и да ти покаже как да преодолееш.Това предполага,че ти трябва силен и верен човек-приятел
2011-10-31 #2
Наталия Мариова
Важното е да имаш силите и куража да почнеш отначало, колкото пъти трябва
2011-10-31 #1
ani
Лошите събития не питат,връхлитат и ни правят слаби или силни,защото ме различни и всички реагираме по свой си начин.Един е силен,махва с ръка и продължава,а друг е тъжен,депресиран и се скрива в черупката си...но живота продължава и то задължително и не можем да го спрем Въртим се и се люлеем в живота ,като виенско колело нагоре и надолу,радваме се и тъжим...Света е шарен,като дъгата,като цветята и като нас.На всички повече усмивки ,радостни мигове и смело напред
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· „Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
· Циганското лято на живота ни
· Самодостатъчните жени
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Виж още статии за:   Здрав дух · Нашето щастие · Жените днес ·
Неделя
6
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook