Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата "Мъката на бацила"


Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих "Мъката на бацила", а това бе предпоставка за доста смешни коментари.
Майтапът настрана, но в тази на вид проста салата се крие безценно количество витамини, минерали, омега-6 и омега-3 мастни киселини. Какво съотношение зеленчуци да сложите е въпрос на вкус, на мен лично ми допада, 2:3:1 / цвекло/моркови/ябълки.
цвекло
моркови
ябълки
сурови орехи
олио от гроздови семки
бял балсамико оцет

Цвеклото изтъркваме добре с чиста гъба (за миене на чинии), отстраняваме дръжката и настъргваме на ренде. Настърганото цвекло овкусяваме със сол и балсамико оцет и оставяме за около час. Белият балсамико оцет има лек сладникав вкус, но можете да замените с ябълков или винен оцет. Определено за тази салата е добре да се изберат по-кисели сортове ябълки - Чадел, Мелроуз, Грени Смит. Киселите сортове влияят по-добре на сърцето, но ако имате повишена киселиността на стомаха ги заменете със сладък сорт.

Към престоялото цвекло добавяме натърганите моркови и ябълки, добавяме начупени сурови орехи, доовкусяваме с бял балсамико оцет, олио от гроздови семки и сол на вкус. За тази салата аз лично предпочитам това олио пред зехтин, защото ползвам основно "екстра върджин", който надделява в иначе чистия вкус на салатата. Олиото от гроздови семки има неутрален вкус, както слънчогледовото олио.




Коментари
2016-10-20 #5
Nevena
ряпата в салатата е есенна бяла или червена не че черната е лоша но повечко люти
2016-10-19 #4
denitsa
Невена, ряпата какъв вид е?
2016-10-19 #3
Nevena
а това е моята салата :-настъргани ряпа, червено цвекло,един морков,една скилидка чесън и малко парченце праз нарязано на колеленца, подреждам по цветове поръсвам със сол ,сок от половин лимон и съвсем малко олио може и ябълка,орехче ако има,салатата е чудесна ,вкусна и здравословна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Аранчини - италиански оризови топки
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
26
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook