Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата "Мъката на бацила"


Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих "Мъката на бацила", а това бе предпоставка за доста смешни коментари.
Майтапът настрана, но в тази на вид проста салата се крие безценно количество витамини, минерали, омега-6 и омега-3 мастни киселини. Какво съотношение зеленчуци да сложите е въпрос на вкус, на мен лично ми допада, 2:3:1 / цвекло/моркови/ябълки.
цвекло
моркови
ябълки
сурови орехи
олио от гроздови семки
бял балсамико оцет

Цвеклото изтъркваме добре с чиста гъба (за миене на чинии), отстраняваме дръжката и настъргваме на ренде. Настърганото цвекло овкусяваме със сол и балсамико оцет и оставяме за около час. Белият балсамико оцет има лек сладникав вкус, но можете да замените с ябълков или винен оцет. Определено за тази салата е добре да се изберат по-кисели сортове ябълки - Чадел, Мелроуз, Грени Смит. Киселите сортове влияят по-добре на сърцето, но ако имате повишена киселиността на стомаха ги заменете със сладък сорт.

Към престоялото цвекло добавяме натърганите моркови и ябълки, добавяме начупени сурови орехи, доовкусяваме с бял балсамико оцет, олио от гроздови семки и сол на вкус. За тази салата аз лично предпочитам това олио пред зехтин, защото ползвам основно "екстра върджин", който надделява в иначе чистия вкус на салатата. Олиото от гроздови семки има неутрален вкус, както слънчогледовото олио.




Коментари
2016-10-20 #5
Nevena
ряпата в салатата е есенна бяла или червена не че черната е лоша но повечко люти
2016-10-19 #4
denitsa
Невена, ряпата какъв вид е?
2016-10-19 #3
Nevena
а това е моята салата :-настъргани ряпа, червено цвекло,един морков,една скилидка чесън и малко парченце праз нарязано на колеленца, подреждам по цветове поръсвам със сол ,сок от половин лимон и съвсем малко олио може и ябълка,орехче ако има,салатата е чудесна ,вкусна и здравословна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· „Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Четвъртък
17
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook