Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Добруджанки


През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички сме вкъщи и закусваме заедно „му отпускам края” и приготвям по нещичко. С носталгия по детството си спомних за ароматните „добруджанки”, които майка ми правеше и реших да ги споделя с вас.

2 ч. чаши кисело мляко
4 ч. чаши брашно
2 яйца
2 ч. л. сода за хляб
200 гр сирене/колбас
щипка сол
2 с. л. олио


Прибавяме содата към киселото мляко и оставяме за около 5 мин. да „шупне”.
В купа изсипваме брашното, киселото мляко и яйцата, добавяме щипка сол и забъркваме тестото с лъжица.
Оставяме да престои в хладилника десетина минути.
Добавяме натрошеното сирене (понякога за разнообразие вместо сирене слагам нарязан на кубчета кренвирш – но като цяло избягвам консумацията на кренвирши)
Отново с лъжицата гребваме от тестото и овалваме тестото в брашно.
Редим добруджанките в намазнена тава на разстояние една от друга.
Печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса до порозовяване.

Добър апетит!



Коментари
2011-12-15 #10
Jenny
Много са вкусни, опитах да сложа маслини вътре вместо сирене и резултатът е умопомръчителен, а и веднъж ги направих във форма за мъфини, отново сполучливо....Държа авторката на рецептата отговорна за качени 2 кг
2011-11-27 #9
жана
пробвах ги, много са лесни и вкусни
2011-11-24 #8
Цвети
малко не си го представям това овалване на каша в брашно, но ще пробвам уикенда, ей го де е, слава богу а инак у нас се прави именно като солен кейк
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
17
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook