Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Добруджанки


През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички сме вкъщи и закусваме заедно „му отпускам края” и приготвям по нещичко. С носталгия по детството си спомних за ароматните „добруджанки”, които майка ми правеше и реших да ги споделя с вас.

2 ч. чаши кисело мляко
4 ч. чаши брашно
2 яйца
2 ч. л. сода за хляб
200 гр сирене/колбас
щипка сол
2 с. л. олио


Прибавяме содата към киселото мляко и оставяме за около 5 мин. да „шупне”.
В купа изсипваме брашното, киселото мляко и яйцата, добавяме щипка сол и забъркваме тестото с лъжица.
Оставяме да престои в хладилника десетина минути.
Добавяме натрошеното сирене (понякога за разнообразие вместо сирене слагам нарязан на кубчета кренвирш – но като цяло избягвам консумацията на кренвирши)
Отново с лъжицата гребваме от тестото и овалваме тестото в брашно.
Редим добруджанките в намазнена тава на разстояние една от друга.
Печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса до порозовяване.

Добър апетит!



Коментари
2011-12-15 #10
Jenny
Много са вкусни, опитах да сложа маслини вътре вместо сирене и резултатът е умопомръчителен, а и веднъж ги направих във форма за мъфини, отново сполучливо....Държа авторката на рецептата отговорна за качени 2 кг
2011-11-27 #9
жана
пробвах ги, много са лесни и вкусни
2011-11-24 #8
Цвети
малко не си го представям това овалване на каша в брашно, но ще пробвам уикенда, ей го де е, слава богу а инак у нас се прави именно като солен кейк
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook