Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кривата на глада I


Гликемията

Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката отколкото си мислим и се крие в характеристиката наречена гликемичен индекс.

Гликемичният индекс е мярка за скоростта, с която въглехидратите влияят върху нивото на захар в кръвта (т.нар. гликемия). Всяка въглехидратна храна вдига кръвната захар, но гликемичният индекс ни показва как точно (рязко или постепенно) определени храни променят гликемията.

Това е допълнителен и важен щрих към общата картина на процесите в организма ни, свързани с яденето. Нивото на инсулин в кръвта е променлива, която през целия ден варира в зависимост от това какво ядем и каква е физическата ни активност. Когато стойностите на кръвната ни захар се покачват стремително, съответно и отделянето на инсулин се задейства интензивно.

Например храните с висок гликемичен индекс, като белия хляб или пържените картофки, вдигат рязко кръвната ни захар, което води до отделяне на повече количество инсулин. Високите нива на отделен инсулин се справят със захарта в кръвта и тя спада. Това от своя страна води до огладняване и така се получава една постоянна и много вредна гонитба с резки покачвания и спадове.


Нивата на кръвна захар и глада

Когато нивото на кръвна захар в организма ни падне до определена граница , след като енергията от последното ни хранене е изразходвана или складирана в мастните ни клетки, започваме да чувстваме глад. Тялото ни сигнализира, че се нуждае от “презареждане” и то бързо. В същността си този сигнализиращ процес е хормонална основа и се контролира от еднодкринната ни система. Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса и стимулира клетките да поемат глюкозата и да я превръщат в енергия.

Яденето на твърде много храни с висок гликемичен индекс тласка организма ни към крайности и вълнообразни скокове и спадове на кръвната захар. Преминаването към консумиране на храни с нисък гликемичен индекс прави нивата на захар в кръвта ни по-стабилни и се чувстваме сити за по-дълго време. Всъщност тялото ни се нуждае от постоянен източник на въглехидрати на разположение, който да захранва нуждата от енергия на клетките ни.

Отдавна определен вид храни са задължителна част от менюто на хора с диагностициран диабет тип 1 и 2. Не случайно на диабетиците се забраняват “трите смърти” - бяла захар, бяло брашно, сол (солта е по друга линия).

Изобщо забелязала съм че в съвременния свят правилното хранене, съобразено с процесите в организма, е нещо като извънредна ситуация, препоръчва се на вече разболелите се хора. А като се възстановят, спокойно могат да се върнат към ексцесивното хранене, „подходящо“ за здрави хора.

Така или иначе всеки сам намира собствения си ритъм. Гликемичният индекс е интересна характеристика, на която си струва да се обърне внимание, особено що се отнася до поддържането на равномерни нива на кръвната захар.
Продължава: Кривата на глада II
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Основни правила за превенция на диабет
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Силата на отдадеността и преследването на желаните цели
· Нещата, които не можем да променим
· Зрелостта настъпва, когато...
Понеделник
20
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook