Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кривата на глада I


Гликемията

Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката отколкото си мислим и се крие в характеристиката наречена гликемичен индекс.

Гликемичният индекс е мярка за скоростта, с която въглехидратите влияят върху нивото на захар в кръвта (т.нар. гликемия). Всяка въглехидратна храна вдига кръвната захар, но гликемичният индекс ни показва как точно (рязко или постепенно) определени храни променят гликемията.

Това е допълнителен и важен щрих към общата картина на процесите в организма ни, свързани с яденето. Нивото на инсулин в кръвта е променлива, която през целия ден варира в зависимост от това какво ядем и каква е физическата ни активност. Когато стойностите на кръвната ни захар се покачват стремително, съответно и отделянето на инсулин се задейства интензивно.

Например храните с висок гликемичен индекс, като белия хляб или пържените картофки, вдигат рязко кръвната ни захар, което води до отделяне на повече количество инсулин. Високите нива на отделен инсулин се справят със захарта в кръвта и тя спада. Това от своя страна води до огладняване и така се получава една постоянна и много вредна гонитба с резки покачвания и спадове.


Нивата на кръвна захар и глада

Когато нивото на кръвна захар в организма ни падне до определена граница , след като енергията от последното ни хранене е изразходвана или складирана в мастните ни клетки, започваме да чувстваме глад. Тялото ни сигнализира, че се нуждае от “презареждане” и то бързо. В същността си този сигнализиращ процес е хормонална основа и се контролира от еднодкринната ни система. Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса и стимулира клетките да поемат глюкозата и да я превръщат в енергия.

Яденето на твърде много храни с висок гликемичен индекс тласка организма ни към крайности и вълнообразни скокове и спадове на кръвната захар. Преминаването към консумиране на храни с нисък гликемичен индекс прави нивата на захар в кръвта ни по-стабилни и се чувстваме сити за по-дълго време. Всъщност тялото ни се нуждае от постоянен източник на въглехидрати на разположение, който да захранва нуждата от енергия на клетките ни.

Отдавна определен вид храни са задължителна част от менюто на хора с диагностициран диабет тип 1 и 2. Не случайно на диабетиците се забраняват “трите смърти” - бяла захар, бяло брашно, сол (солта е по друга линия).

Изобщо забелязала съм че в съвременния свят правилното хранене, съобразено с процесите в организма, е нещо като извънредна ситуация, препоръчва се на вече разболелите се хора. А като се възстановят, спокойно могат да се върнат към ексцесивното хранене, „подходящо“ за здрави хора.

Така или иначе всеки сам намира собствения си ритъм. Гликемичният индекс е интересна характеристика, на която си струва да се обърне внимание, особено що се отнася до поддържането на равномерни нива на кръвната захар.
Продължава: Кривата на глада II
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Петък
5
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook