Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кривата на глада I


Гликемията

Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката отколкото си мислим и се крие в характеристиката наречена гликемичен индекс.

Гликемичният индекс е мярка за скоростта, с която въглехидратите влияят върху нивото на захар в кръвта (т.нар. гликемия). Всяка въглехидратна храна вдига кръвната захар, но гликемичният индекс ни показва как точно (рязко или постепенно) определени храни променят гликемията.

Това е допълнителен и важен щрих към общата картина на процесите в организма ни, свързани с яденето. Нивото на инсулин в кръвта е променлива, която през целия ден варира в зависимост от това какво ядем и каква е физическата ни активност. Когато стойностите на кръвната ни захар се покачват стремително, съответно и отделянето на инсулин се задейства интензивно.

Например храните с висок гликемичен индекс, като белия хляб или пържените картофки, вдигат рязко кръвната ни захар, което води до отделяне на повече количество инсулин. Високите нива на отделен инсулин се справят със захарта в кръвта и тя спада. Това от своя страна води до огладняване и така се получава една постоянна и много вредна гонитба с резки покачвания и спадове.


Нивата на кръвна захар и глада

Когато нивото на кръвна захар в организма ни падне до определена граница , след като енергията от последното ни хранене е изразходвана или складирана в мастните ни клетки, започваме да чувстваме глад. Тялото ни сигнализира, че се нуждае от “презареждане” и то бързо. В същността си този сигнализиращ процес е хормонална основа и се контролира от еднодкринната ни система. Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса и стимулира клетките да поемат глюкозата и да я превръщат в енергия.

Яденето на твърде много храни с висок гликемичен индекс тласка организма ни към крайности и вълнообразни скокове и спадове на кръвната захар. Преминаването към консумиране на храни с нисък гликемичен индекс прави нивата на захар в кръвта ни по-стабилни и се чувстваме сити за по-дълго време. Всъщност тялото ни се нуждае от постоянен източник на въглехидрати на разположение, който да захранва нуждата от енергия на клетките ни.

Отдавна определен вид храни са задължителна част от менюто на хора с диагностициран диабет тип 1 и 2. Не случайно на диабетиците се забраняват “трите смърти” - бяла захар, бяло брашно, сол (солта е по друга линия).

Изобщо забелязала съм че в съвременния свят правилното хранене, съобразено с процесите в организма, е нещо като извънредна ситуация, препоръчва се на вече разболелите се хора. А като се възстановят, спокойно могат да се върнат към ексцесивното хранене, „подходящо“ за здрави хора.

Така или иначе всеки сам намира собствения си ритъм. Гликемичният индекс е интересна характеристика, на която си струва да се обърне внимание, особено що се отнася до поддържането на равномерни нива на кръвната захар.
Продължава: Кривата на глада II
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
Понеделник
16
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Повече за класическата хомеопатия
Ако вече сте на етап, в който сте изоставили споровете за истинността на хомеопатията и сте решили да...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook