Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кривата на глада II


Как се определя гликемичният индекс

Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото на кръвната захар. Въглехидратите, които се разграждат бързо и освобождават рязко глюкоза в кръвта са с висок ГИ. Тези, които освобождават глюкоза постепенно имат нисък ГИ. Понятието е въведено от д-р Дейвид Дженкинс и негови колеги през 1981 г. в Канада.

Разработването на тази система е направено на базата на изследвания, в които на най-малко десет души са дадени точно определено количество въглехидрати, след което кръвната им захар е измервана на всеки 15-30 минути в продължение на два часа. Целта е проследяване на точно този, наричан понякога гликемичен отговор на организма, към поетата въглехидратна храна.

Стойностите са осреднени, тъй като при всеки организъм, гликемичният отговор към храните варира, поради индивидуални особености в процеса на усвояване на храната. Според резултатите от изследването гликемичният индекс е разделен на три основни категории.

1. Храни с висок гликемичен индекс (между 100 и 60) - глюкоза, бял ориз, франзела, пчелен мед, печени картофи, картофено пюре, варени картофи, пържени картофи, диня, бял хляб, кроасан, пъпеш.

2. Храни със среден гликемичен индекс (между 60 и 40) кафяв ориз, царевица, пуканки, жито, сок от портокал, шоколад (мястото му е тук, защото поради мазнините, които съдържа, усвояването на захарта се забавя), варени макарони, спагети, малини, къпини, черни боровинки, ябълки, круши, праскови, кайсии и др.

3. Храни с нисък гликемичен индекс (между 40 и 20) пълнозърнести спагети, ябълка, соя, леща, грейпфрут,ечемик, череши, орехи, лешници, бадеми, фъстъци, вишни, кисело мляко, сладолед.

Яденето на храни, които се разграждат по-бавно от организма и не предизвикват големи колебания в нивата на захар, а оттам и в нивата на отделяния инсулин, е в основата на диетите, свързани с приема на храни с нисък гликемичен индекс. Те залагат на поддържането на нивата инсулина стабилни.

Естествено нисък ГИ не винаги означава здравословно. Кроасанът например има по-малък гликемичен индекс от динята, като това обаче не означава, че е за предпочитане пред нея. Динята е богата на витамини, минерали и антиоксиданти, докато кроасанът е пълен с “празни” калории.

Съвсем не е толкова лесно да се „превключи“ на режим храни с нисък ГИ, но има неща, които си струва да се заменят. Белият хляб може да се замени от пълнозърнест или ако искате да отидете по-далеч - от ядки, царевица, жито. Всички „бързи въглехидрати“ – торти, банички, вафли могат да отстъпят място на плодовете и на домашно приготвените бонбони, например. Аналогът на белия ориз, но с нисък ГИ, пък е оризът Басмати.

На първо четене звучи странно и непривично, но като се замислим, особено, когато бонусът към сделката с размяната е чувство за ситост и здрав организъм, зазвучава все по-приятно.
Продължава: Кривата на глада I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook