Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кривата на глада II


Как се определя гликемичният индекс

Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото на кръвната захар. Въглехидратите, които се разграждат бързо и освобождават рязко глюкоза в кръвта са с висок ГИ. Тези, които освобождават глюкоза постепенно имат нисък ГИ. Понятието е въведено от д-р Дейвид Дженкинс и негови колеги през 1981 г. в Канада.

Разработването на тази система е направено на базата на изследвания, в които на най-малко десет души са дадени точно определено количество въглехидрати, след което кръвната им захар е измервана на всеки 15-30 минути в продължение на два часа. Целта е проследяване на точно този, наричан понякога гликемичен отговор на организма, към поетата въглехидратна храна.

Стойностите са осреднени, тъй като при всеки организъм, гликемичният отговор към храните варира, поради индивидуални особености в процеса на усвояване на храната. Според резултатите от изследването гликемичният индекс е разделен на три основни категории.

1. Храни с висок гликемичен индекс (между 100 и 60) - глюкоза, бял ориз, франзела, пчелен мед, печени картофи, картофено пюре, варени картофи, пържени картофи, диня, бял хляб, кроасан, пъпеш.

2. Храни със среден гликемичен индекс (между 60 и 40) кафяв ориз, царевица, пуканки, жито, сок от портокал, шоколад (мястото му е тук, защото поради мазнините, които съдържа, усвояването на захарта се забавя), варени макарони, спагети, малини, къпини, черни боровинки, ябълки, круши, праскови, кайсии и др.

3. Храни с нисък гликемичен индекс (между 40 и 20) пълнозърнести спагети, ябълка, соя, леща, грейпфрут,ечемик, череши, орехи, лешници, бадеми, фъстъци, вишни, кисело мляко, сладолед.

Яденето на храни, които се разграждат по-бавно от организма и не предизвикват големи колебания в нивата на захар, а оттам и в нивата на отделяния инсулин, е в основата на диетите, свързани с приема на храни с нисък гликемичен индекс. Те залагат на поддържането на нивата инсулина стабилни.

Естествено нисък ГИ не винаги означава здравословно. Кроасанът например има по-малък гликемичен индекс от динята, като това обаче не означава, че е за предпочитане пред нея. Динята е богата на витамини, минерали и антиоксиданти, докато кроасанът е пълен с “празни” калории.

Съвсем не е толкова лесно да се „превключи“ на режим храни с нисък ГИ, но има неща, които си струва да се заменят. Белият хляб може да се замени от пълнозърнест или ако искате да отидете по-далеч - от ядки, царевица, жито. Всички „бързи въглехидрати“ – торти, банички, вафли могат да отстъпят място на плодовете и на домашно приготвените бонбони, например. Аналогът на белия ориз, но с нисък ГИ, пък е оризът Басмати.

На първо четене звучи странно и непривично, но като се замислим, особено, когато бонусът към сделката с размяната е чувство за ситост и здрав организъм, зазвучава все по-приятно.
Продължава: Кривата на глада I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Събота
25
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook