Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печени кестени срещу есенната умора



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните "танци" на листопадите.
Есента.
Пак тя е и така благодатна в картините, които рисува и вкусотиите, които слага на нашата трапеза. А кестените са едни от най-големите гастрономически изкушения, които ни предлага.

Невероятно е, но кестените имат високо съдържание на витамин C, почти колкото в лимона, освен това съдържат витамините B2, B1 и A. Затова, не пропускайте да си хапнете сега, когато имунната ви система е отслабнала. Вярно е, че са калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини (за разлика от повечето ядки).

Кестените съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.

Накратко: освен вкусни, кестените са изключително полезни!
Хапвайте ги: печени, варени, приготвени на супи, ястия, сладкиши – така както ви харесват.

Ниски на протеини и мазнини в 100 г кестени се съдържат само 2 г мазнини. Използват се широко в диетичната кухня поради липсата им на глутен.
По произход сладкия кестен се предполага е от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа и Средиземноморието. Още старите римски писатели Вергилий, Плинии и Теофраст го споменават като любимо ястие.
Кестените са на особена почит във Франция, където от тях се прави кестеново брашно за сладкиши, в Париж и сега можеш да срещнеш търговци с печени кестени.

Именно френски е медицинския трактат от XVI век, в който се препоръчва преди да бъдат изпечени, кестените да бъдат прободени "за да може през дупката да излиза вятърът, който огънят раздвижва. В противен случай те ще гръмнат и положително ще изплашат или ще изложат на опасност присъстващите".

На югоизток от Франция пък се намира остров Корсика, който е един от двадесет и шестте й региона. Островът е известен и като рождено място на Наполеон Бонапарт. Вероятно като малък е хапнал доста кестени, така че можем да кажем, че освен всичко друго, кестените са изиграли важна роля в историята. В района Castagniccia /на корсикански Castagna - кестен/, са посети много кестенови дървета, от който се произвежда кестеновото брашно. От него пък се приготвят различни ястия.

Освен във Франция, рецептите с кестени са любими и в Италия, Испания и Китай. В България се ядат рядко и най-често варени или печени.

Може би е важно да упоменем, че в тази статия говорим за ядливите сладки кестени, а не за конските, които са част от флората на почти всеки град в България. Конските кестени - също есенни чеда, имат полезно и важно за човека действие - но в медицината. Те не се използват в кулинарията.

Ако сте решили да приготвите кестени, търсете такива, които имат лъскава, тъмнокафява кора и не миришат на влага или мухъл. Ако не сте опитвали кестени досега, то знайте, че техният вкус е сладък и от части напомня този на картофите.

Коментари
2014-01-13 #6
Dancho
Когато слагате кестените в предварително загрятата фурна налейте полувин чаша вода ако искате да не изсьхват при печенето
2010-11-03 #5
Iskra
От моя опит с печените кестени си правя извод, че стават вкусни само, когато са правени на истински огън. Помня, през детството си, че с баща ми ходехме в гората (имаше много кестени), палихме огън и директно ги хвърляхме в него. Когато кестена става готов, при разпукването, изхвръква от огъня. Беше много вкусно. Пробвала съм няколко пъти да постигна същото с печене на фурна, но кестените само изсъхват и едвам се ядат.
2010-11-03 #4
Инна Георгиева
Гери аз правя печени, не стават точно като тези от улиците
Единствена трудност е да им направиш дупчици. Но ето тук е написано, как по-лесно да стане това http://www.hera.bg/s.php?n=181
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Елда с кестени
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
· Причини за постоянната умора
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Вторник
23
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook