Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печени кестени срещу есенната умора


Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните "танци" на листопадите.
Есента.
Пак тя е и така благодатна в картините, които рисува и вкусотиите, които слага на нашата трапеза. А кестените са едни от най-големите гастрономически изкушения, които ни предлага.

Невероятно е, но кестените имат високо съдържание на витамин C, почти колкото в лимона, освен това съдържат витамините B2, B1 и A. Затова, не пропускайте да си хапнете сега, когато имунната ви система е отслабнала. Вярно е, че са калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини (за разлика от повечето ядки).

Кестените съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.

Накратко: освен вкусни, кестените са изключително полезни!
Хапвайте ги: печени, варени, приготвени на супи, ястия, сладкиши – така както ви харесват.

Ниски на протеини и мазнини в 100 г кестени се съдържат само 2 г мазнини. Използват се широко в диетичната кухня поради липсата им на глутен.
По произход сладкия кестен се предполага е от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа и Средиземноморието. Още старите римски писатели Вергилий, Плинии и Теофраст го споменават като любимо ястие.
Кестените са на особена почит във Франция, където от тях се прави кестеново брашно за сладкиши, в Париж и сега можеш да срещнеш търговци с печени кестени.

Именно френски е медицинския трактат от XVI век, в който се препоръчва преди да бъдат изпечени, кестените да бъдат прободени "за да може през дупката да излиза вятърът, който огънят раздвижва. В противен случай те ще гръмнат и положително ще изплашат или ще изложат на опасност присъстващите".

На югоизток от Франция пък се намира остров Корсика, който е един от двадесет и шестте й региона. Островът е известен и като рождено място на Наполеон Бонапарт. Вероятно като малък е хапнал доста кестени, така че можем да кажем, че освен всичко друго, кестените са изиграли важна роля в историята. В района Castagniccia /на корсикански Castagna - кестен/, са посети много кестенови дървета, от който се произвежда кестеновото брашно. От него пък се приготвят различни ястия.

Освен във Франция, рецептите с кестени са любими и в Италия, Испания и Китай. В България се ядат рядко и най-често варени или печени.

Може би е важно да упоменем, че в тази статия говорим за ядливите сладки кестени, а не за конските, които са част от флората на почти всеки град в България. Конските кестени - също есенни чеда, имат полезно и важно за човека действие - но в медицината. Те не се използват в кулинарията.

Ако сте решили да приготвите кестени, търсете такива, които имат лъскава, тъмнокафява кора и не миришат на влага или мухъл. Ако не сте опитвали кестени досега, то знайте, че техният вкус е сладък и от части напомня този на картофите.

Коментари
2014-01-13 #6
Dancho
Когато слагате кестените в предварително загрятата фурна налейте полувин чаша вода ако искате да не изсьхват при печенето
2010-11-03 #5
Iskra
От моя опит с печените кестени си правя извод, че стават вкусни само, когато са правени на истински огън. Помня, през детството си, че с баща ми ходехме в гората (имаше много кестени), палихме огън и директно ги хвърляхме в него. Когато кестена става готов, при разпукването, изхвръква от огъня. Беше много вкусно. Пробвала съм няколко пъти да постигна същото с печене на фурна, но кестените само изсъхват и едвам се ядат.
2010-11-03 #4
Инна Георгиева
Гери аз правя печени, не стават точно като тези от улиците
Единствена трудност е да им направиш дупчици. Но ето тук е написано, как по-лесно да стане това http://www.hera.bg/s.php?n=181
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Как да приготвим: Кестени
· Съпричастни ли сте към живота?
· Ох, схванах се!
· 14 съвета за по- енергичен ден
· Салата с ряпа дайкон
· Зеленчукова запеканка
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· "Бебешки" пубертет
· Най- добрата майка на света
· Майчини тревоги - II
· От светлините на Седмицата на модата, Париж - Alexander Vauthier Fall Winter 2014
· Райската ябълка
· Карфиолът - II
· Разделно хранене - теория и практика
· Другарче по неволя
· Дигитална диета
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Спрете киселините без лекарства
· Минералната вода - употреба в определени граници
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
· Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
· Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
· Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Събота
26
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни и заедно с гулията е не толкова популярният...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook