Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печени кестени срещу есенната умора


Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните "танци" на листопадите.
Есента.
Пак тя е и така благодатна в картините, които рисува и вкусотиите, които слага на нашата трапеза. А кестените са едни от най-големите гастрономически изкушения, които ни предлага.

Невероятно е, но кестените имат високо съдържание на витамин C, почти колкото в лимона, освен това съдържат витамините B2, B1 и A. Затова, не пропускайте да си хапнете сега, когато имунната ви система е отслабнала. Вярно е, че са калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини (за разлика от повечето ядки).

Кестените съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.

Накратко: освен вкусни, кестените са изключително полезни!
Хапвайте ги: печени, варени, приготвени на супи, ястия, сладкиши – така както ви харесват.

Ниски на протеини и мазнини в 100 г кестени се съдържат само 2 г мазнини. Използват се широко в диетичната кухня поради липсата им на глутен.
По произход сладкия кестен се предполага е от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа и Средиземноморието. Още старите римски писатели Вергилий, Плинии и Теофраст го споменават като любимо ястие.
Кестените са на особена почит във Франция, където от тях се прави кестеново брашно за сладкиши, в Париж и сега можеш да срещнеш търговци с печени кестени.

Именно френски е медицинския трактат от XVI век, в който се препоръчва преди да бъдат изпечени, кестените да бъдат прободени "за да може през дупката да излиза вятърът, който огънят раздвижва. В противен случай те ще гръмнат и положително ще изплашат или ще изложат на опасност присъстващите".

На югоизток от Франция пък се намира остров Корсика, който е един от двадесет и шестте й региона. Островът е известен и като рождено място на Наполеон Бонапарт. Вероятно като малък е хапнал доста кестени, така че можем да кажем, че освен всичко друго, кестените са изиграли важна роля в историята. В района Castagniccia /на корсикански Castagna - кестен/, са посети много кестенови дървета, от който се произвежда кестеновото брашно. От него пък се приготвят различни ястия.

Освен във Франция, рецептите с кестени са любими и в Италия, Испания и Китай. В България се ядат рядко и най-често варени или печени.

Може би е важно да упоменем, че в тази статия говорим за ядливите сладки кестени, а не за конските, които са част от флората на почти всеки град в България. Конските кестени - също есенни чеда, имат полезно и важно за човека действие - но в медицината. Те не се използват в кулинарията.

Ако сте решили да приготвите кестени, търсете такива, които имат лъскава, тъмнокафява кора и не миришат на влага или мухъл. Ако не сте опитвали кестени досега, то знайте, че техният вкус е сладък и от части напомня този на картофите.

Коментари
2014-01-13 #6
Dancho
Когато слагате кестените в предварително загрятата фурна налейте полувин чаша вода ако искате да не изсьхват при печенето
2010-11-03 #5
Iskra
От моя опит с печените кестени си правя извод, че стават вкусни само, когато са правени на истински огън. Помня, през детството си, че с баща ми ходехме в гората (имаше много кестени), палихме огън и директно ги хвърляхме в него. Когато кестена става готов, при разпукването, изхвръква от огъня. Беше много вкусно. Пробвала съм няколко пъти да постигна същото с печене на фурна, но кестените само изсъхват и едвам се ядат.
2010-11-03 #4
Инна Георгиева
Гери аз правя печени, не стават точно като тези от улиците
Единствена трудност е да им направиш дупчици. Но ето тук е написано, как по-лесно да стане това http://www.hera.bg/s.php?n=181
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Как да приготвим: Кестени
· Причини за постоянната умора
· Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
· Съпричастни ли сте към живота?
· Вита баница с леща и праз
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Галет със смокини
· Стресът при децата - тихата заплаха
· Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
· Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
· Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
· Есенни занимания за деца с материали от природата
· "Не" на депресията между есента и зимата
· Завръщането на просото
· Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
· Здравословно ли е веганското хранене?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Чай за тонус и здраве
· Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
· Пирей - още един плевел, полезен за здравето
· Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Неделя
1
Май 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Иланг- иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook