Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печени кестени срещу есенната умора


Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните "танци" на листопадите.
Есента.
Пак тя е и така благодатна в картините, които рисува и вкусотиите, които слага на нашата трапеза. А кестените са едни от най-големите гастрономически изкушения, които ни предлага.

Невероятно е, но кестените имат високо съдържание на витамин C, почти колкото в лимона, освен това съдържат витамините B2, B1 и A. Затова, не пропускайте да си хапнете сега, когато имунната ви система е отслабнала. Вярно е, че са калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини (за разлика от повечето ядки).

Кестените съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.

Накратко: освен вкусни, кестените са изключително полезни!
Хапвайте ги: печени, варени, приготвени на супи, ястия, сладкиши – така както ви харесват.

Ниски на протеини и мазнини в 100 г кестени се съдържат само 2 г мазнини. Използват се широко в диетичната кухня поради липсата им на глутен.
По произход сладкия кестен се предполага е от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа и Средиземноморието. Още старите римски писатели Вергилий, Плинии и Теофраст го споменават като любимо ястие.
Кестените са на особена почит във Франция, където от тях се прави кестеново брашно за сладкиши, в Париж и сега можеш да срещнеш търговци с печени кестени.

Именно френски е медицинския трактат от XVI век, в който се препоръчва преди да бъдат изпечени, кестените да бъдат прободени "за да може през дупката да излиза вятърът, който огънят раздвижва. В противен случай те ще гръмнат и положително ще изплашат или ще изложат на опасност присъстващите".

На югоизток от Франция пък се намира остров Корсика, който е един от двадесет и шестте й региона. Островът е известен и като рождено място на Наполеон Бонапарт. Вероятно като малък е хапнал доста кестени, така че можем да кажем, че освен всичко друго, кестените са изиграли важна роля в историята. В района Castagniccia /на корсикански Castagna - кестен/, са посети много кестенови дървета, от който се произвежда кестеновото брашно. От него пък се приготвят различни ястия.

Освен във Франция, рецептите с кестени са любими и в Италия, Испания и Китай. В България се ядат рядко и най-често варени или печени.

Може би е важно да упоменем, че в тази статия говорим за ядливите сладки кестени, а не за конските, които са част от флората на почти всеки град в България. Конските кестени - също есенни чеда, имат полезно и важно за човека действие - но в медицината. Те не се използват в кулинарията.

Ако сте решили да приготвите кестени, търсете такива, които имат лъскава, тъмнокафява кора и не миришат на влага или мухъл. Ако не сте опитвали кестени досега, то знайте, че техният вкус е сладък и от части напомня този на картофите.

Коментари
2014-01-13 #6
Dancho
Когато слагате кестените в предварително загрятата фурна налейте полувин чаша вода ако искате да не изсьхват при печенето
2010-11-03 #5
Iskra
От моя опит с печените кестени си правя извод, че стават вкусни само, когато са правени на истински огън. Помня, през детството си, че с баща ми ходехме в гората (имаше много кестени), палихме огън и директно ги хвърляхме в него. Когато кестена става готов, при разпукването, изхвръква от огъня. Беше много вкусно. Пробвала съм няколко пъти да постигна същото с печене на фурна, но кестените само изсъхват и едвам се ядат.
2010-11-03 #4
Инна Георгиева
Гери аз правя печени, не стават точно като тези от улиците
Единствена трудност е да им направиш дупчици. Но ето тук е написано, как по-лесно да стане това http://www.hera.bg/s.php?n=181
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Как да приготвим: Кестени
· Съпричастни ли сте към живота?
· Ох, схванах се!
· 14 съвета за по- енергичен ден
· Постен сладкиш с ябълки и грис
· Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
· Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Есента е много тиха
· 7 начина да повишим имунитета си
· Есенна грижа за косата
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
· Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Чубрицата - традиционна и полезна...билка
· Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
· Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
· Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Най-важните правила за употреба на билките
Сряда
29
Юли 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook