Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Кестени



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение! Важното е, че с есента имаме възможност да опитаме тези ароматни ядки. Можем да ги хапваме сладки или солени. Избирайте такива с лъскава, тъмнокафява кора, които не миришат на влага или мухъл.

Варени кестени:
С остър нож цепваме върха на кестените. Когато извършвате това действие е по-добре да поставите плодът върху хавлия или друг плат,за да не се хлъзне и да се порежете. В тенджера ги варим покрити с 2-3 пръста вода за около 5-10 минути, след като заври. Противно на очакванията, повечето варене не прави кестените по-меки и вкусни, напротив, преваряването води до разронване на кестена.

Препоръчвам ви да ги обелите с нож докато са още топли. Внимавайте! Не малко пръсти са "паднали" в боя с беленето на кестени.

Сладки кестени
Ако искате след като ги обелите, можете да си направите сладки кестени.
За целта загряваме малко захар с масло, докато придобие златен цвят. Прибавяме кестените с част от водичката, с която са врели, оставяме така около 20 минути.


Но най-вкусни според мен са печените кестени
1.Важно правило за печените кестени е да бъдат продупчени. Поставете ядката върху кърпа и срежете процеп под формата на кръст - липсата на дупка ще доведе до хвърчащи кестени, почукващи върху стъклото на фурната ви. (Ножът за хляб върши перфектна работа - с него е нужно съвсем лек натиск, зъбците правят мини дупчици/
2. Нареждаме кестените в тавичка с цепнатината нагоре.
3. Печем във фурна, на 190 градуса за 15-20 минути.
4. Белим ги възможно най-горещи. Освен твърдата кора, махаме и тънката кожичка на кестена. Посоляваме.

Е, ако си имаш вила или къща с двор и възможност да запалиш дървени въглища, ти препоръчвам да си измислиш някаква тенекия с дупки, която да поставиш върху въглищата. Няма какво да се лъжем, опушеният вкус е неповторим.

При всички положения, хапвайте кестените топли!

Виж още статии за:   Рецепти · Как да... · Основни ястия · Кестените ·
Коментари
2014-11-07 #8
Криси
Супер
2013-10-24 #7
червенокоса блндинка
благодарности
2012-11-07 #6
Инна Георгиева
Опитах по съвет на Боряна без да режа ъгълчетата за сваряване, варих в тенджерата под налягане, станаха чудесни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Елда с кестени
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
Виж още статии за:   Рецепти · Как да... · Основни ястия · Кестените ·
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook