Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Кестени


Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение! Важното е, че с есента имаме възможност да опитаме тези ароматни ядки. Можем да ги хапваме сладки или солени. Избирайте такива с лъскава, тъмнокафява кора, които не миришат на влага или мухъл.

Варени кестени:
С остър нож цепваме върха на кестените. Когато извършвате това действие е по-добре да поставите плодът върху хавлия или друг плат,за да не се хлъзне и да се порежете. В тенджера ги варим покрити с 2-3 пръста вода за около 5-10 минути, след като заври. Противно на очакванията, повечето варене не прави кестените по-меки и вкусни, напротив, преваряването води до разронване на кестена.

Препоръчвам ви да ги обелите с нож докато са още топли. Внимавайте! Не малко пръсти са "паднали" в боя с беленето на кестени.

Сладки кестени
Ако искате след като ги обелите, можете да си направите сладки кестени.
За целта загряваме малко захар с масло, докато придобие златен цвят. Прибавяме кестените с част от водичката, с която са врели, оставяме така около 20 минути.


Но най-вкусни според мен са печените кестени
1.Важно правило за печените кестени е да бъдат продупчени. Поставете ядката върху кърпа и срежете процеп под формата на кръст - липсата на дупка ще доведе до хвърчащи кестени, почукващи върху стъклото на фурната ви. (Ножът за хляб върши перфектна работа - с него е нужно съвсем лек натиск, зъбците правят мини дупчици/
2. Нареждаме кестените в тавичка с цепнатината нагоре.
3. Печем във фурна, на 190 градуса за 15-20 минути.
4. Белим ги възможно най-горещи. Освен твърдата кора, махаме и тънката кожичка на кестена. Посоляваме.

Е, ако си имаш вила или къща с двор и възможност да запалиш дървени въглища, ти препоръчвам да си измислиш някаква тенекия с дупки, която да поставиш върху въглищата. Няма какво да се лъжем, опушеният вкус е неповторим.

При всички положения, хапвайте кестените топли!

Виж още статии за:   Рецепти · Основни ястия · Как да... · Кестените ·
Коментари
2014-11-07 #8
Криси
Супер
2013-10-24 #7
червенокоса блндинка
благодарности
2012-11-07 #6
Инна Георгиева
Опитах по съвет на Боряна без да режа ъгълчетата за сваряване, варих в тенджерата под налягане, станаха чудесни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Печени кестени срещу есенната умора
· Съхранение и сервиране на виното
· Алкохолът и кулинарията – брак по любов
· Да спрем рака на гърдата навреме
· Панирани пиперки с доматен сос
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Виж още статии за:   Рецепти · Основни ястия · Как да... · Кестените ·
Неделя
29
Март 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Как да си захванем квас
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook