Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Кестени


Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение! Важното е, че с есента имаме възможност да опитаме тези ароматни ядки. Можем да ги хапваме сладки или солени. Избирайте такива с лъскава, тъмнокафява кора, които не миришат на влага или мухъл.

Варени кестени:
С остър нож цепваме върха на кестените. Когато извършвате това действие е по-добре да поставите плодът върху хавлия или друг плат,за да не се хлъзне и да се порежете. В тенджера ги варим покрити с 2-3 пръста вода за около 5-10 минути, след като заври. Противно на очакванията, повечето варене не прави кестените по-меки и вкусни, напротив, преваряването води до разронване на кестена.

Препоръчвам ви да ги обелите с нож докато са още топли. Внимавайте! Не малко пръсти са "паднали" в боя с беленето на кестени.

Сладки кестени
Ако искате след като ги обелите, можете да си направите сладки кестени.
За целта загряваме малко захар с масло, докато придобие златен цвят. Прибавяме кестените с част от водичката, с която са врели, оставяме така около 20 минути.


Но най-вкусни според мен са печените кестени
1.Важно правило за печените кестени е да бъдат продупчени. Поставете ядката върху кърпа и срежете процеп под формата на кръст - липсата на дупка ще доведе до хвърчащи кестени, почукващи върху стъклото на фурната ви. (Ножът за хляб върши перфектна работа - с него е нужно съвсем лек натиск, зъбците правят мини дупчици/
2. Нареждаме кестените в тавичка с цепнатината нагоре.
3. Печем във фурна, на 190 градуса за 15-20 минути.
4. Белим ги възможно най-горещи. Освен твърдата кора, махаме и тънката кожичка на кестена. Посоляваме.

Е, ако си имаш вила или къща с двор и възможност да запалиш дървени въглища, ти препоръчвам да си измислиш някаква тенекия с дупки, която да поставиш върху въглищата. Няма какво да се лъжем, опушеният вкус е неповторим.

При всички положения, хапвайте кестените топли!

Виж още статии за:   Рецепти · Основни ястия · Как да... · Кестените ·
Коментари
2013-10-24 #7
червенокоса блндинка
благодарности
2012-11-07 #6
Инна Георгиева
Опитах по съвет на Боряна без да режа ъгълчетата за сваряване, варих в тенджерата под налягане, станаха чудесни
2012-11-06 #5
Misho
Рецептата е супер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Печени кестени срещу есенната умора
· Как се пише мотивационно писмо
· Сироп от мащерка срещу настинки за деца
· Как да: Изберем възглавница
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Мусака със спанак и ориз
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Печено свинско бон филе
Виж още статии за:   Рецепти · Основни ястия · Как да... · Кестените ·
Сряда
30
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че, да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook