Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как се прави: Kурбан за здраве


Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени още преди приемането на християнството и е характерна изобщо за целия древен свят. С принасянето на кръвна жертва се влиза в диалог с висша сила, от която се измолва нещо или бива омилостивявана. Тази сила може да е божество, природна сила – водата, слънцето, огъня. Православната църква се отнася двусмислено по този въпрос. От една страна тя категорично отрича курбана, в смисъла на езическия му произход. От друга обаче по- низшите служители охотно отслужват за здраве и освещават храната курбан с молитва и тамян. Дори в случаите на курбан на цяло село или град, свещеникът е неделима част от курбана.

Защо и как и се дава общ курбан?

Идеята на курбана е да се измоли милост от висшите сили ( природни, светци, Богородица ) да не пращат болести и зло и да бъдат милостиви. Хората да живеят в мир и разбирателство и да не ги сполетяват бедствия и премеждия.
В миналото всяко село е правело курбан в някоя важна или специална местност в негова близост. Избиран е голям православен празник – Гергьовден, Голяма Богородица, Петковден, Димитровден, Никулден, Ивановден. Или празникът на определен светия, покровител на селото или владетел на природни стихии, причинили бедствие. Жертвеното животно, обикновено цяло агне, теле, овца, се освещава на поляната от попа и след това се заколва. В някои краища на страната се вари курбан чорба – от месото на късове, лукови глави и подправки, в други се пече цяло на чеверме. Готовата трапеза, на която има още хляб, вино, запалени свещи, се окадява и се чете молитва за здраве и благополучие на цялото село, за плодородие и да го пропускат природните бедствия. Всеки си опитва от храната, пие осветеното вино, но настроението не е празнично.

Традициите са разнородни, това е ясно, но има някои празници, на които се дава курбан с определени цели:

На Малка Богородица – за здраве на децата,

На Петковден – за нова къща

На св. Иван Рилски – за изцеление, ако в селото бушува болест

Отделно според професията или препитанието цял бранш или група дава курбан на светията покровител. Рибарите – на Никулден, овчарите – на Гергьовден, пчеларите – на св. Прокопи и т.н.


Какво животно се обрича за курбан?

Според някои то не трябва да рови в земята ( пиле, петел, кокошка и другите пернати) или да е нечисто ( кон, магаре, свиня ). Най- често за курбан се коли агне, овца, теле или се пълни шаран ( рибата трябва да е с люспи ). Приготвят се печени, варени, на чорба.

В живота на всеки човек има някакви трудности и изпитания, породени от независещи от него обстоятелства. Често се случват инциденти, като пътно произшествие, някаква смъртна опасност или животозастрашаваща болест.
В такива случаи си правим вкъщи лична служба с курбан.

Денят си избираме по два начина. Или точно на деня, като спомен от премеждието. Или по следния начин: отива се в църква и се избират три свещички, които се наричат на три предстоящи църковни празника със светия покровител. Преживелият опасността си избира една свещ и тогава се провежда неговият курбан.

Обикновено, заради по- малките мащаби се избира шаран, който се пълни с разнообразна плънка. Рибата се носи в църква и се опява за здраве на човека, на който е курбана, пали се свещичка за здраве. Приготвя се трапезата и се окадява с тамян, като най- възрастния и авторитетен член на семейството произнася благословия в смисъла на опасността, която е прескочила човека, да не го повтаря, а светията да го пази. Самият човек, за който е курбана, получава главата на рибата. След изяждането и, костите се заравят на място, където никой не стъпва.

Спорно е колко време трябва да се прави курбанът – някои го правят през година 1-ва, 3-та, 5-та, 7-ма и 9-та година, други – до края на живота.

Ако искате да си направите курбан за здраве, най- добре е да се посъветвате със служител на църквата, където ходите. Може той да ви каже нещо различно от това, нещо, което е характерно за вашия край.

Продължава: Курбан шаран
Коментари
2016-12-12 #8
Иван
Ами, попитайте попа все пак.
1. Курбан според мен може и с боб да направиш - раздаваш за здраве, а месоядните АКО и да не са доволни - да преклонят глави, че са получили.....
2. Езически - ДА, защото от Зевс се принасят жертви.
3. Поповете, всеки ден да освещават курбани - всеки ден мръвки ще има и за тях - те и не постят де..........
2016-08-27 #7
Юда
Ако курбана се падне в постен период какво се прави според вас че ми е интересно.
Дали целта на курбана е "кръвна" жертва или е друга.
И тези висши сили не ми звучат многж канонично.
2013-06-07 #6
Серафима
ЕТО КАКВО КАЗВА ЗА ЖЕРТВИТЕ ИЛИ КУРБАНИТЕ ОЩЕ ПРОРОК ИСАЙЯ ВЕКОВЕ ПРЕДИ ИИСУС ХРИСТОС ТОВА Е И НРАВСТВЕНО ПОСЛАНИЕ КЪМ ХРИСТИЯНИТЕ ДНЕС. "10. Чуйте словото Господне, князе содомски, вслушай се в закона на нашия Бог, народе гоморски!
11. За какво Ми са многото ваши жертви? казва Господ. Преситен съм на всесъжения от овни и на тлъстина от угоен добитък; и кръв от телета, от агнета и козли не искам.
12. Кога дохождате да се явите пред лицето Ми, кой ви иска да тъпчете дворите Ми?
13. Не принасяйте вече суетни дарове: каденето е отвратително за Мене; новомесечия, съботи и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие - и празнуване!
14. Душата Ми мрази вашите новомесечия и вашите празници: те са бреме за Мене, тежко Ми е да ги нося.
15. И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни.
16. Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло;
17. научете се да правите добро, търсете правда, избавяйте угнетен, защищавайте сирак, застъпяйте се за вдовица.
18. Тогава дойдете - и ще отсъдим, казва Господ. Да бъдат греховете ви и като багрено, - като сняг ще избеля; да бъдат червени и като пурпур, - като вълна ще избеля.
19. Ако поискате и послушате, ще ядете благата земни;
20. ако пък се отречете и упорствувате, меч ще ви изтреби: защото устата Господни говорят."
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Събота
14
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тематичната сватба - някои свежи и модерни идеи за съвършената сватба
Сватбите не са това, което бяха. Или поне вече не изглеждат по начина, по който изглеждаха до преди десетина...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Новогодишни късметчета
Новогодишните и коледни късметчета радват всички. Затова ви предлагам една интересна идея, с която можете...
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
Обичате да хапвате плодове и зеленчуци, нали? Да, аз също. Вкъщи вече е малка ботаническа био градина,...
Теория и практика на доброто парти
Да замислиш, организираш и да си домакиня на незабравимо парти е изкуство. Като всяко изкуство, важен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook