Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Българска национална кухня – що е то?


Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне – от природата, през фолклора, чак до спорта и красотата на жените. Някъде там, сред тях, се споменава и българската национална кухня. Всеки с умиление си спомня баницата на баба или кебапа, вкусен ненадейно в малка семейна механа в Балкана.

Но всеки, който познава историята и спецификата на мястото, което тази кухня обитава, т.е. Балкански полуостров, би посрещнал „национална” до „българска кухня” с известен скептицизъм. Знаем, че нашите земи балкански са видели какви ли не нашествия, кръвопролития, заселвания, владичества – военни и културни. Този, който не е минал оттук през хилядолетията, той не е оставил отпечатък върху облика на днешните Балкани. И ако на масата буйни страсти около историята и традициите врят и кипят с пълна сила, не по- малко напечено е положението в самата кухня. Ако на готвенето винаги се е гледало с пренебрежение, за разлика от чувствата, които влагат изтънчените французи и ценителите италианци в него, опре ли се до националния елемент – буйният балкански нрав избухва.

Исторически погледнато, ако трябва да сме справедливи, да се говори за национална кухня на който и да е народ от Балканите – просто е смехотворно. Огромното военно и политическо влияние на Османската империя оцветява и кулинарно всеки един завладян етнос. Гювеч, кьопоолу, капама, каварма, баклава – те не биха могли да бъдат с друг, освен с турски произход. Типични подправки и технологии на приготвяне, употребата на смляно месо в рецептите са неизменна част от всяка кухня на полуострова.

Отделно, в България има силни следи от гръцко влияние ( или обратното ) заради обширните райони на Тракия, които през вековете са преминавали ту в нашите, ту в гръцките граници. Ястия като мусака, таратор, великденският козунак, дроб сърма – сходни рецепти можем да открием в кухнята на българската и на гръцката домакиня. Славянският произход на българите и ролята на Русия в историята и културата ни, се олицетворяват от разнообразните тестени изделия, с чието разнообразие определено надвиваме съседите си – баници, тутманици, катми, тиганици, пирожки, понички, мекици, пити и погачи.

А нима можем да си представим ястия, които наричаме традиционно български, без картофите, пипера, фасула, домата? Макар манастирската боб чорба или родопският пататник в нашето съзнание винаги са били български гозби, произходът на съставките им е от далечна Америка и те навлизат по нашите земи едва през 16-17 в.

И така, ако можем да обобщим, макар и плахо – за българска национална кухня не можем да изведем понятие. По- скоро можем да говорим за балканска кухня с регионално своеобразие в различните краища на полуострова. Своеобразие, що се отнася до различни продукти, бялото саламурено сирене или сиренето Фета, до различно приготовление, пържене и печене на скара, или избор на подправки, лютото и киселото за някои супи и скари.

Това, че понятие „национална кухня” може и да няма, не означава, ще националните претенции ще бъдат укротени. Дори напротив. На фона на прословутата европейската интеграция застава въпросът за идентичността на всеки отделен член на европейския съюз, дори и тя да е кулинарна. Ние българите дори никак не сме напористи в това отношение и откровено проспиваме някои опити да бъдат напълно „национализирани” традиционните балкански ястия, а на места дори направо ни свиват и сърмите.

Ето някои гозби, предизвикали най- много дискусии:

Мусаката, един титан на българската кулинария, е сочена от гърците и, в последствие, приета навсякъде за гръцко ястие. Коректно би било да кажем обаче тракийско. В едни региони се ограничават до едни съставки, в други – прибавят много повече зеленчуци. Гърците я поднасят с праз и люти чушлета. Националният отпечатък не се ограничава само до рецептата, а и стига до гарнитурата. При нас тя е традиционното кисело мляко, което е и в заливката, а при гърците – тя се поднася с маслини. И с едно различно ударение ( гърците я произнасят мусАка ) – ето ти нова гозба. „Традиционно гръцка”, при това.

Един друг крайъгълен камък на българската кулинария е обикновеното, но наситено с емоции, кебапче. Колкото и да е странно за нас, на скарата се обръщат кебапчета и в Румъния, но там им добавят силен дъх на чесън и предпочитат кайма от говеждо. Истински потрес предизвикват обаче сръбските кебапчета, отново „национални” творения. Те си ги наричат „чепави”, не са по- големи от кутрето на мъжка ръка и се сервират по 10- 15 на брой, обикновено подлютени.

Ето, че съседите от Изток отново са намесени в най- грандиозния спор в това отношение, който през 2009г. успя да разклати и дипломатическите отношения между България и Сърбия. А именно – чия е шопската салата, доколко тя е шопска и доколко шопите изобщо са българи? Най- силната ни национална гордост на трапезата е точно тя – салатка от домати, краставици, печен пипер и лук, поръсени с настъргано сирене и наситнен магданоз.
Бяло, зелено, червено – трите цвята и всичко, което символизират, побрани в една чиния, най- добре съпроводена от малък, огнен аперитив. Така е било и така винаги ще бъде. Да, но съседите твърдят, че шопите всъщност били сърби, асимилирани от българите, и салатата „шопска” е салата сръбска. Нищо, че не се приготвя по същия начин – чушката им е сурова и често люта, доматите и краставиците са по на ситно, сиренето хич го няма. Тук не може да не се събуди и нашата национална гордост от салатата на слънчевите августовски домати, драматичното червено и сладостта на печения пипер, неповторимата свежест на краставицата и уникалния вкус на домашното краве сирене. Така, както си я правим ние.

Явно, наред с националните, етническите и историческите, така и кулинарните страсти, няма скоро да утихнат. Но дори и така да е, ние си знаем, че нашето е най- вкусно, най- истинско, точно защото си е наше и вкусът му се е пропил в спомените, традициите и всичко, което е българско.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
· 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
· Най-шантавите бради и мустаци за 2019 г.
Неделя
8
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook