Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Българска национална кухня – що е то?


Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне – от природата, през фолклора, чак до спорта и красотата на жените. Някъде там, сред тях, се споменава и българската национална кухня. Всеки с умиление си спомня баницата на баба или кебапа, вкусен ненадейно в малка семейна механа в Балкана.

Но всеки, който познава историята и спецификата на мястото, което тази кухня обитава, т.е. Балкански полуостров, би посрещнал „национална” до „българска кухня” с известен скептицизъм. Знаем, че нашите земи балкански са видели какви ли не нашествия, кръвопролития, заселвания, владичества – военни и културни. Този, който не е минал оттук през хилядолетията, той не е оставил отпечатък върху облика на днешните Балкани. И ако на масата буйни страсти около историята и традициите врят и кипят с пълна сила, не по- малко напечено е положението в самата кухня. Ако на готвенето винаги се е гледало с пренебрежение, за разлика от чувствата, които влагат изтънчените французи и ценителите италианци в него, опре ли се до националния елемент – буйният балкански нрав избухва.

Исторически погледнато, ако трябва да сме справедливи, да се говори за национална кухня на който и да е народ от Балканите – просто е смехотворно. Огромното военно и политическо влияние на Османската империя оцветява и кулинарно всеки един завладян етнос. Гювеч, кьопоолу, капама, каварма, баклава – те не биха могли да бъдат с друг, освен с турски произход. Типични подправки и технологии на приготвяне, употребата на смляно месо в рецептите са неизменна част от всяка кухня на полуострова.

Отделно, в България има силни следи от гръцко влияние ( или обратното ) заради обширните райони на Тракия, които през вековете са преминавали ту в нашите, ту в гръцките граници. Ястия като мусака, таратор, великденският козунак, дроб сърма – сходни рецепти можем да открием в кухнята на българската и на гръцката домакиня. Славянският произход на българите и ролята на Русия в историята и културата ни, се олицетворяват от разнообразните тестени изделия, с чието разнообразие определено надвиваме съседите си – баници, тутманици, катми, тиганици, пирожки, понички, мекици, пити и погачи.

А нима можем да си представим ястия, които наричаме традиционно български, без картофите, пипера, фасула, домата? Макар манастирската боб чорба или родопският пататник в нашето съзнание винаги са били български гозби, произходът на съставките им е от далечна Америка и те навлизат по нашите земи едва през 16-17 в.

И така, ако можем да обобщим, макар и плахо – за българска национална кухня не можем да изведем понятие. По- скоро можем да говорим за балканска кухня с регионално своеобразие в различните краища на полуострова. Своеобразие, що се отнася до различни продукти, бялото саламурено сирене или сиренето Фета, до различно приготовление, пържене и печене на скара, или избор на подправки, лютото и киселото за някои супи и скари.

Това, че понятие „национална кухня” може и да няма, не означава, ще националните претенции ще бъдат укротени. Дори напротив. На фона на прословутата европейската интеграция застава въпросът за идентичността на всеки отделен член на европейския съюз, дори и тя да е кулинарна. Ние българите дори никак не сме напористи в това отношение и откровено проспиваме някои опити да бъдат напълно „национализирани” традиционните балкански ястия, а на места дори направо ни свиват и сърмите.

Ето някои гозби, предизвикали най- много дискусии:

Мусаката, един титан на българската кулинария, е сочена от гърците и, в последствие, приета навсякъде за гръцко ястие. Коректно би било да кажем обаче тракийско. В едни региони се ограничават до едни съставки, в други – прибавят много повече зеленчуци. Гърците я поднасят с праз и люти чушлета. Националният отпечатък не се ограничава само до рецептата, а и стига до гарнитурата. При нас тя е традиционното кисело мляко, което е и в заливката, а при гърците – тя се поднася с маслини. И с едно различно ударение ( гърците я произнасят мусАка ) – ето ти нова гозба. „Традиционно гръцка”, при това.

Един друг крайъгълен камък на българската кулинария е обикновеното, но наситено с емоции, кебапче. Колкото и да е странно за нас, на скарата се обръщат кебапчета и в Румъния, но там им добавят силен дъх на чесън и предпочитат кайма от говеждо. Истински потрес предизвикват обаче сръбските кебапчета, отново „национални” творения. Те си ги наричат „чепави”, не са по- големи от кутрето на мъжка ръка и се сервират по 10- 15 на брой, обикновено подлютени.

Ето, че съседите от Изток отново са намесени в най- грандиозния спор в това отношение, който през 2009г. успя да разклати и дипломатическите отношения между България и Сърбия. А именно – чия е шопската салата, доколко тя е шопска и доколко шопите изобщо са българи? Най- силната ни национална гордост на трапезата е точно тя – салатка от домати, краставици, печен пипер и лук, поръсени с настъргано сирене и наситнен магданоз.
Бяло, зелено, червено – трите цвята и всичко, което символизират, побрани в една чиния, най- добре съпроводена от малък, огнен аперитив. Така е било и така винаги ще бъде. Да, но съседите твърдят, че шопите всъщност били сърби, асимилирани от българите, и салатата „шопска” е салата сръбска. Нищо, че не се приготвя по същия начин – чушката им е сурова и често люта, доматите и краставиците са по на ситно, сиренето хич го няма. Тук не може да не се събуди и нашата национална гордост от салатата на слънчевите августовски домати, драматичното червено и сладостта на печения пипер, неповторимата свежест на краставицата и уникалния вкус на домашното краве сирене. Така, както си я правим ние.

Явно, наред с националните, етническите и историческите, така и кулинарните страсти, няма скоро да утихнат. Но дори и така да е, ние си знаем, че нашето е най- вкусно, най- истинско, точно защото си е наше и вкусът му се е пропил в спомените, традициите и всичко, което е българско.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Кой празнува на 1 октомври?
· 30 септември - Международен ден на преводача
Четвъртък
17
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook