Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледна питка с паричка


Боговица, бъдняк


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите часове на Нова година, я правят на Коледа. Сигурно, защото само тогава всички успяват да се съберат заедно на масата. Вярно е, че традициите не са това, което бяха и че светът е хубав, защото е шарен, но аз все още смятам, че има някаква магия в това да продължим обичаите на нашите баби. Да прескочим чисто религията, да вникнем в историята и смисъла на техните надежди, вярвания и разговори с природата, скрити именно в насъщния. По традиция именно питка с паричка приготвяли те (ако не ти се чете, скролни по-долу за рецептата)

С желанието за повече радостни дни, измолени чрез обредния хляб, с времето на някои места в България, освен паричка, започнали да слагат дрянови клонки, различни варива и семки - символизиращи здраве и плодородие за нивите. Предполагам, че има вероятност подобни практики да са началото и на баницата с късмети.

Питката за Бъдни вечер, разбира се, е постна, както всичко друго на трапезата. В народните разбирания тя е безкръвна жертва и умилостивява по-висшите от човека сили. Питката нашите баби приготвяли от нов квас, облечени в новите или поне чисти дрехи.

Обредна пита с квас за Бъдни вечер

По традиция питката се замесва сутринта преди Бъдни вечер. Някога с нов квас и с мълчана вода - младите моми, носели водата с менци от чешмата, като през цялото време по пътя за дома непродумвали и дума. И ако през останалото време на година се ползвало каквото брашно има, за питката за Бъдни вечер се използвало най-хубавото, най-бялото.

По форма питката, наричана още "боговица" или "бъдняк" е кръгла- символизираща безконечността, цикличността в живота, нея се влага и монета - символ на благополучие. Украсява се с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие.

По традиция питката за Коледа се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни. На други места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите и се изрича "Еййй толкова да е високо житото" и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли "Амин! Дай Боже". На трапезата питката се слага още топла, в миналото цялата трапеза за Бъдни вечер се подреждала на земята.

Първото парче от питката се отделя за Богородица, второто парче за къщата, а останалата част от питата се раздава на семейството - разчупването и раздаването се прави от дясно наляво - посоката на живота в разбиранията на българина. Разбира се, на който се падне парата е отредено и най-голямото щастие през следващата година.


Рецепта за пита с паричка за Бъдни вечер
500 гр брашно + за омесване
1/2 кубче прясна мая
250-300 мл вода
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л олио
1 с.л оцет

В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода. Оставяме да шупне 20 минути.
Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа. Така оставяме да втаса около час в топла стая.

След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките ("изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие" ), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.

Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все пак имайте предвид, че така питката сладни). Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разбито с малко олио.
Коментари
2019-12-24 #16
Несити
Даниел
"Какви са тези глупости дето ги пишат по разни сайтове от хора, които си нямат и понятие? Питката за Бъдни вечер се прави без МАЯ!!! Безквасен хляб!"

Много важно
2019-12-24 #15
Несити
Azsam, защо мислиш, че рецептата ти е виновна
2018-12-24 #14
Azsam
Ужасна рецепта .Не стана нищо
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
Успение на св.Анна - 25 юли
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както...
Коледен календар за деца
Казват, че най-хубавото на Коледа е очакването тя да дойде. Цялото това нетърпение, приготовление, украса,...
Да намалим жегата у дома
Съгласете се, че жегата е нещо много неприятно. Но ако има нещо по-неприятно от нея, това е, след като...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Черешова задушница
В събота преди Петдесетница църквата извършва заупокойна панихида за душите на умрелите. Този ден народът...
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Да кажем дружина: "Да бъде!"
Събрали се сабор, табор, момци, все коледари. Де рано ранили, де късно къснилипо тез кални друмища. Те...
Как да изберем тапети - II
Много уют придават на гостната текстилните тапети. Те са екологични, красиви, изглеждат стилно и луксозно,...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
За бебето с любов - идеи за подарък - I
Да избираш подарък за бебе е вълнуваща и емоционална задача, сама по себе си празник. Но понякога и доста...
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
По-дълъг живот за откъснатите цветя
Не помня какъв беше повода, но колегите в офиса ми бяха подарили огромен букет с любимите ми хризантеми....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
24 май...какъвто трябва да бъде
България има единствения в света национален празник, посветен на писмеността, културата и просветата....
Аквариумът - късче от водния свят у дома
Сигурно ви се е случвало да останете очаровани от красотата на аквариум, видян в дома на приятел, в някоя...
Как да се справим с хранителните молци
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Коледни пости - седмица 2
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook