Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледна питка с паричка


Боговица, бъдняк


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите часове на Нова година, я правят на Коледа. Сигурно, защото само тогава всички успяват да се съберат заедно на масата. Вярно е, че традициите не са това, което бяха и че светът е хубав, защото е шарен, но аз все още смятам, че има някаква магия в това да продължим обичаите на нашите баби. Да прескочим чисто религията, да вникнем в историята и смисъла на техните надежди, вярвания и разговори с природата, скрити именно в насъщния. По традиция именно питка с паричка приготвяли те (ако не ти се чете, скролни по-долу за рецептата)

С желанието за повече радостни дни, измолени чрез обредния хляб, с времето на някои места в България, освен паричка, започнали да слагат дрянови клонки, различни варива и семки - символизиращи здраве и плодородие за нивите. Предполагам, че има вероятност подобни практики да са началото и на баницата с късмети.

Питката за Бъдни вечер, разбира се, е постна, както всичко друго на трапезата. В народните разбирания тя е безкръвна жертва и умилостивява по-висшите от човека сили. Питката нашите баби приготвяли от нов квас, облечени в новите или поне чисти дрехи.

Обредна пита с квас за Бъдни вечер

По традиция питката се замесва сутринта преди Бъдни вечер. Някога с нов квас и с мълчана вода - младите моми, носели водата с менци от чешмата, като през цялото време по пътя за дома непродумвали и дума. И ако през останалото време на година се ползвало каквото брашно има, за питката за Бъдни вечер се използвало най-хубавото, най-бялото.

По форма питката, наричана още "боговица" или "бъдняк" е кръгла- символизираща безконечността, цикличността в живота, нея се влага и монета - символ на благополучие. Украсява се с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие.

По традиция питката за Коледа се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни. На други места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите и се изрича "Еййй толкова да е високо житото" и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли "Амин! Дай Боже". На трапезата питката се слага още топла, в миналото цялата трапеза за Бъдни вечер се подреждала на земята.

Първото парче от питката се отделя за Богородица, второто парче за къщата, а останалата част от питата се раздава на семейството - разчупването и раздаването се прави от дясно наляво - посоката на живота в разбиранията на българина. Разбира се, на който се падне парата е отредено и най-голямото щастие през следващата година.


Рецепта за пита с паричка за Бъдни вечер
500 гр брашно + за омесване
1/2 кубче прясна мая
250-300 мл вода
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л олио
1 с.л оцет

В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода. Оставяме да шупне 20 минути.
Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа. Така оставяме да втаса около час в топла стая.

След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките ("изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие" ), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.

Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все пак имайте предвид, че така питката сладни). Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разбито с малко олио.
Коментари
2020-03-25 #17
NadyaK
Лесна рецепта, а питката се получи великолепна! Ако имаше как бих споделила снимка. Благодаря за рецептата!
2019-12-24 #16
Несити
Даниел
"Какви са тези глупости дето ги пишат по разни сайтове от хора, които си нямат и понятие? Питката за Бъдни вечер се прави без МАЯ!!! Безквасен хляб!"

Много важно
2019-12-24 #15
Несити
Azsam, защо мислиш, че рецептата ти е виновна
2018-12-24 #14
Azsam
Ужасна рецепта .Не стана нищо
2018-12-23 #13
Поли
И моята питка се получи много добре. Благодаря за споделената рецепта.
2016-12-29 #12
кроки
не е супер ама ако няма друго за ядене става
2016-12-29 #11
Вики
При мен се получи но не я използвах за коледа и вие недейте не е традициона питка!!!
Но иначе е вкусна и си засложава да се опита
2015-01-06 #10
Даниел
Какви са тези глупости дето ги пишат по разни сайтове от хора, които си нямат и понятие? Питката за Бъдни вечер се прави без МАЯ!!! Безквасен хляб!
2013-12-18 #9
irena
Ще се пробвам и аз да я направя ,дано ми се получи Ще ви пиша за резултата .
2012-12-27 #8
Alex
Рецептата за питката я разпространих сред роднини и приятели и на всички се е получила добре. Мерси.
2012-12-24 #7
ЗАРА
Питата за Бъдни вечер е безквасен хляб- прави се със сода ! Това е традицията от хилядолетия !
2012-12-18 #6
Инна Георгиева
Много се радвам! Тази година ще опитам да направя коледната питка с квас, дано и тя ми е сполучлива и ще я споделя. Весели празници!
2012-12-18 #5
абв
много хубава стана питката просто невероятна благодаря за рецептата
2011-12-27 #4
Alex
Благодаря за сполучливата рецепта....мн хубава стана питката.
2011-12-24 #3
Инна Георгиева
Радвам се Весело посрещане на Коледа!
2011-12-24 #2
Натали
Стана чудесна пита!
2011-12-24 #1
Натали
супер рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Импровизиран киш с праз и бекон
Петък
29
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Св. Иван Рилски - българският светец-лечител
Свeти Иван Рилски е считан за покровител на българския народ, основател и пазител на най-големия ни манастир...
Полезни съвети, ако сте с куче на път
Лято е – време за пътувания и летни приключения, за туристически открития и споделени моменти с любимите...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Христос воскресе!
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи Нека помним, че не възгласите "Христос...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Пролетно вдъхновение за декорация на дома
Привет, артистични хора от Хера! Реших да вдъхновя участниците в конкурса "Пролет с Hera.bg" и да ви...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Бабинден
По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Какво ви „казва” домашният любимец? - II
Котката – грациозна и недостъпна Маниерите на котката са достойни за завиждане. Тя се движи с изключителна...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Форми за сладкиши – какви да изберем
Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен...
Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Зимата е обичан и предпочитан сезон не само за много хора, но и за техните кучета – повечето обожават...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Ихтима - 2 февруари
На 2 февруари православните християни почитаме паметта и делото на Свети Патриарх Евтимий Търновски (около...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
Да намалим жегата у дома
Съгласете се, че жегата е нещо много неприятно. Но ако има нещо по-неприятно от нея, това е, след като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook