Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Амарантът – събуден за нов живот


Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори опитвали при бабите си на село баница със щир, който е близък негов родственик. Историята на амаранта започва от времето на ацтеките и макар че той преминава през много перипетии успява да се запази и до наши дни. Причината естествено е освен във вкусовите му качества и в неговите полезни съставки.

Познати са над 60 сорта амарант. Той има високо съдържание на суров протеин и лизин. Семената са богати още на аминокиселини, ненаситени мазнини, скорбяла, витамини А, С, Е, магнезий, фосфор, калций, фолиева киселина, желязо и фибри. Едно от най-почитаните му качества е липсата на глутен, което го прави подходящ за малки деца и хора с алергия към глутена. Включването на амарант в менюто ви ще помогне още на работата на стомашно-чревния тракт и ще ви зареди с енергия.


Как да го консумираме?
Вариантите да опитате амарант са много. Най-често той се вари с вода в съотношение 1:3 за около 25 минути. Времето е ориентировъчно и зависи от различните сортове. След това може да го овкусите по предпочитан начин – със сушени плодове, мед, ядки, краве масло или сирене. Внимавайте да не го преварите, защото това му придава леко гумен вкус. Вари се на слаб огън за предпочитане под капак. Може ако желаете да го накиснете предварително около 8 часа. При тази процедура не поема много вода, подобно на просото.

Използва се за сгъстяване на супи, фрикасета и сосове. Опитайте да го добавите и към леща или боб и ще откриете нов вариант на традиционните ястия.

Чудесна вкусова и здравословна комбинация се получава когато към равни части киноа и ориз прибавите половин част амарант и ги сварите заедно.

Може да предложите амаранта и като гарнитура към различни меса и ястия или заедно със зеленчуци.


От семената на амаранта се мели брашно. Използва се за направата на макаронени изделия, палачинки, сладкиши и различни печива. Може да го смесвате и с други видове брашна.
Много оригинално предложение е да си направите пуканки от амарант. Приготвят се като царевичните, но стават много по-малки. Предлагат се и готови в био магазините. Могат да се поднесат и за закуска като се овкусят подобно на мюсли с мед, и им се добавят сушени плодове и ядки.

Искам да обърна специално внимание на майките. Амарантът е много полезен за децата, а и те в повечето случаи харесват вкуса му. Както вече споменахме той не съдържа глутен и може да бъде включен рано в детското меню, заедно с елдата, киноата и ориза.

Ето няколко предложения за децата:

като каша с прибавени плодове или кисело мляко (ако вече давате)

като каша в комбинация с други зърна (елда, просо и киноа)

в основни ястия, където замества ориза във всички рецепти

добавен към супата за сгъстяване

амарантови пуканки – предложени самостоятелно или за закуска в комбинация с плодове.

Желателно е да съхранявате амаранта в плътно затворен съд на тъмно и прохладно място, ако се налага и в хладилник, за да се запазят вкусовите му качества.
Коментари
2012-01-11 #2
weri
От магазините за здравословни храни най-вече
2012-01-10 #1
Raikova
А от къде се купува амаранта?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Еднакви дрехи за мама и бебе - да или не?
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Пирамида на здравословното хранене
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Най-важните съвети в помощ на родителите на първокласниците
· 7 дразнещи навика на поколение Z
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Петък
22
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Сексизъм и сексуалната освободеност на жените - митове и двойни стандарти
Сексуалността е неделима част от всеки здрав психически и физически човек. Темата за сексуалната освободеност...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook