Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Амарантът – събуден за нов живот


Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори опитвали при бабите си на село баница със щир, който е близък негов родственик. Историята на амаранта започва от времето на ацтеките и макар че той преминава през много перипетии успява да се запази и до наши дни. Причината естествено е освен във вкусовите му качества и в неговите полезни съставки.

Познати са над 60 сорта амарант. Той има високо съдържание на суров протеин и лизин. Семената са богати още на аминокиселини, ненаситени мазнини, скорбяла, витамини А, С, Е, магнезий, фосфор, калций, фолиева киселина, желязо и фибри. Едно от най-почитаните му качества е липсата на глутен, което го прави подходящ за малки деца и хора с алергия към глутена. Включването на амарант в менюто ви ще помогне още на работата на стомашно-чревния тракт и ще ви зареди с енергия.


Как да го консумираме?
Вариантите да опитате амарант са много. Най-често той се вари с вода в съотношение 1:3 за около 25 минути. Времето е ориентировъчно и зависи от различните сортове. След това може да го овкусите по предпочитан начин – със сушени плодове, мед, ядки, краве масло или сирене. Внимавайте да не го преварите, защото това му придава леко гумен вкус. Вари се на слаб огън за предпочитане под капак. Може ако желаете да го накиснете предварително около 8 часа. При тази процедура не поема много вода, подобно на просото.

Използва се за сгъстяване на супи, фрикасета и сосове. Опитайте да го добавите и към леща или боб и ще откриете нов вариант на традиционните ястия.

Чудесна вкусова и здравословна комбинация се получава когато към равни части киноа и ориз прибавите половин част амарант и ги сварите заедно.

Може да предложите амаранта и като гарнитура към различни меса и ястия или заедно със зеленчуци.


От семената на амаранта се мели брашно. Използва се за направата на макаронени изделия, палачинки, сладкиши и различни печива. Може да го смесвате и с други видове брашна.
Много оригинално предложение е да си направите пуканки от амарант. Приготвят се като царевичните, но стават много по-малки. Предлагат се и готови в био магазините. Могат да се поднесат и за закуска като се овкусят подобно на мюсли с мед, и им се добавят сушени плодове и ядки.

Искам да обърна специално внимание на майките. Амарантът е много полезен за децата, а и те в повечето случаи харесват вкуса му. Както вече споменахме той не съдържа глутен и може да бъде включен рано в детското меню, заедно с елдата, киноата и ориза.

Ето няколко предложения за децата:

като каша с прибавени плодове или кисело мляко (ако вече давате)

като каша в комбинация с други зърна (елда, просо и киноа)

в основни ястия, където замества ориза във всички рецепти

добавен към супата за сгъстяване

амарантови пуканки – предложени самостоятелно или за закуска в комбинация с плодове.

Желателно е да съхранявате амаранта в плътно затворен съд на тъмно и прохладно място, ако се налага и в хладилник, за да се запазят вкусовите му качества.
Коментари
2012-01-11 #2
weri
От магазините за здравословни храни най-вече
2012-01-10 #1
Raikova
А от къде се купува амаранта?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Патладжанена разядка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· За външния вид, дрехите и подрастващите момичета
· Какви грешки допускаме, когато постоянно угаждаме на децата си?
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Събота
22
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Воинът в нас – имунната система - II
Стресът също отслабва имунитета. Често при жените се случва например продължителна стресова ситуация...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook