Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печена скумрия на фурна


Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност това е така и в световен мащаб, но за първото имам лични наблюдения. В черноморските райони хапването й е по-рядко, но виж във вътрешността, където разнобразието на риба е рядкост, нещата не стоят така. Въпреки че във Варна могат да се опитат да те убедят, че се продава и прясна доколкото знам от "старите морски вълци" тя е просто размразена. Чувала съм, пак от тях, че и във Варненски води са ловяли с мрежи черноморска скумрия, но към днешна дата уловът и в наши води е по-скоро изключение.

Скумрията винаги чистя още замразена, защото е пъти по-лесно. Този урок ми е преподаван от баща ми още в ранните детски години, когато да призная хапвахме често скумрия, която татко приготвяше на скарата на терасата.
Оставяме замразената риба леко да отпусне, но не и да се размрази. Отрязваме главата и правим разрез по дължината на корема. Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение. После почистваме добре с ножче всички черни венички, защото иначе горчат наистина неприятно. Имайте предвид, че за скарата са подходящи по-големите риби - над 500 гр, а за печене по-малките.


скумрия - 400 гр
половин лимон
сол, черен пипер

Приготвянето й не е нищо сложно, малко черен млян пипер, сол, 3-4 резена лимон във всяка рибка. Червеният ефект върху лимона съм направила, като съм капнала няколко капки червено вино. По желание може клонче розмарин. Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна.

Да включваме скумрия в менюто си не е никак лоша идея. Вярно, че мирише малко повече от рибно филе, но определено е и по-полезна от него. Тя е чудесен източник на лесно усвоими белтъчини, наситени мастни киселини, фосфор, калий, натрий, селен и важните витамини от B групата.




Коментари
2014-03-01 #3
Svetla
Аз напоследък често правя скумрия на фурна, /лятото на скара, но зимата.. бррр / като използвам 1-2 малки трика: скумрията натърквам с морска сол и завивам с хартия за печене и отгоре и отдолу /като пакетче/. Така се получава ефекта на препечена като на скара, без да търкате после тавите до безумие.
2014-02-28 #2
Инна Георгиева
Съгласна!
2014-02-28 #1
Диан
Ами щом мирише ,тогава си яжте немиришещото рибно филе
Какво значи "мирише"? Всяка риба си има нейна миризма.Нали трябва да разберем че ядем Скумрия. Аз Скумрията не я ям защото няма друго какво да ям , та да си викам "е малко мирише ама кво да се прави - ще я ям" .
Ако имаше Скумрия която да мирише на пиле дали някой щеше да я яде?
Скумрията си е хубава защото мирише на скумрия. Месо дето няма никакъв мирис , аз няма да го погледна.
И без друго на пазара ни продават само синтетики без никакъв мирис.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Платерина плакия по Варненски
· Салата с кълнове и риба тон
· Печена трицона
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Бърза баница в кексова форма
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Панирани пиперки с доматен сос
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Сакъз - свойствата на мастиковата смола
· Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
· Зимно меню за здрави хора
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Супа от тиква и скариди с кокос
Неделя
1
Март 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook