Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печена скумрия на фурна


Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност това е така и в световен мащаб, но за първото имам лични наблюдения. В черноморските райони хапването й е по-рядко, но виж във вътрешността, където разнобразието на риба е рядкост, нещата не стоят така. Въпреки че във Варна могат да се опитат да те убедят, че се продава и прясна доколкото знам от "старите морски вълци" тя е просто размразена. Чувала съм, пак от тях, че и във Варненски води са ловяли с мрежи черноморска скумрия, но към днешна дата уловът и в наши води е по-скоро изключение.

Скумрията винаги чистя още замразена, защото е пъти по-лесно. Този урок ми е преподаван от баща ми още в ранните детски години, когато да призная хапвахме често скумрия, която татко приготвяше на скарата на терасата.
Оставяме замразената риба леко да отпусне, но не и да се размрази. Отрязваме главата и правим разрез по дължината на корема. Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение. После почистваме добре с ножче всички черни венички, защото иначе горчат наистина неприятно. Имайте предвид, че за скарата са подходящи по-големите риби - над 500 гр, а за печене по-малките.


скумрия - 400 гр
половин лимон
сол, черен пипер

Приготвянето й не е нищо сложно, малко черен млян пипер, сол, 3-4 резена лимон във всяка рибка. Червеният ефект върху лимона съм направила, като съм капнала няколко капки червено вино. По желание може клонче розмарин. Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна.

Да включваме скумрия в менюто си не е никак лоша идея. Вярно, че мирише малко повече от рибно филе, но определено е и по-полезна от него. Тя е чудесен източник на лесно усвоими белтъчини, наситени мастни киселини, фосфор, калий, натрий, селен и важните витамини от B групата.




Коментари
2014-03-01 #3
Svetla
Аз напоследък често правя скумрия на фурна, /лятото на скара, но зимата.. бррр / като използвам 1-2 малки трика: скумрията натърквам с морска сол и завивам с хартия за печене и отгоре и отдолу /като пакетче/. Така се получава ефекта на препечена като на скара, без да търкате после тавите до безумие.
2014-02-28 #2
Инна Георгиева
Съгласна!
2014-02-28 #1
Диан
Ами щом мирише ,тогава си яжте немиришещото рибно филе
Какво значи "мирише"? Всяка риба си има нейна миризма.Нали трябва да разберем че ядем Скумрия. Аз Скумрията не я ям защото няма друго какво да ям , та да си викам "е малко мирише ама кво да се прави - ще я ям" .
Ако имаше Скумрия която да мирише на пиле дали някой щеше да я яде?
Скумрията си е хубава защото мирише на скумрия. Месо дето няма никакъв мирис , аз няма да го погледна.
И без друго на пазара ни продават само синтетики без никакъв мирис.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Платерина плакия по Варненски
· Салата с кълнове и риба тон
· Печена трицона
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Панирани пиперки с доматен сос
· Сандвичи със спанак и яйце
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Смутито завладява с финес здравословното хранене
· Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
· 10 идеи за здравословен обяд на ученика
· Сладко от боровинки
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Събота
25
Октомври 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си захванем квас
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Коледни пости - Ден 29:
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook