Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печена скумрия на фурна


Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност това е така и в световен мащаб, но за първото имам лични наблюдения. В черноморските райони хапването й е по-рядко, но виж във вътрешността, където разнобразието на риба е рядкост, нещата не стоят така. Въпреки че във Варна могат да се опитат да те убедят, че се продава и прясна доколкото знам от "старите морски вълци" тя е просто размразена. Чувала съм, пак от тях, че и във Варненски води са ловяли с мрежи черноморска скумрия, но към днешна дата уловът и в наши води е по-скоро изключение.

Скумрията винаги чистя още замразена, защото е пъти по-лесно. Този урок ми е преподаван от баща ми още в ранните детски години, когато да призная хапвахме често скумрия, която татко приготвяше на скарата на терасата.
Оставяме замразената риба леко да отпусне, но не и да се размрази. Отрязваме главата и правим разрез по дължината на корема. Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение. После почистваме добре с ножче всички черни венички, защото иначе горчат наистина неприятно. Имайте предвид, че за скарата са подходящи по-големите риби - над 500 гр, а за печене по-малките.


скумрия - 400 гр
половин лимон
сол, черен пипер

Приготвянето й не е нищо сложно, малко черен млян пипер, сол, 3-4 резена лимон във всяка рибка. Червеният ефект върху лимона съм направила, като съм капнала няколко капки червено вино. По желание може клонче розмарин. Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна.

Да включваме скумрия в менюто си не е никак лоша идея. Вярно, че мирише малко повече от рибно филе, но определено е и по-полезна от него. Тя е чудесен източник на лесно усвоими белтъчини, наситени мастни киселини, фосфор, калий, натрий, селен и важните витамини от B групата.




Коментари
2016-02-06 #5
Stoqn Tonev
ще опитаме да видим
2015-06-26 #4
светлан стоянов
браво
2014-03-01 #3
Svetla
Аз напоследък често правя скумрия на фурна, /лятото на скара, но зимата.. бррр / като използвам 1-2 малки трика: скумрията натърквам с морска сол и завивам с хартия за печене и отгоре и отдолу /като пакетче/. Така се получава ефекта на препечена като на скара, без да търкате после тавите до безумие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рибата в детското меню
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Защо е толкова полезна рибата?
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Баница с праз, гъби и амарант
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Вита баница с леща и праз
· Как веганството започва да променя живота ти
· Завръщането на просото
· По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
· Какво да правим с великденските яйца след Великден
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Вторник
3
Май 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook