Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печена скумрия на фурна


Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност това е така и в световен мащаб, но за първото имам лични наблюдения. В черноморските райони хапването й е по-рядко, но виж във вътрешността, където разнобразието на риба е рядкост, нещата не стоят така. Въпреки че във Варна могат да се опитат да те убедят, че се продава и прясна доколкото знам от "старите морски вълци" тя е просто размразена. Чувала съм, пак от тях, че и във Варненски води са ловяли с мрежи черноморска скумрия, но към днешна дата уловът и в наши води е по-скоро изключение.

Скумрията винаги чистя още замразена, защото е пъти по-лесно. Този урок ми е преподаван от баща ми още в ранните детски години, когато да призная хапвахме често скумрия, която татко приготвяше на скарата на терасата.
Оставяме замразената риба леко да отпусне, но не и да се размрази. Отрязваме главата и правим разрез по дължината на корема. Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение. После почистваме добре с ножче всички черни венички, защото иначе горчат наистина неприятно. Имайте предвид, че за скарата са подходящи по-големите риби - над 500 гр, а за печене по-малките.


скумрия - 400 гр
половин лимон
сол, черен пипер

Приготвянето й не е нищо сложно, малко черен млян пипер, сол, 3-4 резена лимон във всяка рибка. Червеният ефект върху лимона съм направила, като съм капнала няколко капки червено вино. По желание може клонче розмарин. Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна.

Да включваме скумрия в менюто си не е никак лоша идея. Вярно, че мирише малко повече от рибно филе, но определено е и по-полезна от него. Тя е чудесен източник на лесно усвоими белтъчини, наситени мастни киселини, фосфор, калий, натрий, селен и важните витамини от B групата.




Коментари
2014-03-01 #3
Svetla
Аз напоследък често правя скумрия на фурна, /лятото на скара, но зимата.. бррр / като използвам 1-2 малки трика: скумрията натърквам с морска сол и завивам с хартия за печене и отгоре и отдолу /като пакетче/. Така се получава ефекта на препечена като на скара, без да търкате после тавите до безумие.
2014-02-28 #2
Инна Георгиева
Съгласна!
2014-02-28 #1
Диан
Ами щом мирише ,тогава си яжте немиришещото рибно филе
Какво значи "мирише"? Всяка риба си има нейна миризма.Нали трябва да разберем че ядем Скумрия. Аз Скумрията не я ям защото няма друго какво да ям , та да си викам "е малко мирише ама кво да се прави - ще я ям" .
Ако имаше Скумрия която да мирише на пиле дали някой щеше да я яде?
Скумрията си е хубава защото мирише на скумрия. Месо дето няма никакъв мирис , аз няма да го погледна.
И без друго на пазара ни продават само синтетики без никакъв мирис.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Платерина плакия по Варненски
· Салата с кълнове и риба тон
· Печена трицона
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Бърза баница в кексова форма
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Колко "натурални" са натуралните сокове
· Червената леща - за повече желязо през пролетта
· Левурда - още една българска суперхрана
· Песто от левурда
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Неделя
3
Май 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за халвата
Халвата е един от най- популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook