Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печена скумрия на фурна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност това е така и в световен мащаб, но за първото имам лични наблюдения. В черноморските райони хапването й е по-рядко, но виж във вътрешността, където разнобразието на риба е рядкост, нещата не стоят така. Въпреки че във Варна могат да се опитат да те убедят, че се продава и прясна доколкото знам от "старите морски вълци" тя е просто размразена. Чувала съм, пак от тях, че и във Варненски води са ловяли с мрежи черноморска скумрия, но към днешна дата уловът и в наши води е по-скоро изключение.

Скумрията винаги чистя още замразена, защото е пъти по-лесно. Този урок ми е преподаван от баща ми още в ранните детски години, когато да призная хапвахме често скумрия, която татко приготвяше на скарата на терасата.
Оставяме замразената риба леко да отпусне, но не и да се размрази. Отрязваме главата и правим разрез по дължината на корема. Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение. После почистваме добре с ножче всички черни венички, защото иначе горчат наистина неприятно. Имайте предвид, че за скарата са подходящи по-големите риби - над 500 гр, а за печене по-малките.


скумрия - 400 гр
половин лимон
сол, черен пипер

Приготвянето й не е нищо сложно, малко черен млян пипер, сол, 3-4 резена лимон във всяка рибка. Червеният ефект върху лимона съм направила, като съм капнала няколко капки червено вино. По желание може клонче розмарин. Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна.

Да включваме скумрия в менюто си не е никак лоша идея. Вярно, че мирише малко повече от рибно филе, но определено е и по-полезна от него. Тя е чудесен източник на лесно усвоими белтъчини, наситени мастни киселини, фосфор, калий, натрий, селен и важните витамини от B групата.
Коментари
2016-02-06 #5
Stoqn Tonev
ще опитаме да видим
2015-06-26 #4
светлан стоянов
браво
2014-03-01 #3
Svetla
Аз напоследък често правя скумрия на фурна, /лятото на скара, но зимата.. бррр / като използвам 1-2 малки трика: скумрията натърквам с морска сол и завивам с хартия за печене и отгоре и отдолу /като пакетче/. Така се получава ефекта на препечена като на скара, без да търкате после тавите до безумие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Петък
6
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook