Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гьобечки


калории и спомени :)


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно дълга за разказване. По стечение на обстоятелствата добруджанската баба също бе избрала да живее в родопския край. Но лятото, когато отивахме в къщата й в Златна Добруджа, тя запалваше печката-фурна от нейната младост и от градска баба се превръщаше в "баба на село". Та... много добре помня, когато приготвеше гьобечки.

Тази дума, а и самите гьобечки, ми изглеждаха магично. На който от другарчетата и да кажех, че "баба прави гьобечки" всеки ме гледаше с детско възхищение и подпитваше дали са вкусни. Много! - отговарях аз.

Гьобек на турски значи пъпче - нещо, което разбрах като малко по-голяма. Донякъде гьобечките може би са си "милинки", но не и за мен. Честно казано не знам дали баба знаеше тази рецепта от Родопите или Добруджа, но по-скоро първото. И пак честно казано това тук е повече моя интерпретация от колкото нейната рецепта (кой ти да записва някога си рецепти), но стават точно толкова вкусни. За да втасва всяко тесто в стаята е нужно да е топло, имайте го предвид.
500 гр брашно +
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кубче прясна мая
1 и 1/2 яйце
1 с.л оцет
150 гр краве сирене
масло, 5 с.л олио
1 ч.л сол, 1 ч.л захар
хладка вода


Приготвяне


Прясната мая натрошаваме в купичка, добавяме захарта, която ще подхрани дрождите и 100 мл хладка вода. Така маята престоява около 20 минути.

Брашното пресяваме в дълбока купа, в средата правим кладенче, в него изсипваме солта, 3 с.л олио, оцета, половин кофичка кисело мляко, маята и едно яйце. Омесваме с хладка вода меко тесто, което оставяме да втаса около 30 минути.

Намазняваме дъното и стените на тава с масло. . Набрашняваме ръце, от втасалото тесто късаме парченца (малко по-големи от едър орех) и оформяме топчици, в средата им натискаме с пръст. Така нареждаме цялото тесто в тавата. Отново притискаме в средата топките и оставяме да втаса още 20 минути. Фурната загряваме на около 200 градуса.

Следва за трети път да натиснем топките с пръст за да направим хубави широки дупчици, а в тях да сложим натрошено сирене. Колко е въпрос на вкус, в случая съм използвала 150 гр общо.

Гьобечките намазваме с половин разбито яйце, заливаме с 2 с.л олио и печем във фурната около 30 минути. Малко преди изваждане намазваме с масълце.




Виж още статии за:   Рецепти · Тестени рецепти · Идеи за закуска ·
Коментари
2012-02-08 #4
ilit
мерси
2012-02-08 #3
lili_vanili
Рядко меся, но и аз слагам малко оцет спомага втасването и прави хляба пухкав.
2012-02-08 #2
Инна Георгиева
Оцетът прави тестото еластично и пухкаво
2012-02-08 #1
ilit
а оцета за какво е
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Виж още статии за:   Рецепти · Тестени рецепти · Идеи за закуска ·
Понеделник
20
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook