Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гьобечки


калории и спомени :)


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно дълга за разказване. По стечение на обстоятелствата добруджанската баба също бе избрала да живее в родопския край. Но лятото, когато отивахме в къщата й в Златна Добруджа, тя запалваше печката-фурна от нейната младост и от градска баба се превръщаше в "баба на село". Та... много добре помня, когато приготвеше гьобечки.

Тази дума, а и самите гьобечки, ми изглеждаха магично. На който от другарчетата и да кажех, че "баба прави гьобечки" всеки ме гледаше с детско възхищение и подпитваше дали са вкусни. Много! - отговарях аз.

Гьобек на турски значи пъпче - нещо, което разбрах като малко по-голяма. Донякъде гьобечките може би са си "милинки", но не и за мен. Честно казано не знам дали баба знаеше тази рецепта от Родопите или Добруджа, но по-скоро първото. И пак честно казано това тук е повече моя интерпретация от колкото нейната рецепта (кой ти да записва някога си рецепти), но стават точно толкова вкусни. За да втасва всяко тесто в стаята е нужно да е топло, имайте го предвид.
500 гр брашно +
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кубче прясна мая
1 и 1/2 яйце
1 с.л оцет
150 гр краве сирене
масло, 5 с.л олио
1 ч.л сол, 1 ч.л захар
хладка вода


Приготвяне


Прясната мая натрошаваме в купичка, добавяме захарта, която ще подхрани дрождите и 100 мл хладка вода. Така маята престоява около 20 минути.

Брашното пресяваме в дълбока купа, в средата правим кладенче, в него изсипваме солта, 3 с.л олио, оцета, половин кофичка кисело мляко, маята и едно яйце. Омесваме с хладка вода меко тесто, което оставяме да втаса около 30 минути.

Намазняваме дъното и стените на тава с масло. . Набрашняваме ръце, от втасалото тесто късаме парченца (малко по-големи от едър орех) и оформяме топчици, в средата им натискаме с пръст. Така нареждаме цялото тесто в тавата. Отново притискаме в средата топките и оставяме да втаса още 20 минути. Фурната загряваме на около 200 градуса.

Следва за трети път да натиснем топките с пръст за да направим хубави широки дупчици, а в тях да сложим натрошено сирене. Колко е въпрос на вкус, в случая съм използвала 150 гр общо.

Гьобечките намазваме с половин разбито яйце, заливаме с 2 с.л олио и печем във фурната около 30 минути. Малко преди изваждане намазваме с масълце.




Виж още статии за:   Рецепти · Тестени рецепти · Идеи за закуска ·
Коментари
2012-02-08 #4
ilit
мерси
2012-02-08 #3
lili_vanili
Рядко меся, но и аз слагам малко оцет спомага втасването и прави хляба пухкав.
2012-02-08 #2
Инна Георгиева
Оцетът прави тестото еластично и пухкаво
2012-02-08 #1
ilit
а оцета за какво е
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Виж още статии за:   Рецепти · Тестени рецепти · Идеи за закуска ·
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook