Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Леща с тиква и индийски подправки


+ наденичка

Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често в менюто ни поради наличието на мед, цинк, фосфор, натрий и много витамини от B групата. Има нисък гликемичен индекс и почти липса на глутен. Аз лично почти не срещам леща с български произход. Основни производители са Турция, Пакистан и Индия и точно с лек индийски привкус е предложението ми за приготвяне.

За почитателите на вегетарианската кухня: Просто пропуснете наденичката и увеличете малко мазнината (която в случая идва от нея). :)

365 гр. сурова тиква
1 сурова наденичка
1 морков - 70 гр
1 стрък зелен лук - 20 гр
200 гр. леща
3 с.л домати консерва
3 скилидки чесън
индийско орехче, куркума
джинджифил на прах
1 бр. дафинов лист
черен пипер, сол, мазнина

Лукът наситняваме. Морковът и тиквата режем на кубчета.

В тенджерка слагаме малко мазнина. Наденичката нарязваме на едри парченца и запържваме до готовност. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме морковите и зеления лук.

Следва да добавим лещата, тиквата, наситнения чесън, сухите подправки (общо около 1 ч.л), дафинов лист и доматите.

Заливаме с гореща вода и оставяме да ври на слаб огън под капак. Не бъркайте много често за да не се развари лещата.



Малко преди готовност добавяме кюфтенцата от наденичка (може да ги сервирате върху лещата) и сол на вкус.
Коментари
2018-10-03 #2
Инна Георгиева
Хах, забравила съм да опиша, ) Заедно с тиквата се слага
2018-10-03 #1
GINA
Кога слагаме лещата?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Нахут с тиква и къри Мадрас
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· Зелеви сарми с праз и гъби
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook