Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пащърнакът – незаслужено пренебрегван


Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива изместен от картофа и не минава почти в забрава. Но в последно време като че ли отново излиза на кулинарната сцена и все по-често бива използван и дори определян за “модерен”. Всяко ново нещо е добре забравеното старо.

Пащърнакът е кореноплодно растение и е подобен на морковите и целината. Той е с приятен аромат и леко сладникав вкус. Основно използваме корените му, но понякога и листата. Освен да се консумира в сурово състояние, може и да се изсуши.

Бледият на цвят и с не много угледен вид зеленчук всъщност е изключително полезен.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, манган, витамини A, B, C, E, PP и фолиева киселина.

В корена на пащърнака е установено завидно количество ниацин (витамин В3), който е важен за нервната ни система.

И преди съвсем да сме заприличали на химическа лаборатория ще добавя само че пащърнакът е и богат на фибри и затова консумацията му регулира работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.

Заради ценните си съставки той е добър при профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира имунната защита на организма. Твърди се, че има и диуретично действие и се
препоръчва при лечение на камъни в бъбреците. А в народната медицина го причисляват към храните, които са естествени афродизиаци.

Изключително нискокалоричен е и това му качество го прави много подходящ при диети.

Може да го намерите целогодишно, но пиковият му сезон е от есента до пролетта. Когато купувате, избирайте твърдите и сочни корени, с еднакъв равномерен цвят на кората и избягвайте меките и изсъхнали. Може да го съхранявате в хладилник, а също така подобно на картофите да го държите на тъмно и хладно място. В кулинарното изкуство пащърнак може да срещнете във всякакви рецепти – в яхнии, супи, сосове, може да го намерите печен с други кореноплодни зеленчуци, консумира се и суров на салата, добре си пасва с почти всички видове меса. Можете да го включите и в зеленчукови сокове. По-оригинална рецепта е да го нарежете на тънки парченца и да си приготвите здравословен чипс, от който фигурата ви няма да пострада.

Общо взето бихте могли да добавяте пащърнак навсякъде, където слагате картофи и моркови. Ще придаде на ястията ви страхотен аромат и ще ви изненада с неоценимия си принос и вкусови качества. А за вас ще остане да оберете аплодисментите след това. И когато ви попитат, какво му е различното на това ястие, ще отговорите: как какво - пащърнака.
Коментари
2016-02-07 #4
Iskra
Янинка, приличат си на външен вид, но са различни растения. Пащърнакът е много по-вкусен, наподобяващ донякъде морков, но много сладък и ароматен, с плътна консистенция като картоф след сваряване. Намира се все по-често напоследък по пазарите и дори в кварталните зеленчукови магазини.
2016-02-07 #3
Янинка Стоянова
Добър ден,
Любителка съм на вашите рецепти и много от тях съм пробвала.
При рецептата на "Редена зимна салата"не знаех какво е пащърнак но след като видях на снимката мислех си : не е ли то
коренън од магданос ?

Благодаря за одтовора

Янинка
2012-02-27 #2
Инна Георгиева
Почти всички кореноплодни ми допадат, пащарнакът също е един от тях. За съжаление пресен се намира рядко, основно го купувам от Метро, след което освен за свежа салата, също и на пюре,, замразявам за ястия. До скоро купувах и сушен на кубчета, присъства в почти всяка супичка, която правя. Но сега, ако открия пресен ще си изсуша сама тъй като станах собственик на дехидрататор
Все пак е странно, че се продава толкова рядко. Споменът ми е, че не изисква някакви велики градинарски грижи...

Лили, те бебета май всичко сладникаво обичат, а
2012-02-27 #1
lili_vanili
Пащърнакът наистина е много полезен, щом се препоръчва и за захранване на бебета и то като една от първите храни, които незрялата бебешка храносмилателна система може да понесе. Има леко сладникав вкус и бебетата наистина много го обичат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Вторник
12
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook