Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пащърнакът – незаслужено пренебрегван


Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива изместен от картофа и не минава почти в забрава. Но в последно време като че ли отново излиза на кулинарната сцена и все по-често бива използван и дори определян за “модерен”. Всяко ново нещо е добре забравеното старо.

Пащърнакът е кореноплодно растение и е подобен на морковите и целината. Той е с приятен аромат и леко сладникав вкус. Основно използваме корените му, но понякога и листата. Освен да се консумира в сурово състояние, може и да се изсуши.

Бледият на цвят и с не много угледен вид зеленчук всъщност е изключително полезен.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, манган, витамини A, B, C, E, PP и фолиева киселина.

В корена на пащърнака е установено завидно количество ниацин (витамин В3), който е важен за нервната ни система.

И преди съвсем да сме заприличали на химическа лаборатория ще добавя само че пащърнакът е и богат на фибри и затова консумацията му регулира работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.

Заради ценните си съставки той е добър при профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира имунната защита на организма. Твърди се, че има и диуретично действие и се
препоръчва при лечение на камъни в бъбреците. А в народната медицина го причисляват към храните, които са естествени афродизиаци.

Изключително нискокалоричен е и това му качество го прави много подходящ при диети.

Може да го намерите целогодишно, но пиковият му сезон е от есента до пролетта. Когато купувате, избирайте твърдите и сочни корени, с еднакъв равномерен цвят на кората и избягвайте меките и изсъхнали. Може да го съхранявате в хладилник, а също така подобно на картофите да го държите на тъмно и хладно място. В кулинарното изкуство пащърнак може да срещнете във всякакви рецепти – в яхнии, супи, сосове, може да го намерите печен с други кореноплодни зеленчуци, консумира се и суров на салата, добре си пасва с почти всички видове меса. Можете да го включите и в зеленчукови сокове. По-оригинална рецепта е да го нарежете на тънки парченца и да си приготвите здравословен чипс, от който фигурата ви няма да пострада.

Общо взето бихте могли да добавяте пащърнак навсякъде, където слагате картофи и моркови. Ще придаде на ястията ви страхотен аромат и ще ви изненада с неоценимия си принос и вкусови качества. А за вас ще остане да оберете аплодисментите след това. И когато ви попитат, какво му е различното на това ястие, ще отговорите: как какво - пащърнака.
Коментари
2016-02-07 #4
Iskra
Янинка, приличат си на външен вид, но са различни растения. Пащърнакът е много по-вкусен, наподобяващ донякъде морков, но много сладък и ароматен, с плътна консистенция като картоф след сваряване. Намира се все по-често напоследък по пазарите и дори в кварталните зеленчукови магазини.
2016-02-07 #3
Янинка Стоянова
Добър ден,
Любителка съм на вашите рецепти и много от тях съм пробвала.
При рецептата на "Редена зимна салата"не знаех какво е пащърнак но след като видях на снимката мислех си : не е ли то
коренън од магданос ?

Благодаря за одтовора

Янинка
2012-02-27 #2
Инна Георгиева
Почти всички кореноплодни ми допадат, пащарнакът също е един от тях. За съжаление пресен се намира рядко, основно го купувам от Метро, след което освен за свежа салата, също и на пюре,, замразявам за ястия. До скоро купувах и сушен на кубчета, присъства в почти всяка супичка, която правя. Но сега, ако открия пресен ще си изсуша сама тъй като станах собственик на дехидрататор
Все пак е странно, че се продава толкова рядко. Споменът ми е, че не изисква някакви велики градинарски грижи...

Лили, те бебета май всичко сладникаво обичат, а
2012-02-27 #1
lili_vanili
Пащърнакът наистина е много полезен, щом се препоръчва и за захранване на бебета и то като една от първите храни, които незрялата бебешка храносмилателна система може да понесе. Има леко сладникав вкус и бебетата наистина много го обичат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Понеделник
23
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Воинът в нас – имунната система - II
Стресът също отслабва имунитета. Често при жените се случва например продължителна стресова ситуация...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook