Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пащърнакът – незаслужено пренебрегван


Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива изместен от картофа и не минава почти в забрава. Но в последно време като че ли отново излиза на кулинарната сцена и все по-често бива използван и дори определян за “модерен”. Всяко ново нещо е добре забравеното старо.

Пащърнакът е кореноплодно растение и е подобен на морковите и целината. Той е с приятен аромат и леко сладникав вкус. Основно използваме корените му, но понякога и листата. Освен да се консумира в сурово състояние, може и да се изсуши.

Бледият на цвят и с не много угледен вид зеленчук всъщност е изключително полезен.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, манган, витамини A, B, C, E, PP и фолиева киселина.

В корена на пащърнака е установено завидно количество ниацин (витамин В3), който е важен за нервната ни система.

И преди съвсем да сме заприличали на химическа лаборатория ще добавя само че пащърнакът е и богат на фибри и затова консумацията му регулира работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.

Заради ценните си съставки той е добър при профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира имунната защита на организма. Твърди се, че има и диуретично действие и се
препоръчва при лечение на камъни в бъбреците. А в народната медицина го причисляват към храните, които са естествени афродизиаци.

Изключително нискокалоричен е и това му качество го прави много подходящ при диети.

Може да го намерите целогодишно, но пиковият му сезон е от есента до пролетта. Когато купувате, избирайте твърдите и сочни корени, с еднакъв равномерен цвят на кората и избягвайте меките и изсъхнали. Може да го съхранявате в хладилник, а също така подобно на картофите да го държите на тъмно и хладно място. В кулинарното изкуство пащърнак може да срещнете във всякакви рецепти – в яхнии, супи, сосове, може да го намерите печен с други кореноплодни зеленчуци, консумира се и суров на салата, добре си пасва с почти всички видове меса. Можете да го включите и в зеленчукови сокове. По-оригинална рецепта е да го нарежете на тънки парченца и да си приготвите здравословен чипс, от който фигурата ви няма да пострада.

Общо взето бихте могли да добавяте пащърнак навсякъде, където слагате картофи и моркови. Ще придаде на ястията ви страхотен аромат и ще ви изненада с неоценимия си принос и вкусови качества. А за вас ще остане да оберете аплодисментите след това. И когато ви попитат, какво му е различното на това ястие, ще отговорите: как какво - пащърнака.
Коментари
2016-02-07 #4
Iskra
Янинка, приличат си на външен вид, но са различни растения. Пащърнакът е много по-вкусен, наподобяващ донякъде морков, но много сладък и ароматен, с плътна консистенция като картоф след сваряване. Намира се все по-често напоследък по пазарите и дори в кварталните зеленчукови магазини.
2016-02-07 #3
Янинка Стоянова
Добър ден,
Любителка съм на вашите рецепти и много от тях съм пробвала.
При рецептата на "Редена зимна салата"не знаех какво е пащърнак но след като видях на снимката мислех си : не е ли то
коренън од магданос ?

Благодаря за одтовора

Янинка
2012-02-27 #2
Инна Георгиева
Почти всички кореноплодни ми допадат, пащарнакът също е един от тях. За съжаление пресен се намира рядко, основно го купувам от Метро, след което освен за свежа салата, също и на пюре,, замразявам за ястия. До скоро купувах и сушен на кубчета, присъства в почти всяка супичка, която правя. Но сега, ако открия пресен ще си изсуша сама тъй като станах собственик на дехидрататор
Все пак е странно, че се продава толкова рядко. Споменът ми е, че не изисква някакви велики градинарски грижи...

Лили, те бебета май всичко сладникаво обичат, а
2012-02-27 #1
lili_vanili
Пащърнакът наистина е много полезен, щом се препоръчва и за захранване на бебета и то като една от първите храни, които незрялата бебешка храносмилателна система може да понесе. Има леко сладникав вкус и бебетата наистина много го обичат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Понеделник
26
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook