Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо и как да пестим храната?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи общо с човешкия род. Разни знайни и незнайни странстващи фотографи, спонсорирани от благотворителни и други организации за защита на бедстващото и гладуващо население на бедна Африка и Азия, показват едно от лицата на модерния ни свят – гладът. Само миналата 2011г. година сушата в Източна Африка, довела до слаби реколти, причини смъртта на над 13 млн. души. На този фон на ужас и потрес, данните за Западното полукълбо са повече от срамни.

Глобалната храна

Американското министерство на земеделието твърди, че около 27% от произведената или внесената в страната храна отива директно или под формата на отпадъци в боклука. Друг голям консуматор на храни, Европейският съюз, изхвърля средно годишно над 90 тона хранителен боклук, като на гражданин се падат около 197 кг. храна годишно. И докато бедна Африка се бори с глада, хората от Запада се борят със затлъстяването, въпреки че изхвърлят толкова много храна.


Акция в Сидни, Австралия с цел годните, но изхвърлени от супермаркетите плодове да продължат пътя си до потребителя. Наскоро Франция прие спорен закон, който да ограничи изхвърлянето на хранителни продукти.

Друга интересна информация е, че повечето храна не е отпадък, като например от обикновените домакинства, а храна с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката, нетърговски вид. Изчислено е, че 30% от плодовете и зеленчуците изобщо не стигат до рафтовете на хипермаркетите заради неугледния си и „непродаваем за вкуса на потребителя” форма или цвят. Ценните витамини и минерали отиват на боклука.

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци

Причините са много и са обект не на една и две дискусии, срещи на високо ниво и плахи опити на властите да ограничат разхищението, подобрят съхранението и убедят потребителя да влага това, което не може да изяде, в благородни каузи като хранителни банки, обществени кухни и благотворителни помощи. Свръх производството, технологичните подобрения, развитието на промишлената химия в селското стопанство, транспортната инфраструктура и облекченията на вноса и износа – това са показателите от страна на производството на храни и превозвачите им.

От друга страна има и свръх търсене. Маркетингът на големите хранителни магазини по всички възможни медии, упражнява психологически натиск върху всяко едно домакинство да купува „евтина”, достъпна и атрактивна храна, най- често със ниска хранителна стойност и напълно непрактична за задоволяване на обикновения глад на обикновения човек.

И от трета страна, тази на природата, от която черпим всичко необходимо за съществуването ни, това свръх производство, транспортирането му, но и обработката на самия боклук, струва прекалено много невъзобновяеми ресурси. Прекалено много парникови емисии, изсичане на гори за целите на животновъдството и още много, много други щети.
Да, това е ужасно. Но да вдигнем рамене и да си кажем: „Как бих могъл да променя нещо в тази прекалено глобална картина?” не е достатъчно.


Действай локално, мисли глобално


Ето някои прости трика, които ще ви помогнат да пестим храна и, разбира се, разходи.


Преди да пазаруваме:

Да погледнем какво има в хладилника и в шкафовете за храна и да се запитаме: „ от какво имам нужда, наистина?”. Не трябва да позволяваме храната да се задържа в хладилника – каквото първо влезе в него, то първо трябва да излезе от него. Нареждайки новите неща, слагаме ги по- назад и вадим по застоялите напред, за да са те на масата при следващото хранене.
Да направим списък за пазаруване и най- важното – да се придържаме към него. Преди намирах наистина за смешно трупането на различни брошури, но един бърз обзор, ще подскаже кое къде се намира и ще позволи сравнително точен разчет на парите и ще спре разхищението на продукти.



По време на пазаруване:
Да пазаруваме храни местно производство. Храните, които пътуват отдалеч „изхабяват” срока си на годност в транспорт, това има дава ограничен живот в нашата кухня.
Да внимаваме с количествата. Промоциите са примамливи, наистина. Но ако има банани или кисело мляко на ниски цени, това значи ли, че трябва да купим 3-4 кг или 10 кофички?
Да пазаруваме по- често и по- малко. Да, обикновено е досадно, но освен, че можем да се разходим из квартала и да спестим от бензина, си гарантираме, че няма да се увлечем в едно грандиозно седмично пазаруване и та изпуснем срока на годност на голяма част от покупките. Нещата, които се сготвим в близките два- три дни, няма да идат на боклука.

Когато готвим:
Ако сме намислили определно ястие, да проверим какво и колко точно ни е нужно за него. Ако в една рецепта ни трябва 200гр. от нетраен продукт, а разфасовката му е от 500гр., да използваме нужното, а останалото да замразим за следващия път.
Да си направим план за готвене. Не че не трябва да импровизираме, разбира се, ако нещо внезапно ни се прихапне, но в началото на седмицата можем да си намислим какво да сготвим и така ще оптимизираме и покупките си.
Да замразим остатъците от неизядените ястия, ако това има смисъл. Това е много ефективен метод да не се хвърля храна. Ако в тенджерата е останала една порция, защо да я извърляме? Можем да я замразим и някой път, ако сме сами да не готвим отново, а да си я стоплим.

Когато се храним навън:
Да забравим за лакомията. Изглежда вкусна, иска ни се да се поглезим, но да си дадем реална сметка колко можем да изядем. В китайските ресторанти сервират огромни порции, можем да споделим с приятел.
Да си поискаме за вкъщи. Някакъв необясним срам все още не ни позволява да си поискаме неизяденото от масата да ни го сложат в кутия за вкъщи. Ако го оставим в ресторанта, то ще бъде изхвърлено, защо да не си го вземем – то е вкусно и платено вече.

Всичко изброено е напълно по силите ни. Можем да спрем разхищението на храна поне от нашето домакинство. Чувството за удовлетворение, че не сме част от черната статистика, ще се засили и от позакрепналия бюджет и спестеното в края на месеца.
Коментари
2013-04-23 #2
Цанислава Генова
Много полезна статия! Благодаря!
2012-03-14 #1
teodora
Браво, Цвети! Много ми харесва позицията ти и много хубаво написано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· Трупате ли ненужни вещи?
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Петък
24
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Да изберем най-подходящите пердета
Пердетата внасят в дома ни мекота и топлина, която някак не усещаме ежедневно, но забелязваме, когато...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Мишкин ден и Свети Нестор
На 27 октомври църквата почита Свети Нестор. В иконите обикновено се изобразява като млад мъж с копие...
Успение на св.Анна - 25 юли
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Табло за бележки - пролетно цвете
Здравейте и от мен! Аз съм Женя, мама на едно 3 годишно момиченце и батко на 11 години. Една жизнена...
Лов на Вещи - I
Случвало ли ви се е да ненамирате място за една чаша на кухненския плот или за дреха в гардероба? Или...
Боклукът – един по-различен поглед
Вярно е, че боклукът може да каже много за своя стопанин. Не случайно криминалистите във филмите първо...
Ивановден, св. Йоан Кръстител
На 7 януари Православната църква почита свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос. Наричан е...
Зоопарк у дома
Да отглеждаш домашен любимец не е нещо необичайно, но да имаш няколко... това вече си е същинско предизвикателство!...
Атанасовден
Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ...
Топло вълнено одеялце за студените дни
Когато навън дърво и камък се пука от студ, а у дома отоплителните уреди едвам насмогват, няма по-голямо...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
14 април - св. Мартин Изповедник, Мартиния
На 14 април се почита свети Мартин Изповедник, римски папа. Той, заедно с папа Максим Изповедник, защитавал...
Илинден
Празника на св. пророк Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на светеца, 900 години преди идването...
Андреевден (Мечкинден)
На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Имен ден имат всички свързани със светеца Андрей Първозвани. -...
"Дантелени" декоративни яйца
Здравейте, казвам се Лили и искам да споделя с Вас прекрасното настроение, което създадох на близки...
Осветлението у дома
Макар че често е подценявано, осветлението е един от главните елементи на интериора. Подходящата светлина...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
Амарилис - малък празник в саксия
В интерес на истината не съм от жените, които умеят особено добре да се грижат за растения. Сякаш домашните...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Да си направим: Подаръчна кутия за яйца
По традиция на Великден разменяме яйца с близки и познати. Най-често ги завиваме във вестници и салфетки,...
Една сигурност, моля!
Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме...
Mалките жилища
За да се поддържа една голяма къща се изисква голямо количество топлинна енергия и електричество. А в...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Твоята Коледа между различните коледни традиции
Коледните традиции, които съзнателно спазва или несъзнателно имитира съвременният българин, са чудна...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Неканените гости – как да ги избегнем
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите...
Какво ви „казва” домашният любимец?
Схващането, че животинките не могат да говорят не е съвсем вярно. Те, също както нас – хората, използват...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Есенно разчистване на гардероба
Септември месец е първият месец след летния период, който има буквата „Р” в името си. Според народните...
Сладка „Питка” – прекрасен празник за нашето бебе
„Питката” или „Погачата” е стар български обичай, свързан с практики и ритуали около бременната, новороденото...
Васильовден
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много...
На последния етаж
Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като...
Есента в градината
Смяната на сезоните никъде не се усеща толкова ясно и безапелационно, отколкото в градината. В градовете,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook