Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо и как да пестим храната?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи общо с човешкия род. Разни знайни и незнайни странстващи фотографи, спонсорирани от благотворителни и други организации за защита на бедстващото и гладуващо население на бедна Африка и Азия, показват едно от лицата на модерния ни свят – гладът. Само миналата 2011г. година сушата в Източна Африка, довела до слаби реколти, причини смъртта на над 13 млн. души. На този фон на ужас и потрес, данните за Западното полукълбо са повече от срамни.

Глобалната храна

Американското министерство на земеделието твърди, че около 27% от произведената или внесената в страната храна отива директно или под формата на отпадъци в боклука. Друг голям консуматор на храни, Европейският съюз, изхвърля средно годишно над 90 тона хранителен боклук, като на гражданин се падат около 197 кг. храна годишно. И докато бедна Африка се бори с глада, хората от Запада се борят със затлъстяването, въпреки че изхвърлят толкова много храна.


Акция в Сидни, Австралия с цел годните, но изхвърлени от супермаркетите плодове да продължат пътя си до потребителя. Наскоро Франция прие спорен закон, който да ограничи изхвърлянето на хранителни продукти.

Друга интересна информация е, че повечето храна не е отпадък, като например от обикновените домакинства, а храна с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката, нетърговски вид. Изчислено е, че 30% от плодовете и зеленчуците изобщо не стигат до рафтовете на хипермаркетите заради неугледния си и „непродаваем за вкуса на потребителя” форма или цвят. Ценните витамини и минерали отиват на боклука.

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци

Причините са много и са обект не на една и две дискусии, срещи на високо ниво и плахи опити на властите да ограничат разхищението, подобрят съхранението и убедят потребителя да влага това, което не може да изяде, в благородни каузи като хранителни банки, обществени кухни и благотворителни помощи. Свръх производството, технологичните подобрения, развитието на промишлената химия в селското стопанство, транспортната инфраструктура и облекченията на вноса и износа – това са показателите от страна на производството на храни и превозвачите им.

От друга страна има и свръх търсене. Маркетингът на големите хранителни магазини по всички възможни медии, упражнява психологически натиск върху всяко едно домакинство да купува „евтина”, достъпна и атрактивна храна, най- често със ниска хранителна стойност и напълно непрактична за задоволяване на обикновения глад на обикновения човек.

И от трета страна, тази на природата, от която черпим всичко необходимо за съществуването ни, това свръх производство, транспортирането му, но и обработката на самия боклук, струва прекалено много невъзобновяеми ресурси. Прекалено много парникови емисии, изсичане на гори за целите на животновъдството и още много, много други щети.
Да, това е ужасно. Но да вдигнем рамене и да си кажем: „Как бих могъл да променя нещо в тази прекалено глобална картина?” не е достатъчно.


Действай локално, мисли глобално


Ето някои прости трика, които ще ви помогнат да пестим храна и, разбира се, разходи.


Преди да пазаруваме:

Да погледнем какво има в хладилника и в шкафовете за храна и да се запитаме: „ от какво имам нужда, наистина?”. Не трябва да позволяваме храната да се задържа в хладилника – каквото първо влезе в него, то първо трябва да излезе от него. Нареждайки новите неща, слагаме ги по- назад и вадим по застоялите напред, за да са те на масата при следващото хранене.
Да направим списък за пазаруване и най- важното – да се придържаме към него. Преди намирах наистина за смешно трупането на различни брошури, но един бърз обзор, ще подскаже кое къде се намира и ще позволи сравнително точен разчет на парите и ще спре разхищението на продукти.



По време на пазаруване:
Да пазаруваме храни местно производство. Храните, които пътуват отдалеч „изхабяват” срока си на годност в транспорт, това има дава ограничен живот в нашата кухня.
Да внимаваме с количествата. Промоциите са примамливи, наистина. Но ако има банани или кисело мляко на ниски цени, това значи ли, че трябва да купим 3-4 кг или 10 кофички?
Да пазаруваме по- често и по- малко. Да, обикновено е досадно, но освен, че можем да се разходим из квартала и да спестим от бензина, си гарантираме, че няма да се увлечем в едно грандиозно седмично пазаруване и та изпуснем срока на годност на голяма част от покупките. Нещата, които се сготвим в близките два- три дни, няма да идат на боклука.

Когато готвим:
Ако сме намислили определно ястие, да проверим какво и колко точно ни е нужно за него. Ако в една рецепта ни трябва 200гр. от нетраен продукт, а разфасовката му е от 500гр., да използваме нужното, а останалото да замразим за следващия път.
Да си направим план за готвене. Не че не трябва да импровизираме, разбира се, ако нещо внезапно ни се прихапне, но в началото на седмицата можем да си намислим какво да сготвим и така ще оптимизираме и покупките си.
Да замразим остатъците от неизядените ястия, ако това има смисъл. Това е много ефективен метод да не се хвърля храна. Ако в тенджерата е останала една порция, защо да я извърляме? Можем да я замразим и някой път, ако сме сами да не готвим отново, а да си я стоплим.

Когато се храним навън:
Да забравим за лакомията. Изглежда вкусна, иска ни се да се поглезим, но да си дадем реална сметка колко можем да изядем. В китайските ресторанти сервират огромни порции, можем да споделим с приятел.
Да си поискаме за вкъщи. Някакъв необясним срам все още не ни позволява да си поискаме неизяденото от масата да ни го сложат в кутия за вкъщи. Ако го оставим в ресторанта, то ще бъде изхвърлено, защо да не си го вземем – то е вкусно и платено вече.

Всичко изброено е напълно по силите ни. Можем да спрем разхищението на храна поне от нашето домакинство. Чувството за удовлетворение, че не сме част от черната статистика, ще се засили и от позакрепналия бюджет и спестеното в края на месеца.
Коментари
2013-04-23 #2
Цанислава Генова
Много полезна статия! Благодаря!
2012-03-14 #1
teodora
Браво, Цвети! Много ми харесва позицията ти и много хубаво написано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· Зa уютна и щастлива зима
· Традиции от миналото, които успешно можем да пренесем в настоящето
· „Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
Понеделник
9
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Смисълът на християнските пости
Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден не се отвръщай от него,...
Зимен Кръстовден - Попова Коледа
На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Назад към традицията и същината на Великден
„По оригинална рецепта”, „Както го е правила баба”, „Традиционна рецепта на предците ни” – тези послания...
Минимализмът и възрастта
Имах една съседка, която разполагаше с огромен апартамент, живееше сама в него. Когато съм ходела у тях...
Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
Как да общуваме с котката
Макар и гальовна, котката е изключително своенравна. Но именно в това е нейната прелест. За разлика от...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
За и против завесата в банята
Завесата в банята е един практичен аксесоар. За много домакинства тя е сравнително евтин начин да оформят...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Практична идея за цип
Ако и вие имате някой чифт дънки, чиято машинка на ципа не държи и постоянно го отваря, ето една практична...
Да излезем на терасата
Пролетта дойде, дълго чакана и пак – малко неочаквана. Нямаме търпение да разтворим широко прозорците,...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Петседмична система за чистене - I
Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е много трудно да ходите след всеки и постоянно да разтребвате....
Направи сама: Детска люлка на открито
Кое дете не обича да се люлее? Лятото е тук, ваканцията започна и е време за игри на открито. Да си направим...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Бели пеперудки, къде отлетяхте...
Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е въртял с другарче подръка, припявайки я,...
30 август - св. Александър
Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император Константин Велики. Като млад...
Осми март – корените на празника
Всяка година на 8-ми март виждаме по улицата мъже с букетчета цветя – за любимата, майката, колежката,...
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Голяма задушница преди Великия пост
В съботата преди Месни заговезни се прави задушница. С нея почитаме паметта на близките, които сме загубили,...
12 юли - Света Вероника, покровителка на фотографията
На 12 юли православната църква почита света Вероника, както и Св. мчци Прокъл и Иларий. Имен ден празнуват...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
Стайни растения за мързеливци
Вечно забравяте да полеете цветята, обичате да проветрявате през зимата и не знаете какво е това наторяване...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Неканените гости – как да ги избегнем
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
Полезни съвети, ако сте с куче на път
Лято е – време за пътувания и летни приключения, за туристически открития и споделени моменти с любимите...
Идея за: Кръгли мартенички
Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1 март закичваме роднини и приятели. Изработването...
Летен бриз в интериора
Лятото не е просто название на сезон. То е страст, виталност, състояние на духа. Все по-често се отплесваме...
Уют и пространство в малкия дом
Когато пространството в дома ни е ограничено, постигането на уют се превръща в трудна задача. Интериорът...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
За бебето с любов - идеи за подарък - II
Активна гимнастика – шарени килимчета с кръстосани върху тях меки пръчки, на които са закачени различни...
Идеалната прахосмукачка
Във всеки дом има прахосмукачка, но не всяка прахосмукачка ефективно изпълнява основната си мисия – да...
Почистващи препарати от дома за дома
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било необходимо за домакинството – от сапуна...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
Харесах тази идея за боядисване на великденски яйца, защото техниката с восък не е нова за нас, а тук...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook