Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролетта идва с... киселец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да стане с киселеца. Причината - той е един от най-ранните пролетни зеленчуци, появяващи се след студената зима. И това не е случайно. Организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни киселеца. Той ни зарежда с необходимата доза свежест.

Листата му са богати на витамините – А, С, Е, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калия, магнезия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Киселецът подпомага храносмилането, подобрява апетита, а в народната медицина го използват и като слабително средство. Типичният му кисел вкус, откъдето идва и името му, се дължи на оксаловата киселина. В големи количества тя действа зле на бъбреците и затова с употребата му трябва да внимават хората с бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането до голяма степен намалява киселинността му. И като стана дума за готвене трябва да имате предвид, че киселецът е най-добре да употребявате суров, като добавка към салати, (за обогатяване на вкуса), към сандвичи или като гарнитура към меса. Ако все пак решите да го готвите, знайте че прекалената термична обработка намалява полезните му качества. Достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца, професионалистите съветват листата да се навиват на стегнато руло и после с остър нож да се нарежат. Добре е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, защото иначе киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама.

Пресният зеленчук може да се съхранява до 3 дни в хладилник, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Идеи за включване на киселеца в дневното ви меню не липсват:

- супа от киселец – класика в жанра. Може да добавите коприва и спанак, за да си направите освежаваща пролетна чорбичка. Леко, приятно и много витаминозно предложение. Не го пропускайте. И като стана дума за супи, може да го добавяте и като подправка към други такива, например към картофена, ще направи вкусът й много по-различен, леко кисел и свеж. Опитайте.

- свежа салата – към нея може да прибавите различни семена, сирена или риба. Каквото изберете. Добрият вкус ви е гарантиран.

- сос от киселец, обикновено с добавка от сметана е допълнителен завършващ щрих към риба и свинско месо.

- киселец и яйца – подходящата комбинация. Той много добре си партнира с тях. Независимо дали ще ги приготвите пържени или ще ги сварите и ще ги полеете със сос от киселец или пък просто ще ги поднесете със салата от пресния заленчук – няма да сбъркате. Определено е очаквано добра комбинация.

Има доказателства, че преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно е присъствал на трапезата на гърци и римляни, а вероятно сте чували в разкази, че и нашите баби също често са го включвали в семейното меню. Ами доверете се на опита и започнете пролетта с вкус на киселец.

Също като Мецана от детското стихче, която:

Киселец набрала
пълничка торбица
Мечо нагостила
с пролетна чорбица!


А ако успеете да си го наберете и сами, удоволствието ще бъде двойно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми....
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook