Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролетта идва с... киселец


Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да стане с киселеца. Причината - той е един от най-ранните пролетни зеленчуци, появяващи се след студената зима. И това не е случайно. Организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни киселеца. Той ни зарежда с необходимата доза свежест.

Листата му са богати на витамините – А, С, Е, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калия, магнезия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Киселецът подпомага храносмилането, подобрява апетита, а в народната медицина го използват и като слабително средство. Типичният му кисел вкус, откъдето идва и името му, се дължи на оксаловата киселина. В големи количества тя действа зле на бъбреците и затова с употребата му трябва да внимават хората с бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането до голяма степен намалява киселинността му. И като стана дума за готвене трябва да имате предвид, че киселецът е най-добре да употребявате суров, като добавка към салати, (за обогатяване на вкуса), към сандвичи или като гарнитура към меса. Ако все пак решите да го готвите, знайте че прекалената термична обработка намалява полезните му качества. Достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца, професионалистите съветват листата да се навиват на стегнато руло и после с остър нож да се нарежат. Добре е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, защото иначе киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама.

Пресният зеленчук може да се съхранява до 3 дни в хладилник, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Идеи за включване на киселеца в дневното ви меню не липсват:

- супа от киселец – класика в жанра. Може да добавите коприва и спанак, за да си направите освежаваща пролетна чорбичка. Леко, приятно и много витаминозно предложение. Не го пропускайте. И като стана дума за супи, може да го добавяте и като подправка към други такива, например към картофена, ще направи вкусът й много по-различен, леко кисел и свеж. Опитайте.

- свежа салата – към нея може да прибавите различни семена, сирена или риба. Каквото изберете. Добрият вкус ви е гарантиран.

- сос от киселец, обикновено с добавка от сметана е допълнителен завършващ щрих към риба и свинско месо.

- киселец и яйца – подходящата комбинация. Той много добре си партнира с тях. Независимо дали ще ги приготвите пържени или ще ги сварите и ще ги полеете със сос от киселец или пък просто ще ги поднесете със салата от пресния заленчук – няма да сбъркате. Определено е очаквано добра комбинация.

Има доказателства, че преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно е присъствал на трапезата на гърци и римляни, а вероятно сте чували в разкази, че и нашите баби също често са го включвали в семейното меню. Ами доверете се на опита и започнете пролетта с вкус на киселец.

Също като Мецана от детското стихче, която:

Киселец набрала
пълничка торбица
Мечо нагостила
с пролетна чорбица!


А ако успеете да си го наберете и сами, удоволствието ще бъде двойно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Незабравката - малко, но толкова важно цвете
· Нацъфтелите вишни на Япония
· Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Необикновената обикновена леска
· Етеричното масло от мащерка
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Да преодолеем стреса с творчество
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Хиперактивни деца - говорим ли за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност?
Сряда
18
Юли 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook