Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролетта идва с... киселец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да стане с киселеца. Причината - той е един от най-ранните пролетни зеленчуци, появяващи се след студената зима. И това не е случайно. Организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни киселеца. Той ни зарежда с необходимата доза свежест.

Листата му са богати на витамините – А, С, Е, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калия, магнезия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Киселецът подпомага храносмилането, подобрява апетита, а в народната медицина го използват и като слабително средство. Типичният му кисел вкус, откъдето идва и името му, се дължи на оксаловата киселина. В големи количества тя действа зле на бъбреците и затова с употребата му трябва да внимават хората с бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането до голяма степен намалява киселинността му. И като стана дума за готвене трябва да имате предвид, че киселецът е най-добре да употребявате суров, като добавка към салати, (за обогатяване на вкуса), към сандвичи или като гарнитура към меса. Ако все пак решите да го готвите, знайте че прекалената термична обработка намалява полезните му качества. Достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца, професионалистите съветват листата да се навиват на стегнато руло и после с остър нож да се нарежат. Добре е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, защото иначе киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама.

Пресният зеленчук може да се съхранява до 3 дни в хладилник, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Идеи за включване на киселеца в дневното ви меню не липсват:

- супа от киселец – класика в жанра. Може да добавите коприва и спанак, за да си направите освежаваща пролетна чорбичка. Леко, приятно и много витаминозно предложение. Не го пропускайте. И като стана дума за супи, може да го добавяте и като подправка към други такива, например към картофена, ще направи вкусът й много по-различен, леко кисел и свеж. Опитайте.

- свежа салата – към нея може да прибавите различни семена, сирена или риба. Каквото изберете. Добрият вкус ви е гарантиран.

- сос от киселец, обикновено с добавка от сметана е допълнителен завършващ щрих към риба и свинско месо.

- киселец и яйца – подходящата комбинация. Той много добре си партнира с тях. Независимо дали ще ги приготвите пържени или ще ги сварите и ще ги полеете със сос от киселец или пък просто ще ги поднесете със салата от пресния заленчук – няма да сбъркате. Определено е очаквано добра комбинация.

Има доказателства, че преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно е присъствал на трапезата на гърци и римляни, а вероятно сте чували в разкази, че и нашите баби също често са го включвали в семейното меню. Ами доверете се на опита и започнете пролетта с вкус на киселец.

Също като Мецана от детското стихче, която:

Киселец набрала
пълничка торбица
Мечо нагостила
с пролетна чорбица!


А ако успеете да си го наберете и сами, удоволствието ще бъде двойно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Четвъртък
2
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
Неудобствата, които само дамите с голям бюст ще разберат
Обикновено хората си мислят, че дамите с голям бюст са щастливки. Мъжете ги обграждат с внимание или...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook