Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Захранване на бебето


Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно приготвено или купено пюре? Аз бих казала и двете!
Като цяло аз сама приготвям пюретата на сина ми, но имам дузина купени в килера. Безспорно те влизат в употреба. , когато не ми остава време, когато го гушна да заспи, а уморена заспивам и аз, когато използваме слънчевото време и бързаме за разходка, когато се окаже, че съм изпразнила хладилника или се е събудил от сън и е гладен – сега! С една дума – готовите пюренца влизат в употреба, когато сме възпрепятствани да му приготвим домашни такива.

Защо избрах сама да правя пюретата:

в днешно време нямам вяра на готовите продукти, т.е. искам да знам какво има в пюрето на детето ми. Контролирам съставките, които слагам – част от които успявам да снабдя с домашно производство.
за да си спестя неприятни изненади от рода на: купувам пюре от тиквички, чета етикета вкъщи и се оказва че пюрето е 50 на 50 тиквичка с ориз, за сгъстяване, а аз още не съм въвела ориза.
В тази връзка почти всички пюрета (освен ако на етикета не пише „100%) са сгъстени с оризово или царевично нишесте, повечето плодови пюрета имат добавена захар, овкусени са с рапично, краве или слънчогледово масло.
не на последно място е и финансовия фактор. Според мен е по-изгодно да приготвям пюрета, отколкото да ги купувам. Особено, ако имаме възможност да се заредим от село с домашни плодове и зеленчуци, които са и в пъти по-качествени.

Първите пюрета в процеса на захранване са т.нар. еднокомпонентни пюрета, или такива, които съдържат само един вид плод/зеленчук. За бебето и неговия стомах всяка една храна е нова и то трябва да свикне с нея. Чрез въвеждането на различните плодове или зеленчуци един по един, имате възможност да следите за реакция на организма – било то обрив, газове, запек, диария и т.н. Дали ще давате новата храна няколко дена, за да затвърдите приема или всеки ден ще предлагате на бебето нова храна и нов аромат, зависи от Вашата лична преценка.

Аз започнах така:


5 дена картоф – обелих картофчето и го нарязах на кубчета, за да се свари по-бързо. (една мама ми каза, че винаги варяла с обелката, за да се запазят витамините, аз обаче беля и плодовете и зеленчуците) Сварих го в едно канче и намачках няколко кубчета старателно с лъжица (нямаше смисъл да цапам пасатор), добавих и малко кърма, за да има в новата храна и нещо познато. От тази рядка кашичка предложих едва 4-5 лъжички, като постепенно правех пюрето по-гъсто и увеличавах дозата. След това докърмвах, колкото поиска. Бързо отмина и ентусиазма ми да цедя по 20 мл. кърма, след което да стерилизирам помпа и шише... Започнах да разреждам пюрето с малко вода, в която е врял зеленчука.

5 дена тиква – хареса я мноооого, отваряше широко уста! Не прекалявайте, тиквата разхлабва. Опитах и смес от картоф с тиква.

Следващата храна, която дадох беше морков – само 2 дена. Бебето беше неспокойно цяла нощ, плачеше и имаше газове. Морковът запича, затова предложих морков с тиква, да уравновеси нещата. Реших да дам пащърнак, един малко позабравен в наше време зеленчук. Не намерих на пазара суров, затова дадох готово пюре, прие се много добре. Като за начало се препоръчват също така тиквички, спанак, броколи, дори грах и зелен боб, които обаче са газообразуващи храни и следва да не се прекалява с количествата.
Винаги пробвайте и самите вие на вкус, както домашните, така и купените пюрета.


След въвеждането на гореспоменатите зеленчуци, можете да експериментирате с комбинации от няколко зеленчуци.
Педиатърката ме посъветва, постепенно за един месец да достигнем доза от 125 мл. пюре. Това, до колко могат да се спазят подобни препоръки зависи изцяло от самото дете. Щастлива съм, че моето бебе е лакомо и не отказва никаква храна, то само увеличи дозата. Очевидно започна да се засища с храната и да отказва да суче на обяд, в последствие заместих и следобедното хранене, предлагайки плод или комбинация от плод с оризова каша, каша от елда. Кърмата се регулира много бързо и гърдите ми започнаха да "почиват" през деня и да се пълнят за вечерното хранене.
Коментари
2013-06-20 #5
Майка
Е, и за какво да ги опитваме, на нас са ни безсолни и безвкусни, за тях не е така...
2013-06-19 #4
Мамасита
Е как с бульон? дано да не е от тези на кубчетата, защото е мноооого вредно дори и за големите...
2012-03-21 #3
lili_vanili
За контакта с пръстта - не знам аз ги беля и режа на парчета, за по-бързо сваряване. Ползвам уред за готвене на пара, оказа се, че е по-лесно за мен, т.к. го нагласям на определени минути и го оставям - вече загорих 2 тенджери За кърмата, бързо, бързо започнах да разреждам пюретата с бульон или вода.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
Четвъртък
22
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook