Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Захранване на бебето


Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно приготвено или купено пюре? Аз бих казала и двете!
Като цяло аз сама приготвям пюретата на сина ми, но имам дузина купени в килера. Безспорно те влизат в употреба. , когато не ми остава време, когато го гушна да заспи, а уморена заспивам и аз, когато използваме слънчевото време и бързаме за разходка, когато се окаже, че съм изпразнила хладилника или се е събудил от сън и е гладен – сега! С една дума – готовите пюренца влизат в употреба, когато сме възпрепятствани да му приготвим домашни такива.

Защо избрах сама да правя пюретата:

в днешно време нямам вяра на готовите продукти, т.е. искам да знам какво има в пюрето на детето ми. Контролирам съставките, които слагам – част от които успявам да снабдя с домашно производство.
за да си спестя неприятни изненади от рода на: купувам пюре от тиквички, чета етикета вкъщи и се оказва че пюрето е 50 на 50 тиквичка с ориз, за сгъстяване, а аз още не съм въвела ориза.
В тази връзка почти всички пюрета (освен ако на етикета не пише „100%) са сгъстени с оризово или царевично нишесте, повечето плодови пюрета имат добавена захар, овкусени са с рапично, краве или слънчогледово масло.
не на последно място е и финансовия фактор. Според мен е по-изгодно да приготвям пюрета, отколкото да ги купувам. Особено, ако имаме възможност да се заредим от село с домашни плодове и зеленчуци, които са и в пъти по-качествени.

Първите пюрета в процеса на захранване са т.нар. еднокомпонентни пюрета, или такива, които съдържат само един вид плод/зеленчук. За бебето и неговия стомах всяка една храна е нова и то трябва да свикне с нея. Чрез въвеждането на различните плодове или зеленчуци един по един, имате възможност да следите за реакция на организма – било то обрив, газове, запек, диария и т.н. Дали ще давате новата храна няколко дена, за да затвърдите приема или всеки ден ще предлагате на бебето нова храна и нов аромат, зависи от Вашата лична преценка.

Аз започнах така:


5 дена картоф – обелих картофчето и го нарязах на кубчета, за да се свари по-бързо. (една мама ми каза, че винаги варяла с обелката, за да се запазят витамините, аз обаче беля и плодовете и зеленчуците) Сварих го в едно канче и намачках няколко кубчета старателно с лъжица (нямаше смисъл да цапам пасатор), добавих и малко кърма, за да има в новата храна и нещо познато. От тази рядка кашичка предложих едва 4-5 лъжички, като постепенно правех пюрето по-гъсто и увеличавах дозата. След това докърмвах, колкото поиска. Бързо отмина и ентусиазма ми да цедя по 20 мл. кърма, след което да стерилизирам помпа и шише... Започнах да разреждам пюрето с малко вода, в която е врял зеленчука.

5 дена тиква – хареса я мноооого, отваряше широко уста! Не прекалявайте, тиквата разхлабва. Опитах и смес от картоф с тиква.

Следващата храна, която дадох беше морков – само 2 дена. Бебето беше неспокойно цяла нощ, плачеше и имаше газове. Морковът запича, затова предложих морков с тиква, да уравновеси нещата. Реших да дам пащърнак, един малко позабравен в наше време зеленчук. Не намерих на пазара суров, затова дадох готово пюре, прие се много добре. Като за начало се препоръчват също така тиквички, спанак, броколи, дори грах и зелен боб, които обаче са газообразуващи храни и следва да не се прекалява с количествата.
Винаги пробвайте и самите вие на вкус, както домашните, така и купените пюрета.


След въвеждането на гореспоменатите зеленчуци, можете да експериментирате с комбинации от няколко зеленчуци.
Педиатърката ме посъветва, постепенно за един месец да достигнем доза от 125 мл. пюре. Това, до колко могат да се спазят подобни препоръки зависи изцяло от самото дете. Щастлива съм, че моето бебе е лакомо и не отказва никаква храна, то само увеличи дозата. Очевидно започна да се засища с храната и да отказва да суче на обяд, в последствие заместих и следобедното хранене, предлагайки плод или комбинация от плод с оризова каша, каша от елда. Кърмата се регулира много бързо и гърдите ми започнаха да "почиват" през деня и да се пълнят за вечерното хранене.
Коментари
2013-06-20 #5
Майка
Е, и за какво да ги опитваме, на нас са ни безсолни и безвкусни, за тях не е така...
2013-06-19 #4
Мамасита
Е как с бульон? дано да не е от тези на кубчетата, защото е мноооого вредно дори и за големите...
2012-03-21 #3
lili_vanili
За контакта с пръстта - не знам аз ги беля и режа на парчета, за по-бързо сваряване. Ползвам уред за готвене на пара, оказа се, че е по-лесно за мен, т.к. го нагласям на определени минути и го оставям - вече загорих 2 тенджери За кърмата, бързо, бързо започнах да разреждам пюретата с бульон или вода.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Еднакви дрехи за мама и бебе - да или не?
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook