Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лучник с пълнозърнесто брашно



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в миналото за ежедневната трапеза е било достатъчно една намачкана глава лук с хляб, то за празниците лукът бил приготвян... с хляб :) Е и разни други благинки, де. Джоджен, чубрица, зелении, месо, чушлета, орехи.

На Благовещение традиционно на масата се слага лучник, тъй като на този празник все още е Великденският пост, а лучникът също е постен. Избрала съм пълнозърнесто брашно, но ако не ви допада, можете да го направите с бяло. Ако изберете второто, лучникът ще бухне повече. Аз лично съм хапвала в едно родопко селце лучник, в чието тесто няма и грам набухвател, като че ли по-тънката, твърда коричка, ми допада повече. Все пак тук съм сложила съвсем малко мая.

300 гр. пълнозърнесто брашно
300 гр. кромид лук (4-5 бр.)
1 суха червен пипер (6 гр.)
2 с. л. магданоз
25 гр. орехи (1 шепа)
1 с. л. ронена чубрица - непълна
1/4 кубче жива мая (около 10 гр.)
около 150-200 мл. вода
захар, сол, зехтин,
оцет, черен пипер


Маята разтваряме в 100 мл. топла вода, добавяме 1 ч. л. захар и оставяме да се навдигне.
Лукът нарязваме на месечинки и запържваме в зехтин на бавен огън, така ще дадем възможност да пусне по-сладък вкус. Нещо, което на усилен котлон не се получава. Добавяме нарязаната суха чушка, наситнените не на много дребно орехи и магданоз, черния пипер, чубрицата и малко сол. Оставяме плънката леко да изстине.

В купа замесваме меко тесто от брашното, маята, една с. л. зехтин и една ч. л. оцет и вода. Разделяме го на две топки, като едната по-голяма. Намазваме топките с олио и оставяме го да се навдигне леко за 50 минути.

Фурната загряваме на 180 градуса, намазняваме тавичка. По-голямата топка ще бъде долната кора - разточваме я в кръг и поставяме в тавата. Отгоре разпределяме плънката, а върху нея втората топка разточена в кръг. Притискаме добре краищата и печем около 40 минути.

Коментари
2013-09-15 #2
violeta gerginova
Моята свекърва,правеше много вкусен лучник,продуктите са същите,но тя леко задушаваше малки хапки свинско месо.Вкусът на лучника е превъзходен.
2013-02-16 #1
Десислава Ив. Симеонова
Благодаря за рецептата и приятните спомени/аромати, които нахлуха в сърцето ми - лучникът е едно от най-любимите ми тестени ястия. Изключвайки орехите, зехтина, оцета, захарта - подобна рецепта е разпространена и почитана и в плевенския край.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скорбялата - енергия за тялото
· Пълнозърнести канелени бисквити
· Ечемичени здравословни бисквити
· Благослови ме, майко!
· Благи думи за Благовещение - край на играта и кои участници спечелиха
· Благи думи за Благовещение: "Благодарна съм, че ти си част от мен и аз - от теб"
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Вкусни десерти с тиква
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Сряда
11
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook