Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лучник с пълнозърнесто брашно



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в миналото за ежедневната трапеза е било достатъчно една намачкана глава лук с хляб, то за празниците лукът бил приготвян... с хляб :) Е и разни други благинки, де. Джоджен, чубрица, зелении, месо, чушлета, орехи.

На Благовещение традиционно на масата се слага лучник, тъй като на този празник все още е Великденският пост, а лучникът също е постен. Избрала съм пълнозърнесто брашно, но ако не ви допада, можете да го направите с бяло. Ако изберете второто, лучникът ще бухне повече. Аз лично съм хапвала в едно родопко селце лучник, в чието тесто няма и грам набухвател, като че ли по-тънката, твърда коричка, ми допада повече. Все пак тук съм сложила съвсем малко мая.

300 гр. пълнозърнесто брашно
300 гр. кромид лук (4-5 бр.)
1 суха червен пипер (6 гр.)
2 с. л. магданоз
25 гр. орехи (1 шепа)
1 с. л. ронена чубрица - непълна
1/4 кубче жива мая (около 10 гр.)
около 150-200 мл. вода
захар, сол, зехтин,
оцет, черен пипер


Маята разтваряме в 100 мл. топла вода, добавяме 1 ч. л. захар и оставяме да се навдигне.
Лукът нарязваме на месечинки и запържваме в зехтин на бавен огън, така ще дадем възможност да пусне по-сладък вкус. Нещо, което на усилен котлон не се получава. Добавяме нарязаната суха чушка, наситнените не на много дребно орехи и магданоз, черния пипер, чубрицата и малко сол. Оставяме плънката леко да изстине.

В купа замесваме меко тесто от брашното, маята, една с. л. зехтин и една ч. л. оцет и вода. Разделяме го на две топки, като едната по-голяма. Намазваме топките с олио и оставяме го да се навдигне леко за 50 минути.

Фурната загряваме на 180 градуса, намазняваме тавичка. По-голямата топка ще бъде долната кора - разточваме я в кръг и поставяме в тавата. Отгоре разпределяме плънката, а върху нея втората топка разточена в кръг. Притискаме добре краищата и печем около 40 минути.

Коментари
2013-09-15 #2
violeta gerginova
Моята свекърва,правеше много вкусен лучник,продуктите са същите,но тя леко задушаваше малки хапки свинско месо.Вкусът на лучника е превъзходен.
2013-02-16 #1
Десислава Ив. Симеонова
Благодаря за рецептата и приятните спомени/аромати, които нахлуха в сърцето ми - лучникът е едно от най-любимите ми тестени ястия. Изключвайки орехите, зехтина, оцета, захарта - подобна рецепта е разпространена и почитана и в плевенския край.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скорбялата - енергия за тялото
· Пълнозърнести канелени бисквити
· Ечемичени здравословни бисквити
· Благослови ме, майко!
· Благи думи за Благовещение - край на играта и кои участници спечелиха
· Благи думи за Благовещение: "Благодарна съм, че ти си част от мен и аз - от теб"
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Вкусни десерти с тиква
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Петък
5
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook