Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Козунак + козуначени кифлички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци. Свекърва ми месеше, но последните години и тя ги прави в машината за хляб.

С половинката решихме, че ще омесим сами козунаци, попрочетохме как се правят, както и важната част да бъде горещо в стаята, пуснахме печката на максимална мощи и зачакахме да се стопли. Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. На нас лично най ни допадат козунаците без никакви добавки от ядки, плодове и сродни.

1,200 кг брашно
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
250 гр захар
+кафява захар
150 гр масло
1 лимон-кора
6 яйца
1 ч.л ванилия
1 ч.л сол


Маята натрошаваме в купичка, добавяме една лъжичка захар и половината от леко притопленото мляко (внимавайте да не е горещо) и оставаме да втаса.

Брашното пресяваме добре в дълбока купа и в средата правим кладенче, в което изсипваме смес от: пет от яйцата и белтъка от шестото (жълтъкът ще ползваме за намазване), останалото мляко и захар, настърганата лимонова кора, ванилията, сол, втасалата мая и 50 грама от маслото (разтопено). Започваме да месим тесто, докато спре да лепне. Останалото масло разтапяме и, намаслявайки ръцете си с него, продължаваме да месим, докато попие цялото. Месенето е дългата и по-трудна част, колкото повече го месим, по на конци става козунакът. В тази част е наистина чудесно да има кой да те замени, ако нямаш яки ръце. От труда, който кипи, ти става още по-топло в и без това горещата стая. Вариант е да се меси по бельо :)

Омесеното тесто намазваме с мазнина и оставяме да удвои обема си в топлата стая. Следва да се сплете на плитка от четири фитила(от това количество на мен ми се получиха два средни козунака), намазва се с размития с малко вода жълтък, поръсва се с кафявата захар и се пекат до готовност около 50 минути (първите на 200 градуса, после намалете леко)


Козуначени кифлички

За близки и приятели можете от същото тесто да направите козуначени кифлички. За целта разточваме от втасалото тесто кръг с диаметър около две педи, нарязваме го на триъгълници, поставяме течен шоколад и ги навиваме от дебелата към тънката част. Мажем с жълтък, поръсваме със захар (може и мак) и печем до златиста коричка.

Коментари
2014-04-19 #1
дес
Искам да споделя днешния си опит за правенето на домашен козунак.Замесих тестото вчера без да го глезя-смесих всички продукти.Метнах го хладилника и отидох на нощна смяна.Извадих го сутринта за около час.Като започнах да го разточвам за кифлички,още беше студено.Оставих навитите кифлички да се надигнат.Вече не използваме отопление,в кухнята е под 20 градуса.В затоплената фурна кифличките се превърнаха в чудовища с размер на готовите закуски.Станаха чудесни.Успех на всички които рискуват и светли празници!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook