Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Козунак + козуначени кифлички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци. Свекърва ми месеше, но последните години и тя ги прави в машината за хляб.

С половинката решихме, че ще омесим сами козунаци, попрочетохме как се правят, както и важната част да бъде горещо в стаята, пуснахме печката на максимална мощи и зачакахме да се стопли. Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. На нас лично най ни допадат козунаците без никакви добавки от ядки, плодове и сродни.

1,200 кг брашно
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
250 гр захар
+кафява захар
150 гр масло
1 лимон-кора
6 яйца
1 ч.л ванилия
1 ч.л сол


Маята натрошаваме в купичка, добавяме една лъжичка захар и половината от леко притопленото мляко (внимавайте да не е горещо) и оставаме да втаса.

Брашното пресяваме добре в дълбока купа и в средата правим кладенче, в което изсипваме смес от: пет от яйцата и белтъка от шестото (жълтъкът ще ползваме за намазване), останалото мляко и захар, настърганата лимонова кора, ванилията, сол, втасалата мая и 50 грама от маслото (разтопено). Започваме да месим тесто, докато спре да лепне. Останалото масло разтапяме и, намаслявайки ръцете си с него, продължаваме да месим, докато попие цялото. Месенето е дългата и по-трудна част, колкото повече го месим, по на конци става козунакът. В тази част е наистина чудесно да има кой да те замени, ако нямаш яки ръце. От труда, който кипи, ти става още по-топло в и без това горещата стая. Вариант е да се меси по бельо :)

Омесеното тесто намазваме с мазнина и оставяме да удвои обема си в топлата стая. Следва да се сплете на плитка от четири фитила(от това количество на мен ми се получиха два средни козунака), намазва се с размития с малко вода жълтък, поръсва се с кафявата захар и се пекат до готовност около 50 минути (първите на 200 градуса, после намалете леко)


Козуначени кифлички

За близки и приятели можете от същото тесто да направите козуначени кифлички. За целта разточваме от втасалото тесто кръг с диаметър около две педи, нарязваме го на триъгълници, поставяме течен шоколад и ги навиваме от дебелата към тънката част. Мажем с жълтък, поръсваме със захар (може и мак) и печем до златиста коричка.

Коментари
2014-04-19 #1
дес
Искам да споделя днешния си опит за правенето на домашен козунак.Замесих тестото вчера без да го глезя-смесих всички продукти.Метнах го хладилника и отидох на нощна смяна.Извадих го сутринта за около час.Като започнах да го разточвам за кифлички,още беше студено.Оставих навитите кифлички да се надигнат.Вече не използваме отопление,в кухнята е под 20 градуса.В затоплената фурна кифличките се превърнаха в чудовища с размер на готовите закуски.Станаха чудесни.Успех на всички които рискуват и светли празници!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook