Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Козунак + козуначени кифлички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци. Свекърва ми месеше, но последните години и тя ги прави в машината за хляб.

С половинката решихме, че ще омесим сами козунаци, попрочетохме как се правят, както и важната част да бъде горещо в стаята, пуснахме печката на максимална мощи и зачакахме да се стопли. Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. На нас лично най ни допадат козунаците без никакви добавки от ядки, плодове и сродни.

1,200 кг брашно
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
250 гр захар
+кафява захар
150 гр масло
1 лимон-кора
6 яйца
1 ч.л ванилия
1 ч.л сол


Маята натрошаваме в купичка, добавяме една лъжичка захар и половината от леко притопленото мляко (внимавайте да не е горещо) и оставаме да втаса.

Брашното пресяваме добре в дълбока купа и в средата правим кладенче, в което изсипваме смес от: пет от яйцата и белтъка от шестото (жълтъкът ще ползваме за намазване), останалото мляко и захар, настърганата лимонова кора, ванилията, сол, втасалата мая и 50 грама от маслото (разтопено). Започваме да месим тесто, докато спре да лепне. Останалото масло разтапяме и, намаслявайки ръцете си с него, продължаваме да месим, докато попие цялото. Месенето е дългата и по-трудна част, колкото повече го месим, по на конци става козунакът. В тази част е наистина чудесно да има кой да те замени, ако нямаш яки ръце. От труда, който кипи, ти става още по-топло в и без това горещата стая. Вариант е да се меси по бельо :)

Омесеното тесто намазваме с мазнина и оставяме да удвои обема си в топлата стая. Следва да се сплете на плитка от четири фитила(от това количество на мен ми се получиха два средни козунака), намазва се с размития с малко вода жълтък, поръсва се с кафявата захар и се пекат до готовност около 50 минути (първите на 200 градуса, после намалете леко)


Козуначени кифлички

За близки и приятели можете от същото тесто да направите козуначени кифлички. За целта разточваме от втасалото тесто кръг с диаметър около две педи, нарязваме го на триъгълници, поставяме течен шоколад и ги навиваме от дебелата към тънката част. Мажем с жълтък, поръсваме със захар (може и мак) и печем до златиста коричка.

Коментари
2014-04-19 #1
дес
Искам да споделя днешния си опит за правенето на домашен козунак.Замесих тестото вчера без да го глезя-смесих всички продукти.Метнах го хладилника и отидох на нощна смяна.Извадих го сутринта за около час.Като започнах да го разточвам за кифлички,още беше студено.Оставих навитите кифлички да се надигнат.Вече не използваме отопление,в кухнята е под 20 градуса.В затоплената фурна кифличките се превърнаха в чудовища с размер на готовите закуски.Станаха чудесни.Успех на всички които рискуват и светли празници!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Четвъртък
2
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook