Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Козунак + козуначени кифлички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци. Свекърва ми месеше, но последните години и тя ги прави в машината за хляб.

С половинката решихме, че ще омесим сами козунаци, попрочетохме как се правят, както и важната част да бъде горещо в стаята, пуснахме печката на максимална мощи и зачакахме да се стопли. Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. На нас лично най ни допадат козунаците без никакви добавки от ядки, плодове и сродни.

1,200 кг брашно
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
250 гр захар
+кафява захар
150 гр масло
1 лимон-кора
6 яйца
1 ч.л ванилия
1 ч.л сол


Маята натрошаваме в купичка, добавяме една лъжичка захар и половината от леко притопленото мляко (внимавайте да не е горещо) и оставаме да втаса.

Брашното пресяваме добре в дълбока купа и в средата правим кладенче, в което изсипваме смес от: пет от яйцата и белтъка от шестото (жълтъкът ще ползваме за намазване), останалото мляко и захар, настърганата лимонова кора, ванилията, сол, втасалата мая и 50 грама от маслото (разтопено). Започваме да месим тесто, докато спре да лепне. Останалото масло разтапяме и, намаслявайки ръцете си с него, продължаваме да месим, докато попие цялото. Месенето е дългата и по-трудна част, колкото повече го месим, по на конци става козунакът. В тази част е наистина чудесно да има кой да те замени, ако нямаш яки ръце. От труда, който кипи, ти става още по-топло в и без това горещата стая. Вариант е да се меси по бельо :)

Омесеното тесто намазваме с мазнина и оставяме да удвои обема си в топлата стая. Следва да се сплете на плитка от четири фитила(от това количество на мен ми се получиха два средни козунака), намазва се с размития с малко вода жълтък, поръсва се с кафявата захар и се пекат до готовност около 50 минути (първите на 200 градуса, после намалете леко)


Козуначени кифлички

За близки и приятели можете от същото тесто да направите козуначени кифлички. За целта разточваме от втасалото тесто кръг с диаметър около две педи, нарязваме го на триъгълници, поставяме течен шоколад и ги навиваме от дебелата към тънката част. Мажем с жълтък, поръсваме със захар (може и мак) и печем до златиста коричка.

Коментари
2014-04-19 #1
дес
Искам да споделя днешния си опит за правенето на домашен козунак.Замесих тестото вчера без да го глезя-смесих всички продукти.Метнах го хладилника и отидох на нощна смяна.Извадих го сутринта за около час.Като започнах да го разточвам за кифлички,още беше студено.Оставих навитите кифлички да се надигнат.Вече не използваме отопление,в кухнята е под 20 градуса.В затоплената фурна кифличките се превърнаха в чудовища с размер на готовите закуски.Станаха чудесни.Успех на всички които рискуват и светли празници!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите сладки на Hera.bg
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Неделя
17
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook