Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Във фризера – какво и как?


Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато им е сезона, при това запазвайки почти всичките им полезни качества. Но и замразяването си има правила, които е добре да спазваме, за да извлечем максимално ползите от това изобретение на човешкия гений.

- На първо място трябва да обърнем внимание на продуктите, които сме решили да приберем на студено, така да се каже. Те трябва да бъдат свежи и пресни. Това важи както за плодовете и зеленчуците, така и за месото и рибата.

- Опаковането е друг важен елемент. Опаковките трябва плътно да обхващат целия продукт, за да не изсъхва. Те трябва да са гъвкави и да са устойчиви на киселини и мазнини. Най-удобни за целта са торбичките или домакинското фолио, които да са с дебелина не по-малка от 0,05 мм. Може да използвате и съдове, издържащи на ниски температури.

- Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера. Преценете какви количества от дадения продукт ще са ви необходими при готвене и разпределете в такива дози.

- Залепете етикети върху пакетчетата със замразените продукти и там отбележете датата на замразяване, за да може да следите за срока на съхранение. Храните във фризера също имат такъв. Най-общо той варира между 6-8 месеца, за различните видове продукти.

- Веднъж размразени продуктите не трябва да се замразяват повторно.

- Малко физика – замразената течност увеличава обема си. Ако сте го забравили, припомнете си го, когато пълните съдове с течност.

- Замразявайте продуктите винаги добре изстудени.

- Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво имате във фризера. Не забравяйте да отбелязвате, когато вадите пликче. Все пак е добре списъкът да е актуален, нали?

Месо
Подходящи за замразяване са всички видове меса, стига да не са много тлъсти. Разпределете месото на порции и го опаковайте в торбички или фолио. Добре е да отстраните костите предварително, защото ако се подават извън пакета, месото се изсушава. Пържолите и котлетите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.

Птици
Във фризера могат да се съхраняват всички видове домашни птици – кокошки, гъски, патици и пуйки. Опаковат се цели или на порции за готвене в полиетиленово фолио или торбички.

Риби
Ако сте решили да замразявате риба трябва да сте сигурни, че тя е прясно уловена, защото само такава е подходяща да влезе във фризера. За тази от магазина няма как да сме сигурни, че е свежа. Преди да я замразите почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг е добре да се разфасоват.

Зеленчуци
Достойни за фризера са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Извън почетния списък за съжаление остават краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Не бива да поставяте във фризера също така недозрелите или презрелите зеленчуци. Предварително почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте. Бланширането е много важен процес, тъй като чрез него се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите. Изпълнението му не е сложно. Нужна ви е цедка или метална кошница. В подходящ съд кипвате вода. След това поставяте зеленчуците в цедката или кошницата и ги потапяте във врящата вода. Изчаквате тя да кипне отново и да продължи да кипи по време на бланширането. След това изваждате зеленчуците, потапяте ги в студена вода и ги отцеждате. Напълвате ги в торбички, които оформяте на плоски правоъгълни пакети (за да заемат по-малко място), залепяте етикет с датата и сте готови.

Размразяване: изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци като спанака и зелето например да се размразят частично преди готвене. Важно е да имате предвид, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите. Магданозът не се бланшира.

Плодове
Подходящи са добре узрели, но не презрели плодове. Може да ги замразите със захарен сироп или без него. Всичко зависи от това как ще ги използвате след това. Ако искате да си замразите например ягоди и малини за украса на торти, като за целта трябва те да запазят формата си, постъпете по следния начин. Наредете ги върху чиния и ги сложете във фризера за час-два да се замразят предварително. След това вече може спокойно да ги подредите в торбичка. Така ще сте сигурни, че ще запазят формата си.
Плодовете е добре да размразите на стайна температура в покрит съд.

Млечни продукти
По принцип не са много подходящи за продължително замразяване. Млякото може да се съхранява около 2-3 месеца, а сметаната за около месец-два, толкова може да престои във фризера и бялото сирене. Кашкавалът и меките сирена се опаковат във фолио. Ако са нарязани на филийки, всяка се опакова отделно и тогава общо. Срокът им на съхранение е около половин година.

Тестени изделия и сладкиши
Често се замразяват теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни. Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози. Изкушенията приготвени от белтъчно тесто не са подходящи за фризера. Сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. При поднасяне може да ги затоплите леко във фурната за 5-10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само на стайна температура.

Готвени ястия
Ако решите да замразите дадено ястие, добре е да имате предвид, че при продължително съхранение някои от подправките могат да придобият неприятен вкус. Затова гозбите, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко. Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате. Те се слагат във фризера винаги добре охладени.
Виж още статии за:   Нашият Дом · Съвети за дома ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Минимализъм през Коледа
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· 10 март - св. мчк. Галина
Виж още статии за:   Нашият Дом · Съвети за дома ·
Неделя
28
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Обичам те" - фигурки от полимерна глина
Малките романтични жестове стоплят сърцето. Още по-добре ако са просто така, без повод, целящи да направят...
Куче - пазач за детската стая
Не, не тук не става дума да си вземете някой огромен страховит звяр да опази вашите деца от някой лош...
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Съхранение и сервиране на виното
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме...
Коледни печати от плодове и зеленчуци
За да си направим коледни печати не е задължително да ги купим от скъп магазин за художнически материали....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
Професия добър съсед
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител под наем. Задълженията да води домовата...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
Помните ли аромата на онези розови сладки, които приготвяше майка ви за Нова година? Бяхте малки и този...
Еко стилът в обзавеждането
През последните години екологичният стил превзема всички сфери на човешката дейност. Такива са тенденциите...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Чай с любов
Сладникав ли е подобен жест? Да. :) Но ако е вдъхновено от истински чувства, какво значение има вкусът....
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Ами и така се случва понякога - една жена в разцвета на силите, ума и красотата си, да е необвързана,...
Декоративните възглавнички
Солидните и функционални вещи формират основния облик на нашето жилище, но малките детайли са тези, които...
За Бог да прости!
На Задушница се молим за нашите близки, които са си отишли от този свят. За нашите майки и бащи, за роднините...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook