Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Във фризера – какво и как?


Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато им е сезона, при това запазвайки почти всичките им полезни качества. Но и замразяването си има правила, които е добре да спазваме, за да извлечем максимално ползите от това изобретение на човешкия гений.

- На първо място трябва да обърнем внимание на продуктите, които сме решили да приберем на студено, така да се каже. Те трябва да бъдат свежи и пресни. Това важи както за плодовете и зеленчуците, така и за месото и рибата.

- Опаковането е друг важен елемент. Опаковките трябва плътно да обхващат целия продукт, за да не изсъхва. Те трябва да са гъвкави и да са устойчиви на киселини и мазнини. Най-удобни за целта са торбичките или домакинското фолио, които да са с дебелина не по-малка от 0,05 мм. Може да използвате и съдове, издържащи на ниски температури.

- Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера. Преценете какви количества от дадения продукт ще са ви необходими при готвене и разпределете в такива дози.

- Залепете етикети върху пакетчетата със замразените продукти и там отбележете датата на замразяване, за да може да следите за срока на съхранение. Храните във фризера също имат такъв. Най-общо той варира между 6-8 месеца, за различните видове продукти.

- Веднъж размразени продуктите не трябва да се замразяват повторно.

- Малко физика – замразената течност увеличава обема си. Ако сте го забравили, припомнете си го, когато пълните съдове с течност.

- Замразявайте продуктите винаги добре изстудени.

- Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво имате във фризера. Не забравяйте да отбелязвате, когато вадите пликче. Все пак е добре списъкът да е актуален, нали?

Месо
Подходящи за замразяване са всички видове меса, стига да не са много тлъсти. Разпределете месото на порции и го опаковайте в торбички или фолио. Добре е да отстраните костите предварително, защото ако се подават извън пакета, месото се изсушава. Пържолите и котлетите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.

Птици
Във фризера могат да се съхраняват всички видове домашни птици – кокошки, гъски, патици и пуйки. Опаковат се цели или на порции за готвене в полиетиленово фолио или торбички.

Риби
Ако сте решили да замразявате риба трябва да сте сигурни, че тя е прясно уловена, защото само такава е подходяща да влезе във фризера. За тази от магазина няма как да сме сигурни, че е свежа. Преди да я замразите почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг е добре да се разфасоват.

Зеленчуци
Достойни за фризера са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Извън почетния списък за съжаление остават краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Не бива да поставяте във фризера също така недозрелите или презрелите зеленчуци. Предварително почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте. Бланширането е много важен процес, тъй като чрез него се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите. Изпълнението му не е сложно. Нужна ви е цедка или метална кошница. В подходящ съд кипвате вода. След това поставяте зеленчуците в цедката или кошницата и ги потапяте във врящата вода. Изчаквате тя да кипне отново и да продължи да кипи по време на бланширането. След това изваждате зеленчуците, потапяте ги в студена вода и ги отцеждате. Напълвате ги в торбички, които оформяте на плоски правоъгълни пакети (за да заемат по-малко място), залепяте етикет с датата и сте готови.

Размразяване: изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци като спанака и зелето например да се размразят частично преди готвене. Важно е да имате предвид, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите. Магданозът не се бланшира.

Плодове
Подходящи са добре узрели, но не презрели плодове. Може да ги замразите със захарен сироп или без него. Всичко зависи от това как ще ги използвате след това. Ако искате да си замразите например ягоди и малини за украса на торти, като за целта трябва те да запазят формата си, постъпете по следния начин. Наредете ги върху чиния и ги сложете във фризера за час-два да се замразят предварително. След това вече може спокойно да ги подредите в торбичка. Така ще сте сигурни, че ще запазят формата си.
Плодовете е добре да размразите на стайна температура в покрит съд.

Млечни продукти
По принцип не са много подходящи за продължително замразяване. Млякото може да се съхранява около 2-3 месеца, а сметаната за около месец-два, толкова може да престои във фризера и бялото сирене. Кашкавалът и меките сирена се опаковат във фолио. Ако са нарязани на филийки, всяка се опакова отделно и тогава общо. Срокът им на съхранение е около половин година.

Тестени изделия и сладкиши
Често се замразяват теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни. Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози. Изкушенията приготвени от белтъчно тесто не са подходящи за фризера. Сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. При поднасяне може да ги затоплите леко във фурната за 5-10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само на стайна температура.

Готвени ястия
Ако решите да замразите дадено ястие, добре е да имате предвид, че при продължително съхранение някои от подправките могат да придобият неприятен вкус. Затова гозбите, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко. Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате. Те се слагат във фризера винаги добре охладени.
Виж още статии за:   Нашият Дом · Съвети за дома ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Страхотни идеи за Монтесори детски стаи
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Виж още статии за:   Нашият Дом · Съвети за дома ·
Неделя
18
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Петровден
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за светиите Петър и Павел....
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Вълшебството на Рождество
Рождество Христово е един от любимите ми празници. Специални приготовления. Градът е украсен и е целият...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
14 април - св. Мартин Изповедник, Мартиния
На 14 април се почита свети Мартин Изповедник, римски папа. Той, заедно с папа Максим Изповедник, защитавал...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
7 начина, по които кучето ни казва, че ни обича
Кучетата са от хилядолетия с хората и са развили свой език и начин на поведение, когато са край нас....
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Новогодишни късметчета
Новогодишните и коледни късметчета радват всички. Затова ви предлагам една интересна идея, с която можете...
Андреевден (Мечкинден)
На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Имен ден имат всички свързани със светеца Андрей Първозвани. -...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Параванът - загадъчност и практичност
Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава да пази източната си загадъчност. Той...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook