Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Достъпни алтернативи на някои храни


Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато изберем да вложим средства в това поне част от тях да присъстват в дневното ни меню. Може да се случи обаче да не сме изцяло подготвени за тази стъпка или да не можем да си я позволим през определен период от време.
За щастие, природата ни е дарила с разнообразие от видове, от което да черпим енергия и полезни вещества. Има достатъчно алтернативи на някои по-скъпи хранителни продукти, които да използваме във време на по-стегнат бюджет.


Годжи бери

Основната концепция на т.нар. суперхрани е по-малко количество, в което е концентрирана висока хранителна стойност. В 100 гр. от удивителното годжи бери, наричано още лиций, се съдържа букет от важни за организма витамини, минерали, аминокиселини, каротеноиди и други съставки. Това малко плодче е и много богато на бета каротин, който тялото ни превръща в ретинол, форма на витамин А. В това отношение подходящ заместител, като добър източник на бета-каротин, могат да бъдат спанакът и морковите, също червените чушки и грахът. Шампионът в категория “Източник на витамин А” обаче е тиквата. По отношение на минерален състав, около 400 гр. от нея могат да се мерят с 100 гр. годжи бери по съдържание на калций, желязо, калий, цинк, селен.


Бадеми, Шам-фъстък, кашу

Ядките и семената са особено хранителни продукти, с които си набавяме необходимите полезни мазнини, витамини и микроелементи. Всички видове ядки имат своите предимства, но като алтернатива на по-скъпите от тях, спокойно можем да се обърнем към по-скромните, но също толкова питателни ленено и сусамово семе.
Сусамовите семена, небелени и сурови, са източник на омега-3 мастни и омега-6 мастни киселини , както и на фосфор, желязо, калций, мед, манган, мангнезий. По състав на тиамин и B6, сусамът побеждава бадемите със значителна преднина.
Като добър източник на тиамин (В1), освен шам-фъстъка или макадамията, се смята и още един шампион, този път сред семената - лененото семе. В 100 гр. от него има 1.6 мг тиамин, както и голямо количество омега-3 мастни киселини.


Киноа, Амарант

Безспорно киноата и амарантът са сред едни от много хранителните зърнени култури, богати на белтъчини, аминокиселини и фибри. Но интересната на вкус елда, наричана още гречка, с нищо не им отстъпва по богатство на съставки и дори ги превъзхожда. В елдата има двойно повече мед, магнезий и манган отколкото в киноата, а пък белтъчините й са тройно повече.

Бобовите култури също са изключително подходяща храна за набавяне на белтъчини и хранителни вещества. Достъпните за всяка трапеза леща и боб, например, съдържат много полезни фибри, а високото качеството на протеините в тях се обуславя от подходящите пропорции на основните аминокиселини в него



Кълнове

Като говорим за белтъчини, не можем да не споменем кълновете. Цената и съдържанието на купените кълнове във веригите са неприемливи. Затова пък отглеждането на кълнове у дома е приятно и лесно, особено когато в салата си слагаш “собствено производство” и то на достъпна цена. Пакетчето със семена за покълване наистина си струва, защото на цената на една кутия кълнове от магазина, можете да си купите семенца, с които да си направите поне 10 такива кутии.



И голямата награда отива при...Магданоза

Фактът, че кивито е витаминозна бомба е безспорен. Не искам да му отнемам короната, но е справедливо на същата почетна стълбичка да сложим и един по-рошав, но в някои отношения и по-богат на ценни вещества победител в класацията, и това е магданозът. Номинациите в този случай са в категориите – витамини К, С, А, В6 и минералите фосфор, калий, цинк, манган, желязо и калций.
В две големи връзки (60 гр.) магданоз има 30 пъти повече витамин К, почти 100 пъти повече витамин А и близо три пъти повече калций отколкото в едно средно голямо киви. Единствено по съдържание на витамин Е, кивито успява да надмине магданоза. Разбира се, едно е да изядеш 1-2 кивита и съвсем друго 60 грама магданоз, но пък нали алтернативите са за това – за да се избират.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Сряда
13
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook