Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вълшебният прашец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено добра комбинация

Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите. Той е уникален с изключително богатия си хранителен състав, в който влизат редица витамини, минерали, белтъчини, хормони, ензими, мазнини, както и значителни количества естествени антибиотици. Всички елементи, съдържащи се в прашеца, съществуват в идеална пропорция, което го прави една от най-пълноценните храни в природата.

Пчелите използват прашеца за направата на на т.нар. “пчелен хляб” (перга), с който хранят своите личинки. Ценната храна е своеобразен коктейл от различни микроелементи, който позволява за три дни масата на личинките да се увеличи 1500 пъти.


Хиляди пчелочаса

Събирането на цветен прашец е дълъг и трудоемък процес. На пчелата са нужни по осем часа на ден, в продължение на един месец, за да събере една чаена лъжичка прашец.
Когато кацнат на цветето, пчелите избират най-добрия полен от милионите миниатюрни зрънца наоколо, след което го навлажняват с лепкав секрет, така че да се закрепи за крачката им. По този начин, в специални “кошнички”, разпределени равномерно и от двете им страни, те отнасят по две гранулки до кошера си. Едно пчелно семейство се нуждае от около 30 кг цветен прашец на година. Пчеларите слагат специално пригодени “прашецоуловители”, с помощта на които взимат толкова прашец, колкото няма да навреди на кошера.


Прашинка пълна с чудеса

Каквото и да се каже за пчелния прашец ще е недостатъчно. Има много изследвания, които показват различните му съставки, които и до ден днешен не са разчетени напълно. Пчелният прашец е по-богат на белтъчини от всички други животински източници, като съдържа повече свободни аминокиселини от равно на количеството му говеждо, яйца или сирене. Белтъчният състав на прашеца варира от 10 до 40 %, като отделните му видове (зависещи от растенията, от които е събиран) съдържат точно 22 аминокиселини.

В разноцветните гранулки можем да намерим още изобилие от витамин А, под формата на каротеноиди, витамини от групата B, фолиева киселина, витамин C, витамин E, както и съкровищница от минерали, ензими, лецитин и въглехидрати под формата на естествени захари и мастни киселини.
В 1 гр. пчелен прашец има:

Витамин B1 9.2 мг
Витамин B2 18.5 мг
Витамин B6 5.0 мг
Фолиева киселина 5.0 мг

Според някои източници в пращеца има и така необходимия за организма витамин B12. Сред минералите, които се съдържат в прашеца са калций, магнезий, манган, фосфор, калий. В пчелния прашец има и от така важния за укрепване на капилярите  рутин.


Консумиране и съхранение

След като бъде събран от пчеларите, прашецът се изсушава, за да добие вида, в който се предлага на пазара. Важно е сушенето да е било извършено в специално пригодени за това сушилни, на подходяща температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Прашецът трябва да бъде консумиран в естествения си вид, защото всякакво компресиране под формата на таблетки или топлинна обработка би разрушило ензимите и съдържимото витамин C в него.
Препоръките за приема му варират от 1 чаена лъжичка до 1-2 супени лъжици на ден, в зависимост от възрастта и състоянието. Има различни начини прашецът да се яде, някои от които включват добавянето му в мед. Всъщност, на вкус прашецът е сладък и спокойно може да се дъвче просто така. Вкусен е и разтворен в малко количество вода.

По отношение на съхранението, задължително трябва да държим пчелния прашец на тъмно и сухо място, като имаме предвид, че след около 1 година, повече от свойствата му изчезват.
Коментари
2015-02-01 #2
Kristko
Аз от няколко месеца използвам прашец и съм много доволна!Една супена лъжица слагам в малко кисело мляко и го приемам сутрин на гладно!Не съм боледувала и грип не ме е хващал!Също и мед една супена лъжица сутрин на гладно най вече зимата и грипа няма шанс да ви разболее!Мисля да пробвам и прополисът като антибактериално средство!
2012-05-18 #1
Цвети
по време и след поредното боледуване на дара тъз зима, давах пчелен прашец под формата на капсули, тез дето се отварят и вътре е на прах препаратът. не знам, дали беше внушение или друго, но детето се оправи далеч по- бързо. препоръчвам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
· Защо изчезват пчелите?
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Защо захарта потиска имунитета?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
· Какво знаем за различните видове мед
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
Петък
15
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook