Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вълшебният прашец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено добра комбинация

Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите. Той е уникален с изключително богатия си хранителен състав, в който влизат редица витамини, минерали, белтъчини, хормони, ензими, мазнини, както и значителни количества естествени антибиотици. Всички елементи, съдържащи се в прашеца, съществуват в идеална пропорция, което го прави една от най-пълноценните храни в природата.

Пчелите използват прашеца за направата на на т.нар. “пчелен хляб” (перга), с който хранят своите личинки. Ценната храна е своеобразен коктейл от различни микроелементи, който позволява за три дни масата на личинките да се увеличи 1500 пъти.


Хиляди пчелочаса

Събирането на цветен прашец е дълъг и трудоемък процес. На пчелата са нужни по осем часа на ден, в продължение на един месец, за да събере една чаена лъжичка прашец.
Когато кацнат на цветето, пчелите избират най-добрия полен от милионите миниатюрни зрънца наоколо, след което го навлажняват с лепкав секрет, така че да се закрепи за крачката им. По този начин, в специални “кошнички”, разпределени равномерно и от двете им страни, те отнасят по две гранулки до кошера си. Едно пчелно семейство се нуждае от около 30 кг цветен прашец на година. Пчеларите слагат специално пригодени “прашецоуловители”, с помощта на които взимат толкова прашец, колкото няма да навреди на кошера.


Прашинка пълна с чудеса

Каквото и да се каже за пчелния прашец ще е недостатъчно. Има много изследвания, които показват различните му съставки, които и до ден днешен не са разчетени напълно. Пчелният прашец е по-богат на белтъчини от всички други животински източници, като съдържа повече свободни аминокиселини от равно на количеството му говеждо, яйца или сирене. Белтъчният състав на прашеца варира от 10 до 40 %, като отделните му видове (зависещи от растенията, от които е събиран) съдържат точно 22 аминокиселини.

В разноцветните гранулки можем да намерим още изобилие от витамин А, под формата на каротеноиди, витамини от групата B, фолиева киселина, витамин C, витамин E, както и съкровищница от минерали, ензими, лецитин и въглехидрати под формата на естествени захари и мастни киселини.
В 1 гр. пчелен прашец има:

Витамин B1 9.2 мг
Витамин B2 18.5 мг
Витамин B6 5.0 мг
Фолиева киселина 5.0 мг

Според някои източници в пращеца има и така необходимия за организма витамин B12. Сред минералите, които се съдържат в прашеца са калций, магнезий, манган, фосфор, калий. В пчелния прашец има и от така важния за укрепване на капилярите  рутин.


Консумиране и съхранение

След като бъде събран от пчеларите, прашецът се изсушава, за да добие вида, в който се предлага на пазара. Важно е сушенето да е било извършено в специално пригодени за това сушилни, на подходяща температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Прашецът трябва да бъде консумиран в естествения си вид, защото всякакво компресиране под формата на таблетки или топлинна обработка би разрушило ензимите и съдържимото витамин C в него.
Препоръките за приема му варират от 1 чаена лъжичка до 1-2 супени лъжици на ден, в зависимост от възрастта и състоянието. Има различни начини прашецът да се яде, някои от които включват добавянето му в мед. Всъщност, на вкус прашецът е сладък и спокойно може да се дъвче просто така. Вкусен е и разтворен в малко количество вода.

По отношение на съхранението, задължително трябва да държим пчелния прашец на тъмно и сухо място, като имаме предвид, че след около 1 година, повече от свойствата му изчезват.
Коментари
2015-02-01 #2
Kristko
Аз от няколко месеца използвам прашец и съм много доволна!Една супена лъжица слагам в малко кисело мляко и го приемам сутрин на гладно!Не съм боледувала и грип не ме е хващал!Също и мед една супена лъжица сутрин на гладно най вече зимата и грипа няма шанс да ви разболее!Мисля да пробвам и прополисът като антибактериално средство!
2012-05-18 #1
Цвети
по време и след поредното боледуване на дара тъз зима, давах пчелен прашец под формата на капсули, тез дето се отварят и вътре е на прах препаратът. не знам, дали беше внушение или друго, но детето се оправи далеч по- бързо. препоръчвам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
· Защо изчезват пчелите?
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Защо захарта потиска имунитета?
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Неделя
19
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook