Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вълшебният прашец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено добра комбинация

Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите. Той е уникален с изключително богатия си хранителен състав, в който влизат редица витамини, минерали, белтъчини, хормони, ензими, мазнини, както и значителни количества естествени антибиотици. Всички елементи, съдържащи се в прашеца, съществуват в идеална пропорция, което го прави една от най-пълноценните храни в природата.

Пчелите използват прашеца за направата на на т.нар. “пчелен хляб” (перга), с който хранят своите личинки. Ценната храна е своеобразен коктейл от различни микроелементи, който позволява за три дни масата на личинките да се увеличи 1500 пъти.


Хиляди пчелочаса

Събирането на цветен прашец е дълъг и трудоемък процес. На пчелата са нужни по осем часа на ден, в продължение на един месец, за да събере една чаена лъжичка прашец.
Когато кацнат на цветето, пчелите избират най-добрия полен от милионите миниатюрни зрънца наоколо, след което го навлажняват с лепкав секрет, така че да се закрепи за крачката им. По този начин, в специални “кошнички”, разпределени равномерно и от двете им страни, те отнасят по две гранулки до кошера си. Едно пчелно семейство се нуждае от около 30 кг цветен прашец на година. Пчеларите слагат специално пригодени “прашецоуловители”, с помощта на които взимат толкова прашец, колкото няма да навреди на кошера.


Прашинка пълна с чудеса

Каквото и да се каже за пчелния прашец ще е недостатъчно. Има много изследвания, които показват различните му съставки, които и до ден днешен не са разчетени напълно. Пчелният прашец е по-богат на белтъчини от всички други животински източници, като съдържа повече свободни аминокиселини от равно на количеството му говеждо, яйца или сирене. Белтъчният състав на прашеца варира от 10 до 40 %, като отделните му видове (зависещи от растенията, от които е събиран) съдържат точно 22 аминокиселини.

В разноцветните гранулки можем да намерим още изобилие от витамин А, под формата на каротеноиди, витамини от групата B, фолиева киселина, витамин C, витамин E, както и съкровищница от минерали, ензими, лецитин и въглехидрати под формата на естествени захари и мастни киселини.
В 1 гр. пчелен прашец има:

Витамин B1 9.2 мг
Витамин B2 18.5 мг
Витамин B6 5.0 мг
Фолиева киселина 5.0 мг

Според някои източници в пращеца има и така необходимия за организма витамин B12. Сред минералите, които се съдържат в прашеца са калций, магнезий, манган, фосфор, калий. В пчелния прашец има и от така важния за укрепване на капилярите  рутин.


Консумиране и съхранение

След като бъде събран от пчеларите, прашецът се изсушава, за да добие вида, в който се предлага на пазара. Важно е сушенето да е било извършено в специално пригодени за това сушилни, на подходяща температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Прашецът трябва да бъде консумиран в естествения си вид, защото всякакво компресиране под формата на таблетки или топлинна обработка би разрушило ензимите и съдържимото витамин C в него.
Препоръките за приема му варират от 1 чаена лъжичка до 1-2 супени лъжици на ден, в зависимост от възрастта и състоянието. Има различни начини прашецът да се яде, някои от които включват добавянето му в мед. Всъщност, на вкус прашецът е сладък и спокойно може да се дъвче просто така. Вкусен е и разтворен в малко количество вода.

По отношение на съхранението, задължително трябва да държим пчелния прашец на тъмно и сухо място, като имаме предвид, че след около 1 година, повече от свойствата му изчезват.
Коментари
2015-02-01 #2
Kristko
Аз от няколко месеца използвам прашец и съм много доволна!Една супена лъжица слагам в малко кисело мляко и го приемам сутрин на гладно!Не съм боледувала и грип не ме е хващал!Също и мед една супена лъжица сутрин на гладно най вече зимата и грипа няма шанс да ви разболее!Мисля да пробвам и прополисът като антибактериално средство!
2012-05-18 #1
Цвети
по време и след поредното боледуване на дара тъз зима, давах пчелен прашец под формата на капсули, тез дето се отварят и вътре е на прах препаратът. не знам, дали беше внушение или друго, но детето се оправи далеч по- бързо. препоръчвам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
· Защо изчезват пчелите?
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Защо захарта потиска имунитета?
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Понеделник
18
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook