Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вълшебният прашец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено добра комбинация

Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите. Той е уникален с изключително богатия си хранителен състав, в който влизат редица витамини, минерали, белтъчини, хормони, ензими, мазнини, както и значителни количества естествени антибиотици. Всички елементи, съдържащи се в прашеца, съществуват в идеална пропорция, което го прави една от най-пълноценните храни в природата.

Пчелите използват прашеца за направата на на т.нар. “пчелен хляб” (перга), с който хранят своите личинки. Ценната храна е своеобразен коктейл от различни микроелементи, който позволява за три дни масата на личинките да се увеличи 1500 пъти.


Хиляди пчелочаса

Събирането на цветен прашец е дълъг и трудоемък процес. На пчелата са нужни по осем часа на ден, в продължение на един месец, за да събере една чаена лъжичка прашец.
Когато кацнат на цветето, пчелите избират най-добрия полен от милионите миниатюрни зрънца наоколо, след което го навлажняват с лепкав секрет, така че да се закрепи за крачката им. По този начин, в специални “кошнички”, разпределени равномерно и от двете им страни, те отнасят по две гранулки до кошера си. Едно пчелно семейство се нуждае от около 30 кг цветен прашец на година. Пчеларите слагат специално пригодени “прашецоуловители”, с помощта на които взимат толкова прашец, колкото няма да навреди на кошера.


Прашинка пълна с чудеса

Каквото и да се каже за пчелния прашец ще е недостатъчно. Има много изследвания, които показват различните му съставки, които и до ден днешен не са разчетени напълно. Пчелният прашец е по-богат на белтъчини от всички други животински източници, като съдържа повече свободни аминокиселини от равно на количеството му говеждо, яйца или сирене. Белтъчният състав на прашеца варира от 10 до 40 %, като отделните му видове (зависещи от растенията, от които е събиран) съдържат точно 22 аминокиселини.

В разноцветните гранулки можем да намерим още изобилие от витамин А, под формата на каротеноиди, витамини от групата B, фолиева киселина, витамин C, витамин E, както и съкровищница от минерали, ензими, лецитин и въглехидрати под формата на естествени захари и мастни киселини.
В 1 гр. пчелен прашец има:

Витамин B1 9.2 мг
Витамин B2 18.5 мг
Витамин B6 5.0 мг
Фолиева киселина 5.0 мг

Според някои източници в пращеца има и така необходимия за организма витамин B12. Сред минералите, които се съдържат в прашеца са калций, магнезий, манган, фосфор, калий. В пчелния прашец има и от така важния за укрепване на капилярите  рутин.


Консумиране и съхранение

След като бъде събран от пчеларите, прашецът се изсушава, за да добие вида, в който се предлага на пазара. Важно е сушенето да е било извършено в специално пригодени за това сушилни, на подходяща температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Прашецът трябва да бъде консумиран в естествения си вид, защото всякакво компресиране под формата на таблетки или топлинна обработка би разрушило ензимите и съдържимото витамин C в него.
Препоръките за приема му варират от 1 чаена лъжичка до 1-2 супени лъжици на ден, в зависимост от възрастта и състоянието. Има различни начини прашецът да се яде, някои от които включват добавянето му в мед. Всъщност, на вкус прашецът е сладък и спокойно може да се дъвче просто така. Вкусен е и разтворен в малко количество вода.

По отношение на съхранението, задължително трябва да държим пчелния прашец на тъмно и сухо място, като имаме предвид, че след около 1 година, повече от свойствата му изчезват.
Коментари
2015-02-01 #2
Kristko
Аз от няколко месеца използвам прашец и съм много доволна!Една супена лъжица слагам в малко кисело мляко и го приемам сутрин на гладно!Не съм боледувала и грип не ме е хващал!Също и мед една супена лъжица сутрин на гладно най вече зимата и грипа няма шанс да ви разболее!Мисля да пробвам и прополисът като антибактериално средство!
2012-05-18 #1
Цвети
по време и след поредното боледуване на дара тъз зима, давах пчелен прашец под формата на капсули, тез дето се отварят и вътре е на прах препаратът. не знам, дали беше внушение или друго, но детето се оправи далеч по- бързо. препоръчвам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Защо захарта потиска имунитета?
· 20 май - Световен ден на пчелите
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Вторник
1
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook