Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пресни подправки от терасата


Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече целогодишно могат да се намерят връзки с магданоз, босилек или девесил, но обикновено ползваме само няколко стръка от тях, а остатъка жълтее и загнива по рафтовете на хладилника. Затова няма нищо по-хубаво от това да можем да откъснем от любимите си подправки тогава и колкото ни трябва. Сигурно си мислите, че това е трудно постижима мечта в градски условия, но ви е необходима само слънчева тераса и няколко саксии.

Първо трябва да решите какво ще засадите във вашата балконска градинка. Най-важното съображение е тя да ви служи възможно най-дълго, тоест подправки, които са свежи само в рамките на няколко седмици, като копъра например, не си заслужават усилията. Затова пък ще се радвате на добра реколта от магданоз, босилек, риган, салвия и мащерка.

Магданоз
Съществуват различни видове магданоз, но ако искате да съчетаете кулинарните ползи с декорацията, изберете къдрав. Тази подправка понася и по-ниски температури и затова можете да я засадите още в ранна пролет. Изберете по-дълбока саксия, защото растението развива дълбок корен. Напълнете я с богата хумусна почва и поставете семената на разстояние от няколко сантиметра. Отгоре сложете не повече от половин сантиметър пръст. Магданозът пониква бавно, но след появата на първите стръкове бързо избуява. Необходима му е само достатъчно влага и слънчево местенце на терасата. Къдриците му дълго ще красят и овкусяват вашите салати, защото колкото повече късате от него, толкова повече стръкове пуска.

Босилек
Босилекът засадете през април. Пригответе му богата почвена смес от чимовка, пясък и прегорял оборски тор. Тази подправка, типична за Средиземноморието е топлолюбива и семената й ще поникнат едва при температура около 20 градуса. Можете да ускорите процеса като покриете саксията с опаковъчно фолио. След като младите стръкове избият им осигурете повече слънце, влага и ги пазете от ниски температури (под 10 градуса). Късайте развитите листа на подправката и оставяйте връхчетата – така ще имате реколта през целия топъл сезон.

Розмарин
Розмаринът е многогодишен храст, затова за дълго ще се радвате както на божественият му аромат в ястията, така и на красотата му. Семената му засейте през февруари-март в богата почва с прегорял оборски тор. Едва, когато температурите се повишат над 20 градуса го изкарайте на слънчево място на терасата и го поливайте по-рядко. През есента отново го приберете в топло помещение и го използвайте за подправка дори през най-студените дни. За да оформи красива и гъста корона се нуждае от редовна подстрижка.
Коментари
2014-05-27 #5
Adelina Vasileva
Маже да добавите джоджен, мента, майоран - и те виреят дори на остъклена тераса.
2013-08-05 #4
йотко
Благодаря за съветите,много ми харесват саветите,аз много обичам зеленчукопроизводството,но за съжаление каквото имам само отглеждам на терасата,весела седмица на всички !!!
2011-04-28 #3
Дани
Много благодаря за съвета, Искра! ще пробвам още тази седмица.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Петък
17
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се вместим практично и красиво в съвременните тесни пространства
За никого не е тайна, че с напредване на технологиите, всичко става все по-малко и все по-миниатюрно....
Смисълът на християнските пости
Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден не се отвръщай от него,...
Есенно разчистване на гардероба
Септември месец е първият месец след летния период, който има буквата „Р” в името си. Според народните...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Сила от и за природата - да посадим дръвче
Идването на есента много често се свързва с чувството на загуба и тъга, със засилване на депресивните...
Задушница е
Пълно е с бели кокичета. Подали зелени листенца, крехък цвят... събужда ги зова на земята. Довчера...
Коледни Заговезни и свети апостол Филип
Коледни заговезни или заговелки се нарича денят преди Коледните пости - 14 ноември. Той се смята и за...
21 януари - Ден на родилната помощ
На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички...
Когато прегръщаме наранените си деца, прегръщаме детето в себе си
Когато вдъхваме надежда на децата си, получаваме надежда за себе си. Когато утешаваме децата си, ...
Декорация за Хелоуин: Гирлянд от прилепи
Гирлянд от прилепи Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Вода и ток – даденостите, без които (не) можем - II
Дните около Нова година прекарах в къща, високо в планината, в която нямаше електричество. И докато вечерта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook