Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Порцеланът – бижуто в нашия дом


Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно съкровище. И макар че, отдавна са отминали времената, когато за един сервиз е била заплащана стойността му в злато и днес най-качествените изделия могат да ви струват цяло състояние. Високата цена на порцелана се дължи не само в изключителната си красота, но и на запазените от столетия традиции в производството му, които гарантират непромененото му качество.

Повече от 1000 години Китай – родината на порцелана, пазела формулата на материала и така си осигурявала монопол върху производството на изящните изделия. Едва преди 300 г. тайната е разгадана – съставките на порцелана са фелдшпат, кварц и каолин, който се пекат поетапно на изключително висока температура. Допълнително в английския порцелан се прибавя и костно брашно за по-чист бял цвят. След това готовите изделия се гланцират и декорират. Не рядко в състава на боите влиза истинско сребро, злато и дори платина.

Въпреки хилядолетната си слава обаче и порцеланът не е пожален от съвременната тенденция за заместване на качествените вещи с техни евтини подобия. В не малко домове мястото му е заето от по-достъпните като цена фаянсови съдове. Макар, че и двата материала са вид керамика, разликата в качествата им е огромна. Порцеланът е лек и тънкостенен, но въпреки крехкият си вид е много по-здрав. Цветът му е млечнобял, а след гланциране излъчва огледално сияние. Липсата на пори по материала го защитава от проникване на влага и други вещества, а също така е и причина за изключителната му гладкост. Когато бъде леко ударен, порцелановият съд издава звънлив, продължителен звук. Най-ценното му качество от кулинарна гледна точка е, че запазва за дълго топлината на храните и напитките.

За сравнение изделията от фаянс са тежки и дебелостенни, но не си мислете, че това ги прави по-здрави. Напротив – този материал се чупи много по-лесно от порцелана. Освен това не успява за дълго да съхрани топлината на напитките. Тъй като не притежават чистият полупрозрачен цвят на порцелана, фаянсовите съдове се покриват с глазура, която лесно се поврежда и захабява. Порите по повърхността на материала са груби, пропускат повече влага и задържат мръсотия. С една дума огромната разлика в цената на фаянса и качественият порцелан е напълно основателна.

Ако сте от истинските ценители на качествената посуда и притежавате скъп порцелан, трябва да полагате особени грижи за него. Не слагайте изящните съдове в миялна машина – високата температура и агресивните препарати ще унищожат глазурата им. За предпочитане е да ги миете в хладка вода и да ги изплаквате в студена. Ако пък искате да постигнете по-голям блясък, прибавете в разтвора и малко количество сол, а след това ги подсушете с мека кърпа. В случай, че по порцелана се появят петна от чай или кафе, можете да ги отстраните с памучен тампон напоен със спирт или винен оцет.

Изящните сервизи могат да се предават от поколение на поколение, запазвайки красотата си. Единственият им недостатък е, че можем да ги счупим. Затова закалявайте здравината на порцелана веднъж годишно. За целта сложете съдовете в голяма тенджера с хладка вода и я загрейте бавно до кипене. Оставете порцелана да ври четвърт час и отстранете тенджерата от котлона. След като водата изстине напълно вече можете да извадите съдовете. Благодарение на тази процедура те ще красят масата ви много по-дълго.
Виж още статии за:   Интериорът ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Страхотни идеи за Монтесори детски стаи
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Зелен оазис в Лондон от Airbnb и Pantone
Виж още статии за:   Интериорът ·
Събота
24
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
14 април - св. Мартин Изповедник, Мартиния
На 14 април се почита свети Мартин Изповедник, римски папа. Той, заедно с папа Максим Изповедник, защитавал...
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
Декупажът или как да превърнем обикновеното в необикновено
Може би и вашият дом е пълен с такива предмети – скучни едноцветни чинии, обикновени саксии, стъклени...
Сушени лимони
Сушените лимонови резени можете да използвате за декорация на дома, свещи, подаръци, картички, коледната...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
Сухият въздух у дома
Гърлото ви е пресъхнало, устните напукани, носът ви има корички, кашляте, кожата ви е зачервена и ви...
Триумфалното завръщане на тапетите
Тапетите са мъртви, да живеят тапетите! Но не тези, които помним от нашето детство – с банални шарки...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Боклукът – един по-различен поглед
Вярно е, че боклукът може да каже много за своя стопанин. Не случайно криминалистите във филмите първо...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook