Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да изберем блендер


За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче, които ежедневно си правят течни и кремообразни храни, той е несравним помощник. С блендера стават много хубави, фино обработени смеси като шейкове, крем супи, пастети, разядки, смутита и други най-различни смески, както и разбира се легендарното Дайкири и други алкохолни и безалкохолни коктейли.

“Извинявайте за сигурно тъпия въпрос, ама какво е блендер?”


Въпросът никак не е тъп, а отговорът му се крие в историята на уреда. Блендерът се появява през 1922, когато Стефан Поплавски създава пособие, с което в магазините в САЩ се приготвят млечни шейкове и сладоледени миксове с газирани напитки. Първите блендери се състояли от въртящи се ножове в дъното на метален контейнер и били използвани в търговските обекти. Ресторантите ползвали патентования от Поплавски уред, но домакинствата все още нямали достъп до него. Това се променило, когато Фредерик Осиъс внесъл нововъведения в машинката и я патентовал. Тъй като нямал средства за разпространението й, те дошли от музиканта Фред Уоринг, който по онова време страдал от язва и на когото била предписана течна зеленчукова диета.

Така се появил първият блендер за домашна употреба и в средата на 20 в. вече повече от милион американски домакинства притежавала уреда. Разновидностите на блендери с въртящ се нож са много. Блендерът, наложил се масово, е този с кана, а изборът му зависи най-вече от това за какво смятаме да го използваме. Когато купуваме блендер основните характеристики, на които трябва да обърнем внимание са мощност, вид на каната и накрая функции.

Мощност
Изборът на мощност на блендера зависи от това за какво ще ви трябва - само за смутита, за натрошаване на лед или за смилане на по-твърди съставки като ядки например. Скоростите варират от 350 W до 1000W и повече. С по-мощен блендер можете да правите повече неща, като и смилането е по-фино. Колкото повече вата е мощността, толкова по-голяма е и цената на уреда.

Кана
Каната на блендера е всъщност основната част, с която ще сипвате готовите неща, в която ще приготвяте смесите и не на последно място, която ще миете. Стъклените кани са по-масивни и издръжливи, но са и значително по-тежки. Пластмасовите кани са по-леки, но пък се измиват по-трудно и се надраскват с времето. Единственото им удобство наистина по-лесното вдигане и сипване и по-ниската цена. Друга характеристика на каната е нейната вместимост. Капацитетът й може да стигне до 2-2,5 литра.
Каквато и кана да си изберете, е добре тя да има малко отворче отгоре през което могат да се добавят съставки докато блендерът работи.

Други екстри
Към основните характеристики на блендера има и функционалности като различен брой скорости, видове копчета, прибиране на кабела под уреда, както и екстрата пулс (или още: моментен пуск). Тя се използва за по-бързо смилане на сухи и гъсти смески и може да бъде много полезна за разбиване на лед. Не на последно място, макар и да изглеждат маловажни, са цветът и дизайна на блендера. Те са от значение, защото това е уред, който обикновено ще стои на открито в кухнята ви. Имайте предвид че блендерът е сравнително висок и ако смятате да го държите в шкаф трябва предварително да прецените размерите му.
Виж още статии за:   Съвети за дома · Уредите в дома ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съдомиялнята - лукс или инвестиция
· Уредите в кухнята
· Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
Виж още статии за:   Съвети за дома · Уредите в дома ·
Петък
14
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
Великденски подаръчета
По стара традиция на Великден раздаваме яйца на най-близките ни хора и се чукваме с тях за здраве. Лично...
Как да си направим бюджет
Представете си добре управляваните семейни средства като добре подреден гардероб - винаги знаеш откъде...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Хартията в интериора
Хартията е забележителен материал. Освен, че има хилядолетна история, дори и днес, в цялото разнообразие...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Елха от филц
Една лесна за изпълнение идея за коледна декорация с филц. Оформете конус от хартия. Това може да стане...
Клепоухият приятел - II
храна и купичка – Противно на схващанията, тези зайчета не се хранят със зеле и моркови, нито с други...
Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook