Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вино и храна - как да съчетаваме правилно


Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да споделиш чаша вино с приятна компания. И действително „във виното е истината” (in vino veritas), но за да усетим изцяло удоволствието от вкуса на този божествен дар, той иска да бъде сервиран подходящо. Основните подробности, с които трябва да се съобразим при поднасяне на вино, са подходящата храна и правилната температура.

По правило месата се сервират с червено вино, но някои от тях спокойно могат да бъдат подкрепени от по-силно бяло вино. Голямо значение за изборът на вино има сосът и дали неговият вкус е преобладаващ в дадено ястие.
„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“ — Галилей


Така например освен морските дарове, като скариди, миди, раци и риби, също и месата от пиле, пуйка и телешко, са съчетават чудесно с бяло вино Шардоне. Добавяйки сметана към ястието се получава завършена комбинация.

Белите Траминер и Ризлинг се препоръчват за пикантни, пушени и солени ястия. Ризлингът е добър компаньон и на суши. Ако сте решили да изненадате гостите си с този азиатски деликатес, хубаво е да знаете, че правилен избор са и шампанско или розе.

По-мазните меса, като например агнешки котлети или свинска скара, подхождат на червеното вино Каберне Совиньон. Това е сравнително леко, сухо вино, което е подходящо допълнение и на ястия с много подправки, както и на тежки сирена. Мерлото пък е тежко, сухо червено вино и най-добрата компания за него са средно мазните ястия. Препоръчва се в тях да има орехи, които намаляват усещането за танините във виното.

Десертните вина, като Порто или Шери например, не бива да се смесват с много по-сладки от виното храни, защото неговият вкус ще се загуби. Няма да сбъркате ако се насладите на шоколадовите трюфели с чаша Порто или пък на печените бадеми с Шери.

Освен правилната комбинация с храните, значение има и температурата на поднесеното вино. По правило колкото по-силно и тежко е едно вино, толкова по-висока трябва да бъде неговата температура. Затова и белите вина се сервират охладени, а червените – не. Но пък ако червеното вино е по-слабо, като например Божоле, то може да бъде и леко изстудено.

Независимо дали ще съчетаете ястието с бяло или червено, розе или шампанско, виното дарява с радост и наслада. Изпитайте и вие удоволствието от чаша вино и си спомнете думите на Томас Мор: „На младини имай любов и рози, а на старини — приятели и вино”.

Коментари
2011-10-15 #4
Моника
При всички меса се ползва ЧЕРВЕНО вино
Червеното вино и бирата са най подходящи за месо знам го от моята баба
но в някой случаи се ползва и бяло вино но на мен ми харесва наи много с червено винно и бира
2010-11-09 #3
Цвети
"..червеното вино Каберне Совиньон. Това е сравнително леко, сухо вино, което е подходящо допълнение и на ястия с много подправки, както и на тежки сирена. Мерлото пък е тежко, сухо червено вино и най-добрата компания за него са средно мазните ястия. " - това ли имаш предвид?!!!
2010-11-09 #2
ненова
нещата не стоят точно така.............има разчупване от тия канони: бяло с риба и пр, и червено с тежки меса...........
по-важна е другата неточност...........мерлото е" по -леко " от кабернето................
2010-10-27 #1
NANIK
Много полезна статия, така най-сетне ще ги прилагам правилно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Винен кебап от гъби кладница
· Винен кебап с месо
· Миди с бяло вино и лимони
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Саркастични любовни послания
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
Събота
23
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
Минимализъм през Коледа
Минималистичната Коледа е една нова концепция за нас, които още сякаш не можем да се нарадваме на изобилието,...
Горещниците
Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука),...
Направи сама: Обичам те, защото...
Този подарък ще отнеме от бюджета ви около 40-50 стотинки, а ако имате подходяща хартия у дома - 0 лева. Нужни...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Коледничето - непретенциозна красота по празниците
Коледа е тук, а с нея дойде и най-коледното цвете- добре познатата ни коледна звезда, с която всяка година...
Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
Градинската (или балконска) мебел
Слънцелюбива и дъждоустойчива, стационарна и мобилна, дълговечна и „еднократна употреба”... В строителните...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook