Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вино и храна - как да съчетаваме правилно


Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да споделиш чаша вино с приятна компания. И действително „във виното е истината” (in vino veritas), но за да усетим изцяло удоволствието от вкуса на този божествен дар, той иска да бъде сервиран подходящо. Основните подробности, с които трябва да се съобразим при поднасяне на вино, са подходящата храна и правилната температура.

По правило месата се сервират с червено вино, но някои от тях спокойно могат да бъдат подкрепени от по-силно бяло вино. Голямо значение за изборът на вино има сосът и дали неговият вкус е преобладаващ в дадено ястие.
„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“ — Галилей


Така например освен морските дарове, като скариди, миди, раци и риби, също и месата от пиле, пуйка и телешко, са съчетават чудесно с бяло вино Шардоне. Добавяйки сметана към ястието се получава завършена комбинация.

Белите Траминер и Ризлинг се препоръчват за пикантни, пушени и солени ястия. Ризлингът е добър компаньон и на суши. Ако сте решили да изненадате гостите си с този азиатски деликатес, хубаво е да знаете, че правилен избор са и шампанско или розе.

По-мазните меса, като например агнешки котлети или свинска скара, подхождат на червеното вино Каберне Совиньон. Това е сравнително леко, сухо вино, което е подходящо допълнение и на ястия с много подправки, както и на тежки сирена. Мерлото пък е тежко, сухо червено вино и най-добрата компания за него са средно мазните ястия. Препоръчва се в тях да има орехи, които намаляват усещането за танините във виното.

Десертните вина, като Порто или Шери например, не бива да се смесват с много по-сладки от виното храни, защото неговият вкус ще се загуби. Няма да сбъркате ако се насладите на шоколадовите трюфели с чаша Порто или пък на печените бадеми с Шери.

Освен правилната комбинация с храните, значение има и температурата на поднесеното вино. По правило колкото по-силно и тежко е едно вино, толкова по-висока трябва да бъде неговата температура. Затова и белите вина се сервират охладени, а червените – не. Но пък ако червеното вино е по-слабо, като например Божоле, то може да бъде и леко изстудено.

Независимо дали ще съчетаете ястието с бяло или червено, розе или шампанско, виното дарява с радост и наслада. Изпитайте и вие удоволствието от чаша вино и си спомнете думите на Томас Мор: „На младини имай любов и рози, а на старини — приятели и вино”.

Коментари
2011-10-15 #4
Моника
При всички меса се ползва ЧЕРВЕНО вино
Червеното вино и бирата са най подходящи за месо знам го от моята баба
но в някой случаи се ползва и бяло вино но на мен ми харесва наи много с червено винно и бира
2010-11-09 #3
Цвети
"..червеното вино Каберне Совиньон. Това е сравнително леко, сухо вино, което е подходящо допълнение и на ястия с много подправки, както и на тежки сирена. Мерлото пък е тежко, сухо червено вино и най-добрата компания за него са средно мазните ястия. " - това ли имаш предвид?!!!
2010-11-09 #2
ненова
нещата не стоят точно така.............има разчупване от тия канони: бяло с риба и пр, и червено с тежки меса...........
по-важна е другата неточност...........мерлото е" по -леко " от кабернето................
2010-10-27 #1
NANIK
Много полезна статия, така най-сетне ще ги прилагам правилно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Винен кебап от гъби кладница
· Винен кебап с месо
· Миди с бяло вино и лимони
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Саркастични любовни послания
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледа е в малките неща, които споделяме
Декември не е просто месец, както Коледа не е просто празник. Това е времето ни заедно, това е очакването...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Христос воскресе!
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи Нека помним, че не възгласите "Христос...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Коледен календар за деца
Казват, че най-хубавото на Коледа е очакването тя да дойде. Цялото това нетърпение, приготовление, украса,...
Архангеловден
На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания...
Кучетата или котките - кои са по-умни
Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник,...
Цветовете в интериора - II част
Цвят и стил За всеки стил в интериорният дизайн са характерни определени цветови комбинации. Например...
Андреевден (Мечкинден)
На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Имен ден имат всички свързани със светеца Андрей Първозвани. -...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook