Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да съхраним: Хайвер за разбиване


Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч няма нито вкуса, нито цената на черния и червен хайвер от есетрови риби, но пусто си е вкусотия.

Ако си имаш рибари у дома или пък често ти попада риба с хайвер си е добра идея да съхраниш хайвера (освен ако няма да го пържиш).
Препоръчвам, все пак хайвера за осоляване да е с добре обособени зърна.


Почистване, узряване и съхраняване на хайвера
При почистването на рибата изваждаме хайвера, измиваме го добре - отцеждаме много добре, след което внимателно отстраняваме ципата.
В бурканче или съд с капаче слагаме сол, отгоре хайвер, пак сол, хайвер и така спазвайки съотношение сол-хайвер 1:1 като уплътняваме добре за да не влиза въздух.

Така съхранен узрява добре след 2-3 седмици до месец, но най-добрия индикатор за готовността му е оранжевия цвят.
Можете да го държите със солта 1 година в хладилника без да се притеснявате.
Ако ви мързи или нямате достъп до риба можете да си купите от големите супермаркети готов осолен хайвер за разбиване.

А ето тук можеш да прочетеш: Рецепта за разбит - тарама хайвер
Виж още статии за:   Как да... · Зимнината · Риба и морски дарове ·
Коментари
2017-12-04 #8
Кольо
Инна Георгиева, "ксерокопирната машина" винаги е Ксерокс, но виж копирната машина ... не винаги
П.П.Хората така са свикнали с емблематичната за копирна машина марка Ксерокс, че даже си измислят думички като ксерокопие и ксерокопирна машина
П.П.П.Дори и автоматичната проверка на правописа не смята "ксерокопие" за грешна дума
2015-12-01 #7
Asen Karamfilov
Уважаеми,от 35г ползвам хайвер от таранка,като никога до сега,не съм се занимавал с "изкормване,отделяне на ципа на хайвер"и никога не ми е горчал-просто след улов на таранка с хайвер(познава се по издутия корем),с едната ръка я хванете зад главата и с палеца и показалеца на другата ръка сапочнете да "доите"рибата-така получавате чист хайвер без ципи и...горчивина....Ще се радвам,ако съм Ви помогнал.....
2011-07-09 #6
Мими
Силно горчивият вкус е показател, че си спукал жлъчката на рибата, когато си я изкормвал. За целта, когато чистиш риба не забивай ножа в корема, а го търкай все едно режеш зеленчук. Тогава много внимателно отдели хайвера и след това вътрешностите.

Другото важно нещо, което смятам , че е пропуснато, не е необходимо хайвера да се съхранява в пластове сол. Достатъчно е да се осоли обилноq и когато го поставите в буркана да го залеете с олио, кото го покрива поне два пръста. По този начин се консервира, като се изолира от въздуха.
Грешно е да смятате , че солта ще го запази перфектно. Възможно е да се ограни, да си промени вкуса голяма част от хайвера и то точно в горният пласт, където е в досег с въздуха.
Червеното оцветяване на хайвера се получава при шарана, до като този на щуката примерно си остава светъл дори когато узрее.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Виж още статии за:   Как да... · Зимнината · Риба и морски дарове ·
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook