Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Виенски шницел


Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от месо. Спомнихме си как в детството ни под шницел си се разбираше плоско оформено мляно месо, и че често в кухните на майките ни пържената храна в маслена баня е присъствала. В нашата кухня пърженото не е на особен почит и разговора за хапването на тези шницели приключи бързо. Мина може би месец, два, докато пред очите ми се изправи хубаво месо за шницели. Реших, че в името на хубавите спомени ще направя виенски шницели.

600 гр шницели
1-2 яйца
50 грама галета
черен пипер, сол
мазнина за пържене


Преди да нарежете месото можете да го сложите да стегне леко във фризера, така ще ви е по-лесно да го нарежете. Почистете го от всякакви ципи. Месото за шницел обикновенно се приготвя от шол. Порциите се режат напречно на мускулното влакно, след което се начукват добре до дебелина около половин сантиметър.


Всяко парче поръсваме с черен млян пипер, овалваме в яйце, после в галета и потапяме в нагорещена маслена баня. Мазнината в съда трябва да е повече за да не залепва (около 3 см). Пържим до златисто (за около 1-2 минути от всяка страна) и оставяме да се отцеди върху кухненска хартия или решетка.
Моето предложение за гарнитура е с картофки-ветрилце.
Виж още статии за:   Рецепти · Основни ястия · Рецепти с месо ·
Коментари
2013-12-18 #3
Ина Реткова
Тези шницели по традиция ги приготвям за Коледа. само че печени. Опитайте, не са така мазни като пържените.
В тава се слага хартия за печене, намаслява се с олио и панираните котлети се нареждат плътно един до друг, може леко застъпени /при печенето те се свиват/. С четка потопена в олио се намазват отгоре и се пекат на 170 - 180 градуса С, в предварително загрята фурна.
2013-08-24 #2
Инна Георгиева
Ами в условията на Бг по-скоро свинското. Тук нa телешко изключително рядко можеш да попаднеш, . Но оригиналния вариант е с телешко, което все пак е поне 2-3 пъти по-скъпо от свинското. Причина, поради която се предлага и по родните му места от свинско, предполагам.
2013-08-24 #1
Веселина
Здравейте, преди месец бяхме в Братислава и Виена и там ядохме шницел от свинско месо и беше чудесно. Според вас кое месо за шницел е по крехко свинско или телешко?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любими есенни супи с тиква
Виж още статии за:   Рецепти · Основни ястия · Рецепти с месо ·
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook