Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тарама хайвер


Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Сега обичам да си го хапвам с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, но чревоугодничеството винаги надделява.

Представям ви класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.

Така приготвен може да съхраняваме за около седмица в хладилника


100-120 гр. - предварително осолен хайвер
500-700 мл - олио
1 бр - сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
това е за доста голямо количество, ако имаш нужда намали пропорциите


Какъв грамаж особен хайвер да сложите, избирате според това, колко интензивен искате да е вкуса.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял /можете да използвате тостер/ и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.

Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.

Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
Коментари
2013-05-12 #23
atanas lazarow
mladi hora,не се заблуждавайте! разбивам хайвер от 60 години,но никога за да консумирате качествен хайвер не ползвайте хляб,грис и разни салати.най качествен е шарановия. в зависимост колко е престоял в солта се разбива с дървена лъжица от 30 до 50 грама,а след това с миксер и се налива съответния вид олио на тънка струйка. след 700-800 гр се изсипва поне 1 глава нарязан лук.разбиването и доливането на масло продължава докато хайвера заприлича на надробен хляб.тогава излейте сока от 1 лимон и настърганата му кора.при евентуално пресичане, ползувайте съвета на боряна.ползувайте хайвер от речна риба защото е по вкусен и икономичен поне 3 пъти
2012-02-03 #22
Лора
Благодарение на вас и специално на Роди, направих страхотен хайвер! Благодаря!
2011-12-10 #21
антоан
Разминаване в крайния резултат има, защото всеки ползва различна тарама. От различни риби и най-вече с различна соленост. Аз лично съм постигал прекрасен резултат с пресен хайвер от пролетни лихнуси (на които точно преди хвърлянето едрината на зърната са около 2-3 мм и прекрасно оранжеви) и от други попчета, като го осолявам слабо и оставям за 1 денонощие в хладилника. След това разбивам със същите съставки, но в процентно отношение доста повече в полза на реалния хайвер, а не на хляба и олиото (зехтина).
\"Подсказка\" за хората, които не могат да си набавят лично пресен хайвер, а искат да постигнат по-интензивен (в същото време естествен) рибен вкус --> купете си по- голямо количество тарама, което преди приготвянето обезсолете в цедка или тензух в съд с вода.
И... малка скилидка чесън дава много приятен, но не натрапващ се оттенък.
Успех!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скариди с чесън и копър
· Ризото в розово
· Печен свински бут
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Топ на любовните филми с незабравими саундтраци
· Романтичната вечеря
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Печено свинско бон филе
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Сряда
23
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за халвата
Халвата е един от най- популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Празът - полезният братовчед на лука
Често го пренебрегваме поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти поради...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook