Начало
Здраве и Красота
Образцов дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тарама хайвер


Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Сега обичам да си го хапвам с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, но чревоугодничеството винаги надделява.

Представям ви класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.

Така приготвен може да съхраняваме за около седмица в хладилника


100-120 гр. - предварително осолен хайвер
500-700 мл - олио
1 бр - сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
това е за доста голямо количество, ако имаш нужда намали пропорциите


Какъв грамаж особен хайвер да сложите, избирате според това, колко интензивен искате да е вкуса.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял /можете да използвате тостер/ и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.

Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.

Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
Коментари
2013-05-12 #23
atanas lazarow
mladi hora,не се заблуждавайте! разбивам хайвер от 60 години,но никога за да консумирате качествен хайвер не ползвайте хляб,грис и разни салати.най качествен е шарановия. в зависимост колко е престоял в солта се разбива с дървена лъжица от 30 до 50 грама,а след това с миксер и се налива съответния вид олио на тънка струйка. след 700-800 гр се изсипва поне 1 глава нарязан лук.разбиването и доливането на масло продължава докато хайвера заприлича на надробен хляб.тогава излейте сока от 1 лимон и настърганата му кора.при евентуално пресичане, ползувайте съвета на боряна.ползувайте хайвер от речна риба защото е по вкусен и икономичен поне 3 пъти
2012-02-03 #22
Лора
Благодарение на вас и специално на Роди, направих страхотен хайвер! Благодаря!
2011-12-10 #21
антоан
Разминаване в крайния резултат има, защото всеки ползва различна тарама. От различни риби и най-вече с различна соленост. Аз лично съм постигал прекрасен резултат с пресен хайвер от пролетни лихнуси (на които точно преди хвърлянето едрината на зърната са около 2-3 мм и прекрасно оранжеви) и от други попчета, като го осолявам слабо и оставям за 1 денонощие в хладилника. След това разбивам със същите съставки, но в процентно отношение доста повече в полза на реалния хайвер, а не на хляба и олиото (зехтина).
\"Подсказка\" за хората, които не могат да си набавят лично пресен хайвер, а искат да постигнат по-интензивен (в същото време естествен) рибен вкус --> купете си по- голямо количество тарама, което преди приготвянето обезсолете в цедка или тензух в съд с вода.
И... малка скилидка чесън дава много приятен, но не натрапващ се оттенък.
Успех!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скариди с чесън и копър
· Ризото в розово
· Печен свински бут
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Топ на любовните филми с незабравими саундтраци
· Романтичната вечеря
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Спаначени "мъфини" с готови кори
· Лесен кекс с орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Мини пици с лапад
Четвъртък
24
Април 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Здраве    Красота    Мода    Образцов дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook