Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тарама хайвер


Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Сега обичам да си го хапвам с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, но чревоугодничеството винаги надделява.

Представям ви класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.

Така приготвен може да съхраняваме за около седмица в хладилника


100-120 гр. - предварително осолен хайвер
500-700 мл - олио
1 бр - сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
това е за доста голямо количество, ако имаш нужда намали пропорциите


Какъв грамаж особен хайвер да сложите, избирате според това, колко интензивен искате да е вкуса.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял /можете да използвате тостер/ и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.

Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.

Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
Коментари
2019-07-12 #35
Инна Георгиева
Доста съм убедена, Иванчо, че горчилката идва от торбичката, с която сте поставили за узряване в сол рибния продукт.
Когато се приготвя със сол е по-добре да се маха ципата, в която е хайверът. Аз лично винаги съм го приготвяла със ситна морска сол, не знам има ли значение, но така спокойно може да престои около 1 година.
Теоретично не е невъзможно да постигнеш емулсия и само от хайвер и олио - на практика майонезата представлява точно това.
Не съм убедена обаче колко хора ще успеят да го постигнат.
Та да кажем, че е просто по-лесно да има хляб, с по-гарантиран резултат, а вероятно и по-бюджетно.
Относно пропорциите - не мисля, просто става по-интензивен, всеки обича различен вкус
За блендера - съжалявам, нямам никаква идея.
Поздрави
2019-06-15 #34
Иванчо
Забравих още три въпроса:

4. Колко дълго се съхранява вече разбития хайвер в хладилник?
5. Вгорчавал ми е хайвер и мисля, че е от лука. Как да го избегна?
6. Пасаторът ми е с разбиваща перка на дъното на стъклена кана с обем ~1.5 литра. Подходящ ли е за създаване на разбит хайвер?

Много благодаря за вниманието.
Много приятни събота и неделя!

2019-06-15 #33
Иванчо
Имам около половин килограм хайвер от карагьоз, осолен с едра морска сол както е в "торбичките" си, залят с олио догоре ш един пръст над него, престоял в хладилника повече от месец. Имам няколко въпроса и с благодарност ще прочета евентуални отговори:

1. Колко дълго може да се съхранява в този вид?
2. Лошо ли ще е, ако съдържанието на хайвера в сместа е по-голямо от пропорциите, обсъждани тук?
3. Хлябът в сместа - защо е нужен и кое е по-лошото, ако не използвам хляб?

Благодаря за вниманието и приятна събота и неделя!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Саркастични любовни послания
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· Любовна лирика III - Дора Габе, Елисавета Багряна, Блага Димитрова
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 5 любими десерта с ябълки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook