Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тарама хайвер


Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Сега обичам да си го хапвам с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, но чревоугодничеството винаги надделява.

Представям ви класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.

Така приготвен може да съхраняваме за около седмица в хладилника


100-120 гр. - предварително осолен хайвер
500-700 мл - олио
1 бр - сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
това е за доста голямо количество, ако имаш нужда намали пропорциите


Какъв грамаж особен хайвер да сложите, избирате според това, колко интензивен искате да е вкуса.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял /можете да използвате тостер/ и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.

Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.

Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
Коментари
2013-05-12 #23
atanas lazarow
mladi hora,не се заблуждавайте! разбивам хайвер от 60 години,но никога за да консумирате качествен хайвер не ползвайте хляб,грис и разни салати.най качествен е шарановия. в зависимост колко е престоял в солта се разбива с дървена лъжица от 30 до 50 грама,а след това с миксер и се налива съответния вид олио на тънка струйка. след 700-800 гр се изсипва поне 1 глава нарязан лук.разбиването и доливането на масло продължава докато хайвера заприлича на надробен хляб.тогава излейте сока от 1 лимон и настърганата му кора.при евентуално пресичане, ползувайте съвета на боряна.ползувайте хайвер от речна риба защото е по вкусен и икономичен поне 3 пъти
2012-02-03 #22
Лора
Благодарение на вас и специално на Роди, направих страхотен хайвер! Благодаря!
2011-12-10 #21
антоан
Разминаване в крайния резултат има, защото всеки ползва различна тарама. От различни риби и най-вече с различна соленост. Аз лично съм постигал прекрасен резултат с пресен хайвер от пролетни лихнуси (на които точно преди хвърлянето едрината на зърната са около 2-3 мм и прекрасно оранжеви) и от други попчета, като го осолявам слабо и оставям за 1 денонощие в хладилника. След това разбивам със същите съставки, но в процентно отношение доста повече в полза на реалния хайвер, а не на хляба и олиото (зехтина).
\"Подсказка\" за хората, които не могат да си набавят лично пресен хайвер, а искат да постигнат по-интензивен (в същото време естествен) рибен вкус --> купете си по- голямо количество тарама, което преди приготвянето обезсолете в цедка или тензух в съд с вода.
И... малка скилидка чесън дава много приятен, но не натрапващ се оттенък.
Успех!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скариди с чесън и копър
· Ризото в розово
· Печен свински бут
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Топ на любовните филми с незабравими саундтраци
· Романтичната вечеря
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Печено свинско бон филе
Вторник
29
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Баница с праз
Нашите баби не са били никак глупави жени. Баницата с праз неслучайно е присъствала често на трапезата...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook