Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелените подправки - шедьовър на лятото


Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци – сочни и вкусни. Разглезени и пренаситени понякога не забелязваме и дори пренебрегваме някои от неговите дарове. Имам предвид зелените подправки. Само си представете колко безвкусен – буквално би бил животът ни без тях. Например, традиционните таратор и шопска салата без копър и магданоз, или пък свежата салата от слънчеви пресни домати – ухаещи на лято, гарнирани със сирене и листенца босилек. Истински шедьовър. Направо си е грехота, през лятото да използвате в кухнята си сухи подправки. Те са за зимата, когато копнеем за малко свеж вкус, за щипка ухание на лято. Но когато навън е топло и се разнася аромат на мента, мащерка, копър, магданоз и босилек – не пропускайте да им се насладите. Освен вкус на ястията те ще ви донесат и здраве, защото са много полезни.

Копър – богат е на фолиева киселина, витамини А, С и Е. Помага при високо кръвно налягане, защото разширява кръвоносните съдове. Действа добре при камъни в бъбреците, газове или колики. Използва се и като отхрачващо средство при бронхити. Има успокояващо действие. В народната медицина се препоръчва за увеличаване на кърмата.

Магданоз – подпомага работата на сърцето и бъбреците и също като копъра сваля кръвното налягане. Действа добре при анемия, храносмилателни проблеми, камъни в жлъчката и очни заболявания. Осигурява ни свеж дъх. Богат е на витамините К и С и на желязо.

Босилек - има болкоуспокояващо, противовъзпалително и противоспазматично действие. Помага при депресия и умора, както и при възпалителни процеси на пикочо-половите пътища. Полезен е още и при подуване на стомаха, а външно се използва за налагане на отоци и кожни обриви. Трябва да бъдете внимателни с него, защото приеман в големи дози е токсичен.

Риган – притежава силно антиоксидантно действие, помага при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, остеоартрит. Има отхрачващо и успокояващо действие при кашлица. Помага при метеоризъм и чернодробни заболявания, освобождава натрупаните газове и действа тонизиращо. Повишава апетита, има диуретично действие. Използва се при нервно напрежение, лениви черва и безсъние.

Джоджен - има газогонно действие, възбужда апетита без да дразни лигавицата на стомаха. Има ободряващ и стимулиращ ефект върху организма. Намалява гаденето и повръщането, спира стомашните спазми и подобрява храносмилането. Помага при болки в стомаха и сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания.

Чубрица – намалява газовете в червата, усилва отделянето на стомашен сок. Пресните й листа съдържат каротин и витамин С. Помага при повръщане, главоболие и сърцебиене. Действа отхрачващо.

Розмарин - има ефективно действие срещу метеоризъм, ниско кръвно, спомага дейността на стомаха и червата, подобрява храносмилането. Укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове. Розмаринът има силно тонизиращо и ободряващо действие. Не бива да го смесвате в ястия с естрагон, босилек и магданоз, защото той подтиска аромата им.

Мащерка- тя е универсален боец! Бори се с грипа и проблеми с горните дихателни пътища. Има газогонно, противовъзпалително, болкоуспокоително и дезинфекциращо действие. Притъпява сухата кашлица, полезна е при ниско кръвно, безсъние и кожни заболявания. При готвене трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.

Слагайте смело зелени подправки в салатите и ястията си, докато природата щедро ни дарява с тях. Експериментирайте с вкусовите им комбинации и се наслаждавайте на пресния им свеж аромат.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Събота
31
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook